+ Cevap Yaz
Toplam 11 sayfadan 5. sayfa
İlkİlk 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... En SonEn Son
104 sonuçtan 41 ile 50 arası gösteriliyor

Konu: Arşivbank Tasarımı

Kodlarım, Canlarım... cemaliozan Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    » Burası «

Alıntı Övünç Mete, mesajından alıntı:
    Bu sebeple bir sablon tasarlanmasini oneriyorum. Calismasa bile genel olarak tum formlari olusturalim
    Şablon olayı güzel fikir, en azından görsel öğe ve kodlama tasarımında standardı sağlamış oluruz. Övünç hocam form standartlarını oluşturmaya öncülük ederseniz sevinirim.

Ben dün gece geç saatlere kadar kategori düzenleme modülü üzerinde çalıştım. Elimdeki treeview bileşenine ek bir kaç özellik ve yöntem ekledim. Ancak geç saatlere kadar çalışmanın iyi bir şey olmadığını bir kez daha gördüm.

şimdi yukarıda anlattığım kategoriler tablosuyla ilgili işleri yapacak modül üzerinde çalışırken, mysql bağlantısı için zeos bileşenlerini kullandım. Bunlardan bir taneside TZQuery bileşeni. dbTreeview bileşenine eklediğim yeni yöntemi test ederken uzun zaman sonra gördümki zeos DataSet bileşenleri locate methodunu kullanırlken illaki LocateOptions parametrelerinin küçük büyük harfe duyarlı ve kısmi aramaya ayarlı olmasını istiyor. Aksi halde locate başarısız olduğundan dbtreeview bileşeni üzerinde selection.item değişiklikleri veri tabanında otomatik olarak izlenemiyor. İşte bu yüzden dbtreeview bileşenine LocateOptions özelliğini ekledim ve Create methodunda var sayılan değerlerini tanımladım. Şimdi kategori ekleme, düzenleme, silme işlemleri tıkır tıkır çalışıyor. Bunu anlayınca kadar geçen süreçte Zeos yıllardır ilk defa beni gıcık etti.

property LocateOptions : TLocateOptions read FLocateOptions write FLocateOptions;

neyse ilgili bileşenin ve uygulamanın kodunu ve uygulamayı kategori düzenle modülünü inceleyebilmeniz için tekrar koyuyorum. Buraya tıklayarak indiriniz. Tabi bu sefer "bu ne ben bir şey anlamadım" yerine "evet üzerinde hala arkadaş çalışıyor" diyeceğinizi umarak.

Kolay gelsin.

Not : İnceleyeceğiniz ve üzerinde çalıştığım modül için resimdeki menü seçeneğini tıklayınız. Editöre ve diğer görüntülere aldırmayınız.
    Eklenmiş Grafikler
    Eklenmiş Dosyalar
    Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin...

Yer
    » Burası «

Tablo ve alan yapısı tasarımı

Alıntı Ansugo, mesajından alıntı:
    Veritabani cok daginik gibi geldi. Talep edilen kolonlara gore liste yapip SQL bolumunden tasarilmasini sormak daha iyi olabilir.
    Hocam tasarıma yardımcı olacağınızı umarak talep edebileceğimiz kolonlar ve özelliklerini karalamak istiyorum. Bu listeye ekleme ve değişiklik yapmak sizin ve diğer arkadaşlarımın insiyatifinizdedir.

kategoriler tablosu :
    • id................Autoinc ve primary key unique.
    • ust_id..........id ile ilişkili üst kategori id sini tutsun
    • kategori.......Kategori için bir isim
    • soz_dizimi....Kategori için varsayılan söz dizimi. PHP, delphi, C# vb.
    • aciklama......Kategorinin içeriği ile ilgili bir açıklama
    • is_def_user..Kategori kullanıcı tanımlı mı, webdenmi yayınlanmış
    • web_id.........Burayı ayrıca anlatmak istiyorum.
    kategori_bank tablosu :
    • id.................Autoinc primary key unique
    • bank_id........banka tablosuyla ilişki için banka tablosundaaki id
    • kategori_id...kategoriler tablosuyla ilişki için kategoriler tablosundaki id
    banka tablosu :
    • id....................Autoinc primary key unique
    • baslik..............tanıtıcı başlık
    • veri.................blob bir alan.gerekiyorsa gömülecek veriyi tutmak için
    • yol..................fiziksel veri için path ve dosya adı
    • gonderen_id....gönderen/kaydeden id
    • hit...................izlenme sayısı
    • puan...............oylama/puanlama
    • indirme...........indirme sayısı
    • onay_id..........yayımlanması izne bağlı olacağından onaylayanın id si
    • zaman...........verinin web'e transfer zamanı. tarih/saat
    • kayit_tarihi.....verinin yerel bilgisayara kaydedildiği zaman
    • aciklamalar.....blob.ayri bir tabloya aktarılabilir.
    • lisans_telif.......lisanslama ve telif işleri
    • aktif...............yayımda veya değil
    bu üç tablo proje için esas veri tabanı yapısını teşkil edecek şekilde tasarlanmalı. Bir site ve proje yönetim tablosuyla, web tabanlı güncellemeler ve ziyaretler içinde bir üyelik sistemi tablosu tasarlanmalı. Önerileri bekliyorum.

Kolay gelsin.
    Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin...

Yns
    Yns hatta değil
    İptal Durumu Yns Adlı Üyenin Profil Grafiği

Projenin web tabaninda tam olarak neler yapilacak ? Biraz aciklarsan - ben dahil - konu ile ilgilenen kisiler icin iyi olur.

Yer
    » Burası «

Web Ara Yüzü Tasarımı

Alıntı Yns, mesajından alıntı:
    Projenin web tabaninda tam olarak neler yapilacak ? Biraz aciklarsan - ben dahil - konu ile ilgilenen kisiler icin iyi olur.
    Üstat hızır gibisin walla. Aslında işlevsel yönden ceviz'in şimdiki durumu gibi olacak. Cevizi'mi değiştirsek ne yapsak.

Sitede hangi betik dil kullanılırsa kullanılsın windows arabirimiyle haberleşmesi gereken modüllerde iki tür kodlama yapılacak. Windows ara birimiyle haberleşmeyecek modüllerde salt HTML/XHTML/XML standartlarına uygun kodlama yapılacak. Bu ifade doğrultusunda hazırlanacak site tasarımında yer alması gereken web modüllerini ikiye ayırabiliriz.

1. SALT WEB ARA BİRİMİ MODÜLLERİ

Bu gruba dahil edilecek sayfalara erişim sadece web üzerinden olacak. Aşağıdaki işlemlerin hepsi bu SALT WEB ARA BİRİMİ içinde yer alacak.
    • Site yönetim modülü
    Açık kaynak kodlu olan bir projede olsa mutlaka bir organizasyonu ve yönetim birimleri haliylede yöneticileri olacaktır. En azından projenin hayata geçirilmesinde böyle bir yönetim organizasyonu yapılacaktır. Bu nedenle siteyi evirip çevirecek yetkili kimselere aynen cevizdeki gibi yetenekler sunacak bir arabirim. Konuyu ileride dahada açarız.
    • Üyelik işlemleri modülü
    Standart üyelik işlemleri yapılacak. Üyelik başvurusu, aktivasyonu, üyelik iptali vs.
    • Veri arşivleme yönetim modülü
    Yönetici sıfatlı kimseler veya arşiv görevlileri verilerin düzenliliği, kontrol ve kabul işlemleri, yayınlanması, silinmesi, kategorize edilmesi gibi işlemlerle uğraşacaklar.
    • Veri ekleme ve düzenleme modülü
    Üyeler veri ekleyecek, düzenleyecek, yorum yapacak. ! YORUM bak onu unutmuşum Ansugo usta. Artıkın sen bir tabloda ona eklersin.
    • Standart haber ve duyuru işlevleri modülü
    Sitenin tabiki varsayılan bir standart haber ve duyurular kısmı olacak.
    • Arşiv veri sorgulama işlevleri modülü
    Arama tarama faaliyetlerini kapsayacak.

İlave olarak üyelerin birbirleriyle ofline private mesajlaşmaları, şikayet ve önerileri gibi modülleride bu gruba ekleyebiliriz.

2. WİNDOWS ARA BİRİMİ ETKİLEŞİMLİ MODÜLLER

Bu gruba giren modüller web üzerinde yayımlanmayacak, yalnızca windows ara birimi ile haberleşerek etkileşimli işler yapacaktır. Dolayısıyla Web üzerinden windows ara birimine gönderilen bilgilerde (banka verisi değil) özel formatlama biçimleri kullanılacak. Örneğin XML, salt metin vb.
    • Üyelik işlemleri
    • Veri bankasına gönderilen (POST) bilginin merkezi veri tabanına kaydedilmesi
    • Veri bankasından paylaşıma açılan verinin yerel veri tabanında güncellenmesi
    Şimdilik aklımdan geçen ana modüller bunlar. Bu modüller işlevsel olarak hangi yeteneklere sahip olacak bunu tasarımcıların yetenekleri ortaya koyacak. Aramızda beyin fırtınası yaparak konuyu geliştirebiliriz.

Yeri gelmişken sanırım uygulamanın tasarımının salt offline değil aynı zamanda www üzerindede yapılması gerektiği nedenleriyle birlikte anlaşılıyordur. Bu durumda tasarım ekiplerini WEB ARA YÜZÜ TASARIM GRUBU ve WİNDOWS ARAYÜZÜ TASARIM GRUBU olarak ikiye ayıracağız.

Dikkat ettiyseniz ustaların verdiği destekle ekip kalınlaşıyor. Hepinize kucak dolusu selamlar.

NOT : Bu arada laf aramızda kendimi katip gibi hissetmeye başladım.

Yer
    » Burası «

Belki bizim bankanin web ara yüzü tasarımında mantık dizisi kullanılabilir.
    http://www.koders.com/

Üye

slmlar,

ben sablon cikartayim ama ek bir bilesen kullanacakmiyim, yoksa istedigim gibi sekillendirebilir miyim ? Isin asli bugune kadar winXP gorunumu veren bilesen disinda baska bir sey kullanmadim. Bilmem belki karisiklik olmasin diye belki de korktugumdandir

Yer
    » Burası «

Alıntı Övünç Mete, mesajından alıntı:
    slmlar,

ben sablon cikartayim ama ek bir bilesen kullanacakmiyim, yoksa istedigim gibi sekillendirebilir miyim ? Isin asli bugune kadar winXP gorunumu veren bilesen disinda baska bir sey kullanmadim. Bilmem belki karisiklik olmasin diye belki de korktugumdandir
    mesaj kutunu bosaltta adres gonderelim. Mümkün mertebe standart bilesenleri kullan. Önemli olan şeklen tasarlamak. Üzerinde değişiklikler zaten yapacağız. Mümkünse delphi2006 değilse delphi6 kullan hocam. Bunlar yoksa delphi2006 nın trialini indiriver.

Kolay gelsin.

Yer
    » Burası «

Kategori Düzenleme Modülü

Artık modül modül çalışacağımızdan Kategori düzenleme modülünü ayırıp tasarladım. Şimdilik kategori ekleme, düzeltme, silme vs. işleri yapıyor. Yalnız web arayüzüyle birlikte kullanabilmek için @Ansugo'nun hatırlatmasıyla kategori tablosuna iki alan daha ekledim.
    • upload_id..............web üzerinden eklenmiş mevcut olmayan kategori için id
    • upload_ust_id........web üzerinden eklenmiş kategori için ust kategori id
    Bu alanları eklememin nedeni EReconcileError gibi güncelleme çakışmalarına neden olmamaktır. Teferruatı ileride vereceğim.Böylelikle Kullanıcı aynı kategori tablosunda kendi kategorilerini düzenleyebilmekte, web üzerinden merkezi yaratılan/yaratılacak gönderimler için ayarlanan kategoriyi ayırt edebilmektedir.

Kullanıcı web üzerine bir gönderimde bulunduğunda zaten yayım için onay gerekeceğinden kullanıcının teklif ettiği kategori düzeneğine göre işlem yapılacaktır. Burası hassas bir konu. Yeri gelince daha detaylı irdeleyeceğim.

kategori düzenleme modülünü buraya tıklayarak test edebilirsiniz. Test için Veri tabanı adı arsivbank omalı.

Kolay gelsin.
    Eklenmiş Dosyalar
    Enson 04/05/2006 15:48 tarihinde cemaliozan tarafından düzenlenmiştir. Sebep: özür, kodları koymayı unutmuşum.

Yer
    » Burası «

Veri Tabanı - Tablo Yapılarında Değişiklik

Projede kategoriler, kategori_bank, banka tabloları vardı hatırlarsanız. Bu tabloların tasarımında bazı arkadaşlardan yardım talep etmiştim. Ancak sanırım iş yoğunluğundan arkadaşlar henüz cevap vermediler. Bende tablo tasarımını yeniden kendim ele almaya karar verdim.

Şimdiki tablo yapıları aşağıdaki gibidir.

CREATE TABLE banka (
    id bigint(20) unsigned NOT NULL auto_increment,
    baslik varchar(100) NOT NULL default '',
    yol varchar(255) default NULL,
    lisans varchar(20) default NULL,
    telif varchar(50) default NULL,
    kod longblob,
    aciklama tinyblob,
    ekleyen_id bigint(20) unsigned default NULL,
    onaylayan_id bigint(20) unsigned default NULL,
    web_zaman datetime default NULL,
    yerel_zaman datetime default NULL,
    puan tinyint(10) unsigned default '0',
    hit tinyint(10) unsigned default '0',
    indiren tinyint(10) unsigned default '0',
    aktif smallint(1) unsigned default '0',
    PRIMARY KEY (id),
    UNIQUE KEY id (id),
    KEY id_2 (id),
    KEY ekleyen_id_index (ekleyen_id),
    KEY onaylayan_id_index (onaylayan_id),
    FULLTEXT KEY baslik_index (baslik)
    ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin5;

#
    # Table structure for table 'kategori_bank'
    #

CREATE TABLE kategori_bank (
    bank_id bigint(20) unsigned NOT NULL default '0',
    kategori_id bigint(20) unsigned NOT NULL default '0',
    PRIMARY KEY (id),
    UNIQUE KEY id (id),
    KEY id_2 (id),
    KEY bank_id_index (bank_id),
    KEY kategori_id_index (kategori_id)

#
    # Table structure for table 'kategoriler'
    #

CREATE TABLE kategoriler (
    upload_id bigint(20) unsigned default '0',
    upload_ust_id bigint(20) unsigned default '0',
    ust_id bigint(20) unsigned NOT NULL default '0',
    kategori varchar(50) NOT NULL default '',
    soz_dizimi varchar(20) default NULL,
    aciklama text,
    PRIMARY KEY (id),
    UNIQUE KEY id (id),
    UNIQUE KEY id_2 (id),
    KEY ust_id_index (ust_id),
    KEY upload_id (upload_id),
    KEY upload_ustid (upload_ust_id),
    FULLTEXT KEY kategori_index (kategori)
    Bu üç tablo tek yönlü bir ilişkiye sahip. Bu tek yönlü ilişkiyi hiyerarşik olarak gösterecek olursak :

kategoriler > kategori_bank > banka

kategori_bank kategoriler tablosuyla aşağıdaki biçimde ilişkili :
    • kategori_bank.kategoriler_id = kategoriler.id
    kategori_bank tablosuda banka tablosuyla aşağıdaki biçimde ilişkili :
    • kategori_bank.banka.id = banka.id
    Kullanıcı bir kategori seçtiğinde buna bağlı banka verileri gösterilecek. Ama burda unutulmaması gereken bir konu var. Bir banka verisi birden fazla kategoriyle ilişkilendirilebilir.

Veri tabanı tasarım modeline ilişkin yaklaşımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.

... HunTER Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    İstanbul

Cevızde neler oluyorda haberımız yok.. Acıkcası Programlama bolumunde PHP'den yukarsına pek bakmam.. Bu dıllerı bılmedıgım ıcın.. Konuyu bastan sona okudum.. Soyledıklerınde heycan verıcı.. Ancak soz konusu Delphı, bilesenler TreeView falan olunca yapabılecek cok bı seyım yok..

Yınede Yns'nın dedıgı gıbı projenın web ayagında yapılması gerekenler netlesırse elımden gelenı yapmaya calısırım..

Not: Proje keske daha bos bır zamanıma denk gelseydı..

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)