+ Cevap Yaz
Toplam 2 sayfadan 1. sayfa
1 2 En SonEn Son
15 sonuçtan 1 ile 10 arası gösteriliyor

Konu: Sınıfların Kullanımı - Tasarım

... HunTER Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    İstanbul

Sınıfların Kullanımı - Tasarım

Selamlar..

Ben aslında phpde sınıfların kullanımı ıle ılgı kafama takılan bı kac soru ıcın sızden tavsıye almak ıcın yazıyorum bu yazıyı.. Yanı sınıfları bılıyorum, kullanabılıyorum ama neden onları kullanmam gerektıgını yada nasıl kullanabılecegımı anlamıs degılım..

Bı turlu bıldıklerımı pratıge gecıremıyorum.. Dusunun elınızde uyelık,haber,yazı,anket,tartısma bolumlerı olucak bır proje var.. Fonksıyonel bır tasarım dururken neden sınıfları kullanma ıhtıyacı hıssedıyım.. Hadı hıssettım dıyelım.. Bu sınıfları nasıl tasarlıycam.. Ornegın..

PHP Kodu:
    if($admin)
      {

$haber->haber_kontrol($_POST);

$haber->haber_ekle();

header("Location:index.php");
      }
    ... 
    Gıbımı?.. Bana bu konuda yardımcı olabılır, tavsıye ve goruslerınızı bıldırısenız sevınırım.. Hem boylece kod tasarımı konusundakı tecrubelerımızıde paylasmıs oluruz..

mkarabulut
    misafir

Sınıfları kullanmak her zaman bir zorunluluk veya daha iyi bir programcılık değildir bence.

Sınıflar özellikle
    * kodun tekrar kullanılabilirliğinin önem kazandığı
    * Birden fazla kişi ile çalışılan
    * Parçalarının birbirinden bağımsız geliştirildiği

v.s. durumlarda kullanılabilir.

Yapısal teknikle çözebileceğin bi proje için OOP kullanmak işi daha da zorlaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Yer
    İstanbul

Pekı ya kullanmak ıstersem Tecrube kazanmak ıcın.. Aslında sormak ıstedıgım bu durumda ne onerırsınız? Ornegın ben bu soruyla karsılassam:

1- Verıtabanı erısımı ıcın bır sınıf
    2- Bırbırınden bagımsız her modul ıcın bırer sınıf
    3- Sayfaları basmak ıcın bır template sınıfı

olustur.. Ve ornegın haber modulu ıcın,

1- kontrol
    2- ekle
    3- cikart
    4- degistir
    5- listele

fonsıyonlarını (metod) tanımla derdım.. Derdım ama dogru dusunmus olurmuydum?.. Sızce butur bı ıs ıcın tanımlanması gereken sınıflar neler ve nasıl olmalı?

Bılıyorum cok genıs ıcerıklı bı soru ama belkı herkes katkıda bulunursa ortaya saglam bı tasarım cıkabılır..

Eski Cevizci

Problemin parçalanabilirliği çok yönlü ise sınıfları kullanman senin yararınadır. Tabii yeni bir projeyi kodlamaya başlamadan önce iyi bir yöntem belirleme çalışması yapılmalıdır.Hatta freelance çalışanlar projeyi almadan önce bunu yapmalılar ki sonuçtan her iki tarafta memnun olabilsin. Bu arada bildiğim kadarıyla temel eksikliğin olabilir. Bu durumda temel düzenleme bilgini geliştirmen senin yararına olacaktır...
    Kolay Gelsin...

Üye LoS.ToF Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    Antalya

Hunter.
    Ben PHPbb nin template ve vt bağlantısı class larını kullanırıyorum ve programlarım açıkcası çok daha stabil ve anlaşılır oluyor yazdığım programda 1 tane bi html kodu bulamiyorsun...

tasarım ile programı ayırdığımdan daha sonra tasarımda da rahatcana düzenleme yapabiliyorum ama bu class lar olmasaydı bunlar olmayacaktı.

Kısacası yararlı bir özellik gerektiği zamanlarda kullan muftafanın dedigi gibi.
    Beni olağanüstü bir kişi olarak yorumlamayınız. Doğuşumdaki tek olağanüstülük TÜRK olarak dünyaya gelmemdir. M.K.A.

Why Not: Kişisel Web Güncem

Yer
    İstanbul

Sunu bıraz daha acasana.. Bu template ve vt classları nerden bulunur, nasıl kullanılır, orneklerı nelerdır vs.. (Incelemek ıcın)

Bırde benım burdan anladıgım adamlar html ve vt yı kodlardan soyutlayarak calısıyolar olemı? E tabı bunu basardıktan sonra gerıye pek bısey kalmıyor..

mingitaw Mingitau Adlı Üyenin Profil Grafiği

smarty.php.net adresinde var ...
    Sallıyorum mesela
    htmlini oluşturdun
    bir tablo var ve burda bölümdekilerinilk onunu vereceksin.
    Vt den çekince while kullanıp yazdıracağına bunları çok boyutlu bir dizi-değişkene aktarıyorsun.Sonra da template dosyalarında şöyle bişi yazıyosun

<table>
    {döngü:$liste}

<tr>
    <td>{döngü.adi}</td>
    <td>{döngü.soyadi}</td>
    <td>{döngü.bolumu}</td>
    </tr>

{/döngü}
    </table>

gibi oluyo tabii bu sana kolaylık sağlıyo Görsel açıdanda...
    Bu template e özgü kodlardan mesela Dreamweaver a özgü bir extension yapıp görsel tasarımla kodlama ayrılır ve tabiki işler kolaylaşır
    Enson 11/04/2003 16:23 tarihinde Mingitau tarafından düzenlenmiştir.

Yer
    İstanbul

Saol Axion.. Ben bı bakıyım su sıteye.. Tabı bıde turkce olsaydı

Üye LoS.ToF Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    Antalya

benim kullandığın 2 klass ta phpbb nin içinde var.
    Beni olağanüstü bir kişi olarak yorumlamayınız. Doğuşumdaki tek olağanüstülük TÜRK olarak dünyaya gelmemdir. M.K.A.

Why Not: Kişisel Web Güncem

Üye
    Yer
    Ankara

Nesneye Yönelik Yaklaşımın gereksiz oldugu gibi seyler okudum, ve cok yanlis buldum..

Nesneye yonelik yaklasim sadece buyuk proje ortamlarında kullanılmak icin degildir. Simdi burada anlatmakla bitmez amaclari ama en azından getirileri olan su 3 temel teknigi bir arastirirsaniz daha iyi anlasilir herhalde:

Kalitim
    Cok bicimlilik
    Bilgi saklama

Yazilmis uygulamalari incelemek de iyi olabilir, ya da daha iyisi kütüphaneleri.. Mesela MySQL'in C++ API'sini inceleyebilirsiniz. Ayrıca C++ ve Nesneye Yönelik Yaklaşımın getirilerini, etkili kullanımlarını anlatan kitapları da inceleyebilirsiniz. En cok tavsiye edilen kitaplarin bir listesine accu.org adresinden erisebilirsiniz.
    UTF-8 kullanalım, kullanmayanları uyaralım.

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)