+ Cevap Yaz
Toplam 11 sayfadan 1. sayfa
1 2 3 4 5 ... En SonEn Son
104 sonuçtan 1 ile 10 arası gösteriliyor

Konu: Arşivbank Tasarımı

Kodlarım, Canlarım... cemaliozan Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    » Burası «

Arşivbank Tasarımı

Walla bu ceviz'in müdürlerine söyledim söyledim illa kod mod gönder dediler. En iyisi ben start diyeyim bu kodbank işine. Gerisi gelir herhalde. Gelmesede arşivi çöpe atacak değiliz ya. Bulacağız bir çaresini. Şimdi bizim ekip yaklaşın biraz diğer bölümdekiler duymasın biz bir kodbank tasarlayalım. Sil baştan. Hem geçmişten günümüze, hemde geleceğe bir pencere açsın. Neler olsun içinde :
    • Her dilden kod örnekleri
    • Her dilden makale ve kısa yazı
    • Her dilden Geliştirme Araçları
    Şimdi hocam hem yaklaşın öbür bölümler duymasın diyorsun, hemde her dilden nağme yapıyorsun dediğinizi duyar gibiyim. Evet yanlış duymuyorsunuz. Her dilden. Uygulamayı delphi ile yazacağız ama içeriği tüm dillere yönelik hazırlayacağız. Ama diğer bölümlerden yardım alacağız. Tabii verirlerse. Nasıl yapalım filan diye sormayacağım, çünki sorunca ..oku çıkıyor muş. Ben bir yol çizeceğim. Siz cızkıyı daşirmadan dallandırıp budaklandıracaksınız. Yok hocam ben aktif rol isterim, hatta başrolde ben olmalıyım diye öne atılan olursa buyursun. Hodri meydan. Neyse başlayalım herkes kendi dilinde bildiği duaları okumaya başlasın.

Şunları yapabilsin :
    • offline çalışabilsin
    • Webde yayınlanabilsin
    • Merkezi bir veri tabanından web üzerinden update edilsin
    • ilgimizi çeken web sitelerini aklında tutsun, offline kaydetsin
    • Yeni gönderilerden bizi haberdar etsin
    • Merkezi gönderim işinde mutlaka kontrol onayı gereksin
    • Üyelik sistemi Tc.Kimlik numarası alanına dayalı olsun, kimse gizlenemesin
    • Basit mail protokol işlerini yürütsün.
    • Açık kaynak kodlu olsun.
    • Gelişim süreci buralardan izlenebilsin.
    • Mükerrer gönderiler otomatik ayıklansın, yada kontrollerden sonra ayrıştırılsın
    • İyi bir sorgulama arama-tarma ara yüzü olsun
    Aşağıdaki bölümlerden oluşsun :
    • Diller
    • Programlar
    • Dersler
    • Makaleler
    • Örnekler
    • Bileşenler
    • Araçlar
    • Siteler
    • Yardım İstekleri
    • Tartışma Alanı
    Tüm bu bölümler her bir dil yada özel programlar için ayrı ayrı olsun.
    1. Veri tabanı tercihan MySQL veya MS-SQL veya ORACLE
    2. Bir tane gönderilenleri aklında tutmayı becerebilecek bir tablo Tasarlayacağız
    3. Bir hiyerarşik kategori tablosu. Verileri kategorize etmek için Tasarlayacağız
    4. Bir tane sistemin kullanıcılarını aklında tutacak bir tablo tasarlayacağız.
    Kime ihtiyaç var. :
    1. Dökümantasyonu takip edecek en az iki kişiye
    2. Kodlama yapacak delphici en az bir kişiye
    3. Yazılanları test edecek en az 10 kişiye
    4. Kaynak aktarımını organize edecek kişilere
    5. Projenin yürümesinde pozitif eleştiri yapacak çok kişiye
    6. Web tabanlı ara yüzü yazacak en az iki kişiye ihtiyaç var
    7. Gönderileri tasnif edecek en az 3 kişiye ihtiyaç var. Bendekilerden başlayabiliriz.
    8. Tüm bunları organize edecek tek bir kişiye
    Hemen gönüllü listesini alayım, Hangi konuda çalışmak istediğinizi bildirin, şartları detaylı görüşelim başlayalım.

Not : Hiç gönüllü bulamazsam ben uğraşacağım ama paylaşırmıyım ! tartışılır.
    Enson 14/04/2006 18:15 tarihinde cemaliozan tarafından düzenlenmiştir.
    Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin...

Jack of all trades Skeleton Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    http://localdost/

Naçizane görüşüm: Web uygulamalarının bu kadar çok revaçta olduğu şu günlerde bir Masaüstü yazılım yapmaktansa bir Web Uygulaması yapmak daha hoş olmaz mı? Bence bir sürü artısı olur.

Yer
    » Burası «

Alıntı Skeleton, mesajından alıntı:
    Naçizane görüşüm: Web uygulamalarının bu kadar çok revaçta olduğu şu günlerde bir Masaüstü yazılım yapmaktansa bir Web Uygulaması yapmak daha hoş olmaz mı? Bence bir sürü artısı olur.
    Yapıyı hem web hem masa üstü uygulaması olarak kuruyoruz. Atlamışız. Ekleyelim.Ayrıca her ne kadar müdiriyet farklı düşünsede biz konuyu ceviz'leştirelim istiyoruz. Yoksa açarız bir site yazarız bir şeyler.
    Enson 14/04/2006 18:17 tarihinde cemaliozan tarafından düzenlenmiştir.
    Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin...

Ryu karflake Adlı Üyenin Profil Grafiği

Her dilden kod örnekleri
    Her dilden makale ve kısa yazı
    Her dilden Geliştirme Araçları
    Bence programın belirli bir amacı olsun. Sadece kod örneklerini saklasın.
    ilgimizi çeken web sitelerini aklında tutsun, offline kaydetsin
    Yukarıda da dediğim gibi, tek işi yapsın, düzgün yapsın.
    Üyelik sistemi Tc.Kimlik numarası alanına dayalı olsun, kimse gizlenemesin
    Açıkçası, ben bir kod bankası için tutup da kimliğimi deşifre etmem. Bence buna gerek yok. Üyelik için mail kontrolü yeterli bana göre.
    Mükerrer gönderiler otomatik ayıklansın, yada kontrollerden sonra ayrıştırılsın
    Bu otomatik ayıklama işlemi aldatılabilir. Bir kişinin kodları tek tek kontrol etmesi de çok zor olacaktır.. Bence her kod için kullanıcılar 1-5 arası bir puan versin(veya bazı kodlar "çöp" olarak işaretlenebilsin). Notu düşük olan kodlar otomatik olarak ayıklansın. Sistem kendi kendini temizlesin.

Ayrıca bana göre programın mutlaka syntax highlight özelliği de olmalı. Bir de verileri html olarak export edebilse iyi olur.

Veri tabanı tercihan MySQL veya MS-SQL veya ORACLE
    Veritabanlarının bunlardan seçilmesi halinde kurulum dosyasının boyutu oldukça artacak ve internet üzerinden dağıtım zorlaşacaktır. Bence embedded Firebird daha iyi bir seçim olabilir.
    Yazılanları test edecek en az 10 kişiye
    Adsl kotam yettiği sürece tester olabilirim.
    Bu suya yazılan bir yazıdır...

Registered User

Bence cemaliozan ilk surumu yazsin, hazirlasin. Ancak o zaman gerisi gelebilir, belki.

Yer
    » Burası «

belki.
    Teşvik için teşekkür ederim. iki gündür kategorize mekanizmasıyla cebelleşip duruyorum. Takıntım şu ast ve üst ilişkili hiyerarşik yapılarla ilgiliydi. Neyseki matematiği ve algoritması benden kuvvetli çok hayırsever var. Konunun delphi boyutunu hazır bir bileşenle çözdüm. Üstelik kaynakta elimde olduğu için müdahale edebilirim.

@kafkale önerilerin için teşekkürler. Biraz şekillendirdikten sonra eğer ekip yapabilirsek VT. konusunu ve önerilerini değerlendireceğim. Programın amacı olsun demişsin, öncelikle kod örneklerini saklayacak bir yapı üzerinde çalışacağım. Ancak dediğim gibi esnek bir yapı ile dinamik bir kategori sistemiyle donatmak istiyorum.

Başlangıç için veri tabanı olarak MySQL'i seçtim ve kategori sistemi içinde aşağıdaki geçici yapıyı oluşturdum.

PHP Kodu:
    CREATE TABLE kategoriler (

id bigint(20unsigned NOT NULL auto_increment,

ust_id bigint(20unsigned default '0',

kategori varchar(50) default NULL,

aciklama varchar(100) default NULL,

PRIMARY KEY  (id),

UNIQUE KEY id (id),

KEY id_2 (id),

KEY ana_id_index (ust_id)
    ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin5
    Ben gönderilerin sınıflandırılması için MAX kategorize sistemiyle çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Yani en önemli konulardan biri bence gönderinin hangi sınıflandırmaya dahil edileceği konusu. Hiyerarşide bir root ve bunun altında birden fazla kategori olabilecek. Örneğin.

PHP Kodu:
    id    ust_id   kategori
    1       0                 Ceviz
    2       1                 Programlama
    3       1                 Dersler
    4       1                 Makaleler
    5       1                 Teknik Destek İstekleri
    6       2                 DOS Platform Dilleri
    7       2                 Windows Platform Dilleri
    8       2                 
    .NET Platform Dilleri 
    9       2                 Unix Platform Dilleri
    10   2                 Web Programlama Dilleri
    12   6        Pascal
    13   6                 C
    14   6                 Fortran
    /Cobol
    15   7                Delphi
    16   7                 C
    /C++
    17   7                 VB
    18   8                 C
    #
    19   8                 JAVA
    20   8                 Delphi
    .NET
    21   10             ASP
    22   10             Perl
    23   10             PHP
    24   10             ISAPI
    /CGI
    25   10      Java
    /JScript
    26   3                 Programlama Dilleri
    27   3                 Hazır Uygulamalar
    28   26            Delphi Dersleri
    29   27             PhotShop Dersleri
    ------------------------------------- 
    Velhasıl böyle gidecek. Şimdi içinizden bazı arkadaşlar hocam bu kadar kategorize olmaya ne gerek var diyecektir. Sorunun bir kaç tane cevabı var.
    1. Kişilerin anlayış seviyeleri farklı farklıdır, her insan kendi anlayışına göre elindeki veya tedarik ettiği veriyi sınıflamak ve ayrıştırmak isteyecektir. Benim armut kategorisine soktuğum bir veri bir başkası için elma içinde olabilir.
    2. Bazı konular birden fazla kategoriye girebilir.
    3. Ayrıntı kullanıcının kafasını karıştırmak için değil ara-bul faaliyetlerini daha verimli hale getirmek içindir.
    4. Profesyonel bilişimciler, konulardan birinde uzman bile olsalar, birden fazla konu üzerine odaklıdırlar.
    5. Kategorilendirme olayı dinamik olacaktır. Bundan bir ay sonra çıkan yeni bir bilişim teknolojisi içinde ayrı bir kategori sınıfı kodlamada değişiklik yapılmadan sisteme yerleştirilebilecektir.
    Şimdilik temel kategorilendirme tasarımıyla uğraşıyorum. Çünki ben algoritmamı bunun üzerine kurdum. Yani sınıflandırmanın. Sizde de vardır, bir sürü kod, ama uygun bir sınıflandırmanız yoksa kırk yılda bir lazım olan bir kaç satır örneği bulmak için benim gibi cebelleşip durursunuz. Halbuki uygun bir sınıflandırmaya tabii tuttuğunuz veriye erişmek daha kolay olacaktır.

Yukarıda sıralanan ve bir tabloya girilmiş kategori isimlerinin dinamik olarak görüntülenen hiyerarşik yapısını ekteki resimde görebilirsiniz.

Teşviklerle devam ediyoruz. Bakalım belki ! bu işi yarım bırakırız, belki sonuçlandırırız. Hepinize kolay gelsin.

Not : Katılımcı konusu hala açık bir konu, en azından bu uygulamanın web arayüzünü tasarlayacak bir iki arkadaşa ihtiyacım var. Olursa iş biraz daha kısalacak.
    Eklenmiş Grafikler
    Enson 16/04/2006 20:43 tarihinde cemaliozan tarafından düzenlenmiştir. Sebep: resim ekledik.

İptal Durumu sensor Adlı Üyenin Profil Grafiği

cemaliozan ,Kodbank tasarımı bir nedenden dolayı gerçekleşmez. Oda buranın bir forum olmasından kaynaklandığıdır. Yani kişi zaten takıldığı yeri sorar,hazır kod isteyen çok nadirdir. Zaten hazır kod arayan birisi için kategorize edilmiş siteler var. Onlardada genelde kod yada hazır uygulamaların eklendiği yada paylaşıldığı webmasterleri çeker.
    Ben bu konuda sizin iyi niyetinizi anlamakla beraber istediğiniz işin gerçekleşmeyeceği kanısındayım.

Yer
    » Burası «

Alıntı sensor, mesajından alıntı:
    Kodbank tasarımı bir nedenden dolayı gerçekleşmez. Oda buranın bir forum olmasından kaynaklandığıdır.
    Sanırım haklısın sensor. Sorun şu ki, konuyu 4 yıl önce yöneticiler açmış ve küllendirmişler. Bende kişisel ihtiyaçlardan dolayı tekrar alevlendirmek istemiştim ama gördüğüm kadarıyla delphi forum yöneticisi hariç diğer arkadaşlar bu konuda isteksiz.

Evvelsi gün arşivimden osi referans modeli isimli bir dökumanı aldım, evirdim çevirdim, ceviz'de makaleler bölümünde yayınladım. Tabii kaynağı bilmediğim içinde filan kaynakça diyemedim.

Arkadaşlar haklı olarak Cem Yılmaz'a sorar gibi başladırlar sormaya. "Kaynağını göster Kaynağını". Ya bilsem göstermez miyim. Ben gelmişim 35'ime bunun gibi binlerce yazı, kod, ipucu var arşivimde. Gelişigüzel tasnif edilmiş. Alırken eğer içinde yazıyorsa telif hakkı bildirimi ne ala. Yoksa yok.

Yani velhasıl gerçekten benim iyi bir kodbankasına ihtiyacım var. Kod bankası deyince sadece kodlar, örnekler gibi dar anlamda anlaşılmış ve burası forum, bulduğumu okurum ile sonlandırılmış konu. Ama örnektede görüldüğü gibi bilişimle ilgili olsun genel kültürle ilgili olsun her türlü konuyu teferruat bilgisiyle arşivleyebileceğim bir yapı lazım bana. Adı kodbank olmazda yazıbank, kültürbank, arşivbank olur farketmez.

Neyse ben bu xxxbank işini tek başıma yapmaya karar verdim. Konuyuda burdan kendi günceme taşımaya. İlgilenenler gelişmeleri güncemden takip edebilirler. Kolay gelsin.

Registered User

Alıntı cemaliozan, mesajından alıntı:
    Neyse ben bu xxxbank işini tek başıma yapmaya karar verdim.
    Zaten en mantik yaklasim bu, bu olacak. Destek, yardim, vs ancak ortada birseyler olduktan sonra geliyor. Sen birseyler yaptiktan sonra takviye gelebilme ihtimali artacaktir.

...Sanat insan içindir... burhanmt Adlı Üyenin Profil Grafiği

Bence son derece yararlı bir proje olur. Çevrede bununla ilgili birkaç kodbank var; ama işlevsellik ve esneklik babında daha taşınabilir, kişisel, dinamik bir kod bank eksikliği var. Bana kalırsa umuma açıktan ziyade daha kişisel yapıda bir kod bank tasarlanması taraftarıyım. Neden mi ? Öğrenilen bilgiyi fişleme benim çok önem verdiğim bir konudur. Gelecekte bilgi yığınları arasında boğulmaktansa bu tür kişisel kod bankaları sayesinde daha önce fişlediğim bilgiler arasında aradığım bilgi veya kod parçasına hızlıca ulaşabilmek çok önemli diyorum.

Hatta bu kodbankın yedek çıkart adında bir butonu olmalı. Buna bastığımızda veritabanını derleyip,sıkıştırıp masaüstüne çıkartmalı. Böylece bu yedeği flash disklere, cd lere yedeğini rahatlıkla kopyalayabilelim. Böyle bir kodbank bence çok gerekli. Bunu sadece programcılar değil, daha farklı kişilerde kategori oluşturma sistemi dinamik olursa kullanabilirler.
    Bu noktada cemaliozan'a desteğimi sunuyorum. Bu aralar yoğun olsam da kodbankın bazı noktalarında size yardımcı olabilirim.

Bununla ilgili sitemde bir yazı ele alarak siberya yazılımın yaptığı bir kodbankın tanıtımını yapmıştım ve halen bu kodbankı kullanıyorum; fakat bu kodbankta bazı buglar mevcut ve istediğim esnekliği de maalsef bulamıyorum.
    Adresi: http://www.burhanmt.com/home.aspx?syaziID=39

Bu projenin çöpe gitmesine razı değilim. Konuyu sabitleyeceğim. Ortada yarım da olsa Ansugo'nun dediği gibi somut bir adım çıkartabilirsek testerlar olsun, projeye yardımcı olacak arkadaşlar olsun artar. Birileri ucundan tutup yeterki başlasın. Ceviz.NET Delphi bölümü olarak şahsımca tam destek veriyorum.

Saygılar...

"..."

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)