selam
ben yeni başladım Python a bu anahtar kelime olayı var önceden belirlenmiş kelimeler yazılıdıgında belirli cevapları verıyor bu konu hakkında bana örnek verebilirmisiniz.
selam
ben yeni başladım Python a bu anahtar kelime olayı var önceden belirlenmiş kelimeler yazılıdıgında belirli cevapları verıyor bu konu hakkında bana örnek verebilirmisiniz.
tabii mesele bu bi dökümanda buldum ama yapamadım
def kasapdukkani(etCinsi,*argumanlar, **anahtarKelimeler):
print "--", etCinsi, "var mi ?"
print "-- Maalesef", etCinsi, "kalmadı."
for arg in argumanlar:
print arg
print '-'*40
anahtarlar = anahtarKelimeler.keys()
anahtarlar.sort()
for ak in anahtarlar:
print ak, ':', anahtarKelimeler[ak]
Ben şimdi anladım dr0gb4 neyi sormak istiyorSanırım fonksiyon deklarasyonunu anlamamış...
Sevgili dr0gb4, Python'da fonksiyon parametreleri okumakta olduğunuz o kötü çevirili metinde belirtildiği gibi farklı şekillerde işlenebilir. Normalde, beklediğimiz sayıda argüman üzerinde işlem yaparız; ama Python bizi hiç uğraştırmadan çok daha esnek bir yapıya da imkan sağlar.
Bu fonksiyona fonksiyonumunAdi(32,242,134,1,3,2131) gibi dilediğimiz sayıda parametre girebiliriz. Fonksiyonun içinde parametreler[] listesi bize tüm bu parametreleri sağlar.Kod:def fonksiyonumunAdi ( *parametreler ): print "İlk parametre: ", str(parametreler[0])
Ayrıca eğer fonksiyon tanımlarken parametre listemize **anahtarlar diye ekleme yaparsak, anahtarlar nesnesi, anahtar=deger şeklinde fonksiyona girilen parametrelere erişebileceğimiz bir sözlük olacaktır.
evet dogru anladın hasanyasin ama yok abi ya kafam basmadi benim bu duruma
çalışan bir örnek verebilirmisin![]()
Yazdığım iki satırlık şey de çalışan bir örnekti
Şimdi diyelim ki biz girilen tüm sayıların toplamını yazıp veren bir fonksiyon yazmak istiyoruz. Ne yaparız? def topla(a,b,c,d,e,f,g...) desek olmaz di miBu fonksiyona bir liste geçirebiliriz. Yani,
def topla(a): deriz ve a bir liste olur. Bu fonksiyonu çağıracağımız zaman topla([21,232,121]) şeklinde gireriz sayıları [] arasında yani bir liste olarak.
Lakin, biz şıklığa değer veren programcılar olarak diyoruz ki, adam bize liste girmesin, arka arkaya sıralanmış dilediği kadar parametre girsin.
İşte bunun için Python bize, parametreyi *prms şeklinde girmemiz hâlinde, prms diye bir liste (dizi) sağlar. Bu listede fonksiyona girilen tüm parametreler yer alır girildiği sırayla.
Bu fonksiyonu topla(3,5,1,323,42) diye çalıştırdığımız zaman, fonksiyonun içindeki a dizisinde sırasıyla 3, 5, 1, 323 ve 42 yer alır. Yâni a[0] 3 değerine, a[3] ise 323 değerine sahip olur.Kod:def topla(*a): toplam=0 for i in a: toplam+=i return toplam
Bu kısmı anladık mı?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks