+ Cevap Yaz
Toplam 11 sayfadan 4. sayfa
İlkİlk 1 2 3 4 5 6 7 8 ... En SonEn Son
104 sonuçtan 31 ile 40 arası gösteriliyor

Konu: Arşivbank Tasarımı

Üye x-treme Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    cami avlusu

Öncelikle böylesine güzel projeye başladığın için tebrik etmek isterim.
    Ancak merakımı celbeden bazı sorular var
    Bu proje bir web tabanlı mı olacak?
    Yani kodları program web deki vt denmi getirecek..

Bu arada demo yu indirdim, ancak siberya yazılım'ın kodbankı ile arasında bir bağ kuramadım,
    sanki mantıksal bir zorlama var gibi geldi, daha açık bir görünüm tercih edilebilir..
    Ayrıca elimden geldiğince kod olarak destek sağlamaktan memnuniyet duyarım,
    Saygılar..
    Şimdi Susma Zamanı
    ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
    İstedim vermediler sen codersin dediler..

İptal Durumu candas Adlı Üyenin Profil Grafiği

Bende bütün yazıları okudum daha yeni inceliyorum kodbank ı benim bunu basit halini vermem gerekio 1-2 haftaya kadar iyiki üye olmuşum bu siteye diorum
    şimdi ben nasıl yardımcı olabilirim size bide benimde fikirlerim war proje hakkında
    -bu internetteki veri tabanından okunan kodlar
    istenildinde bilgisayarda bulunan veri tabanına eklenebilcekmi?
    bu olursa süper olur hem kendi kodlarımızı netteki veri tabanına göndersek misal diorum
    ewet en kısa zamanda yardımcı olmak istiorum bide bu konuyu yöneten değerli programcı arkadaşım ben bu mysql e delphiden bağlanmayı çözemedim bunu nasıl yapıcam?
    ama ben netteki bi veri tabanına bağlanmak istiorum!!! bunun la ilgili bi yazı gödnerrirsen bana çok süper olur!!

İptal Durumu candas Adlı Üyenin Profil Grafiği

Bence yapılan deneme bayaa karışık bunu kolay kullanıla bilecek bi şekilde tasarlamak lazım yani bence ilk karşılama ekranı direk kodları görme olmalı bide bu tasarım daki öğeler delphide warmı ben ilk defa görüomda bi program ismi war sende açıklama yapmışın biraaz ama benim onda hiç hbrim yok maalesef
    şimdi benim fikrimce dedim gibi bu en son yapılan hal baya karışık görünüo

daha kullanışlı yapılmalı bide temel bu olmamalı zaten bu tasarım yani tasarım en son olsa daha kolay olur bizim temel i sağlam yapmamız yeterli gerisi kolaylıkla çıkılır!!!

Kodlarım, Canlarım... cemaliozan Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    » Burası «

Alıntı x-treme, mesajından alıntı:
    Yani kodları program web deki vt denmi getirecek..
    Evet hem web tabanlı hemde offline olacak. Üstelik sadece kod arşivi değil, makale, yazı, ipucu, dosya vb. arşivi olacak.
    Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin...

Registered User

Alıntı cemaliozan, mesajından alıntı:
    Hani bittiği için değilde, işin durumu hakkında fikir vermesi için arşivbank'ın derlenmiş halini İleriki aşamalarda karşılaştırma yapabilmek için bir görün istedim.
    Derlenmiş arşivbank'ı indirmek için tıklayınız...
    Biraz çekinerek de olsa... Açıkcası ben hiçbirşey anlamadım. İndirdim, çalıştırdım, anlamaya çalıştım ama hiçbirşey anlamadım. Bir text-editör'e benzediğini farkedebildim.

Belki arşiv yöneticisi aradığım için anlamamış olabilirim.

Yer
    » Burası «

Üstat anlamaman normal çünki sadece uğraştığımı gösterebilmek için koydum. Belki şu meşhur %1'in içine gireceklerin sayısı çoğalır diyerekten

O gördüğünüz text editörü Synedit beleşeni ile oluşturulan bugün visual studio 2005, delphi2006 gibi bir çok yazılım geliştirme aracının editör modeline ilham olan bir bileşenin demosu. Metinsel çıktı işlemlerini yönlendirecek arayüz. Tabiki tasarımı üzerinde halen çalışıyorum.

Aslına bakarsanız ben üstat Ansugo'nun öngörüsüne rağmen ekibi az ama öz olarak kalınlaştırmayı başardım. Üstelik kendimede sponsorlar sağlamaya başladım. Net değil tabi, netleşince bunlardan bahsedeceğim.

Bu arada fırsattan istifade projeyle ilintili olarak sorulan bazı soruları tekrar cevaplayım :
    1. Arşivbank her kesimden bilgisayar kullanıcısının kendine özgü verilerini arşivleyip yönetebileceği bir sistem olacak
    2. Sistem hem offline çalışacak hemde web üzerinde bir veri tabanına bağlanıp veri alış verişi yapacak.
    3. Web tabanlı ve windows tabanlı iki ayrı interface tasarımı olacak
    Note : Projeyi beraber yürüttüğümüz cevizciler :

http://forum.ceviz.net/members/10286/burhanmt.html
    http://forum.ceviz.net/members/19526/ovunc-mete.html
    http://forum.ceviz.net/members/103/omer.html

Katılım ve desteğe halen açığız. Kolay gelsin.
    Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin...

Yer
    » Burası «

Modül Tasarımı

Ekip sabırsızlanıyor. Tabiki benimde günlük yaşamda uğraştığım başka işler var. Laf aramızda birde delphi2006 ile boğuşuyorum. Bende ki bileşenlerin hepsi eski. Dedim oturup delphi2006'ya upgrade edeyim. Walla kendimi tebrik ederim, en azından bu projede kullanmayı düşündüğüm bileşenler biraz uğraştırsada delphi2006'ya uydu. Şimdi hani delphi6'yla tasarlıyordunuz ne oldu dediğinizi duyar gibiyim. Bende öyle düşünüyordum, ancak sponsor arkadaşlarımdan biri illaki bunla yap diye ısrar etti, bakalım, olmazsa ikisiylede yapacağız.

Neyse projedeki arkadaşlar hocam modül konusuna gelsek diye mesaj atmışlar. Uygulamayı modüllere bölmemi istemişler. Şimdi ekip arkadaşlarım bir fincan nescafe alıp arkanıza yaslanarak yazının geri kalanını okumaya başlayın. Başlıyoruz.

MODÜLLER ve YAPILACAK İŞLER:
    1. VERİ TABANI TASARIMI

Veri tabanı mysql 4.1.10a.nt olacak. Veri tabanı adı arsivbank olacak. Veri tabanı tipi MyIsam olacak. Tasarımda kullanılacak veri tabanını yüklemek için tıklayınız... Veri tabanının yönetmek için kullanabileceğiniz bir windows uygulamasını buraya tıklatarak indirebilirsiniz. Veri tabanında aşağıdaki tablolar yer alacak.
    • kategoriler
    • kategori_bank
    • banka
    • kullanicilar
    Bu tablolarla ilgili açıklamalara geçmeden önce ekip içinde tablolarla ilgili teklifi olan varsa bildirsin.

kategoriler tablosu : Bankada tutulacak tüm verileri sınıflandırmak için kullanılacak kategori isimlerini ve kategori ilişkilerini barındıracak. Kullanıcılar yeni kategoriler tanımlayıp bu kategorileri üst/ast ilişkileri yönünden bu tabloyla ilişkilendirecek. Bu tablonun tasarımı üstlenmiş durumdayım. Kolay olduğu için

Tablonun yapısı aşağıdaki gibidir.

#
    # Table structure for table 'kategoriler'
    #

CREATE TABLE kategoriler (
    id bigint(20) unsigned NOT NULL auto_increment,
    ust_id bigint(20) unsigned NOT NULL default '0',
    kategori varchar(50) NOT NULL default '',
    soz_dizimi varchar(20) default NULL,
    aciklama text,
    PRIMARY KEY (id),
    UNIQUE KEY id (id),
    UNIQUE KEY id_2 (id),
    KEY ust_id_index (ust_id),
    FULLTEXT KEY kategori_index (kategori)
    ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin5;
    kategoriler tablosu Örnek Kayıt deseni :

1 | 0 | Kategoriler |Genel |Kök Kategori
    2 | 1 | PROGRAMLAMA |Genel | Programlama Dilleri
    3 | 2 | WİNDOWS Genel |Windows | Platform Dilleri
    4 | 3 | DELPHİ |Delphi |Delphi Programlama
    kategori_bank tablosu : Depolamaya konu olan verinin sınıflandırma bilgisini tutacak. Her veri birden fazla kategoriyle ilişkilendirilebileceğinden bu tabloda veriyle ilişkili birden fazla kayıt olacaktır. Bu tablonun tasarımınıda üstlendim. Tablo kategoriler tablosunu referans alıp, banka kategori bilgilerini yönetecek. Kullanıcı bir banka verisini bir kategori dizisiyle ilişkilendirdiğinde ilişkiler bu tabloya kaydedilecek.

#
    # Table structure for table 'kategori_bank'
    #

CREATE TABLE kategori_bank (
    bank_id bigint(20) unsigned NOT NULL default '0',
    kategori_id bigint(20) unsigned NOT NULL default '0',
    ana_id bigint(20) unsigned NOT NULL default '0',
    PRIMARY KEY (id),
    UNIQUE KEY id (id),
    KEY id_2 (id),
    KEY bank_id_index (bank_id),
    KEY kategori_id_index (kategori_id),
    KEY ana_id_index (ana_id)
    ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin5;
    banka tablosu : İşte bu tablonun tasarımını bizim için övünç mete hoca yapacak. Veriler bu tabloda tutulacak. Veriler derken ; Kim göndermiş, ne göndermiş, blob mu gömülü, yerel verimi ?, ne zaman gönderilmiş, ne kadar hit almış, ne kadar indirilmiş, ne kadar puan toplamış, incelenmişmi, kim kontrol etmiş, kontrol sonucu neymiş, bir değerlendirme yapılmış mı? vs. bir sürü bilgi. Bu bilgilerin hepsi tek tabloda olmak zorunda değil, tablo yapısını bölebilirsin usta. Ben yinede basit bir örnek tasarım vereyim fikir şetmesi bakımından.

#
    # Table structure for table 'banka'
    #

CREATE TABLE banka (
    baslik varchar(100) default NULL,
    kod longblob,
    gonderen_id bigint(20) unsigned default NULL,
    gon_tarihsaat datetime default NULL,
    puan tinyint(10) unsigned default NULL,
    indiren tinyint(10) unsigned default NULL,
    aktif smallint(1) unsigned default '0',
    aciklama tinyblob,
    PRIMARY KEY (id),
    UNIQUE KEY id (id),
    KEY id_2 (id),
    FULLTEXT KEY baslik_index (baslik)
    ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;
    kullanicilar : Sistemi beleş kullandıracağız ama illaki kayıtlı kullanıclara. Bu nedenle bu tabloda önemli. Web tabanlı güncellemeler içinde bu tablo kontrol edilecek. Sıradan bir kullanıcı bilgileri tablosu. Yalnız içinde yetkilendirme ve erişim seviyeleride olursa güzel olur. Hadi bakalım övünç hocam kolay gelsin.

2. DELPHİ UYGULAMA MODÜLLERİ

Projenin offline ayağı olacak. Offline derken tabiki web üzerinden kullanıcının online güncelleme taleplerinide yürütecek. İşlevsel özellikleri daha önceden genel olarak zikrettiğim için tekrar zikretmiyorum. Ama kısaca aşağıdaki modüllerin yazılması gerekiyor.
    • Oturum açma modülü
    • Üyelik talep ve onay modülü
    • Üye istek ve şikayet modülü
    • Kategori düzenleme modülü
    • Veri Import - ekleme - düzenleme - silme modülü
    • Verileri sınıflandırma modülü
    • Kategorilere göre arama işlevleri modülü
    • Veri editör ilişkileri modülü
    • Veri web güncelleme modülü
    • Veri yazdırma modülü
    • Uygulama yükleme sihirbazı
    oturum açma modülü : Web tabanlı işlevleri gerçekleştirmek için kullanıcların sisteme üye olması gereksin. Diğer işlevler için üye yine oturum açsın ancak üyenin web üzerinde kayılı olup olmadığı denetlenebilsin. Üyenin üyelik başvurusunu, üyelik iptal istemini, şikayetlerini vs. yapmak için kullanılsın. Karıştırdıkça bir sürü modül daha çıkıyor, Şikayet vs.

üyelik talep ve onay modülü : Üyeler uygulamayı beleş alsın, ancak web tabanlı işlemleri yapabilmek için sisteme kayıtlı olsun demiştik. İşte kullanıcı bu modülü kullanarak üyelik için uygulama içinden müracaat edebilsin.

kategori düzenleme modülü : Kullanıcı kendi kategorilerini ekleyip, düzenleyebilsin, online sistemden günceleyebilsin.

Veri import - ekleme - düzenleme -silme modülü :
    En önemli modül bu olacak. Kullanıcı ister dahili verilerini banka'ya depolasın, isterse paylaşıma açılmış web üzerindeki güncellemeleri yerel veri tabanına indirsin. Bunları kendi istediği kategorilere göre yeniden sınıflayabilsin. Fiziksel olarak veri tabanı dışında bulundurduğu verileri (ki bu veriler artık dosya ve klasör kavramıyla anılır) silebilsin, çalıştırabilsin, veri tabanında bilgilerini değiştirebilsin. Burada düşünecek çok şey var. fikirleri bekliyorum.

Verileri sınıflandırma modülü : Kullanıcı banka tablosunda tutulan girdileri kategori_bank tablosuyla ilişkilendirerek istediği sınıflara dahil etsin, sınıflardan ayrıştırsın.

Kategorilere göre arama işlevleri modülü : Kullanıcı istediği türden sınıflandırmaya tabi verileri arasın. İsterse aramayı genişletebilsin.

Veri editör ilişkileri modülü : Veri editörle görüntülenebilecek yapıdaysa uygun açıcı ve söz dizimi ile görüntülensin, üzerinde çalışılabilsin. Değişiklikler tekrar depolanabilsin. Farklı formatlara export edilebilsin.

Veri web güncelleme modülü : Web tabanlı veri güncelleme işlemleri yapılsın. Veri paylaşıma açıksa ve web üzerinden yayınlanmak isteniyorsa gönderilsin, web üzerinde alınmamış, kontrol edilip onaylanmış veri alınsın.

Veri yazdırma modülü : Veri yazdırılabilir cinstense printer dökümü alınabilsin.

Uygulama yükleme sihirbazı : Uygulama kendisini kurabilsin, kaldırabilsin.. (install, uninstall)

3. WEB ARA YÜZÜ

Şimdilik ömer hocam bize http://www.arsivbank.com alan adını aldı ve yer verdi. Tasarımı içinde gönüllüler arıyoruz. İçinde Delphi ile yazılacak arabirimin web tabanlı modüllerinin aynısı olacak. Aklınıza şu soru gelebilir. Web tabanlı bir arabirim olacaksa bu kadar şeye ne gerek var ? Birincisi biz istiyoruzki kullanıcı web'e bağlanma ihtiyacı duymadan yerel verilerini offline yönetebilsin. İkincisi istediği verileri depolamak ve paylaşmak için iyi bir arayüze sahip olsun. Öyleki benim armut kategorisine aldığım bir veriyi kullanıcı isterse elma diye niteleyebilsin ve üzerinde çalışmak isterse kolayca çalışabilsin.

4. KİM NE YAPACAK ?

Ben ekibe tabiyim. Burhan, övünç, ömer hocalar delphi modüllerinin hangi bölümlerini almak istediklerini kendileri belirleyip buradan bildirsin. Ben şimdilik kategori ve sınıflandırma işlemleriyle ilgili çalışıyorum yani kategorize etme işlemleri bana ait olsun.

Web işini üstlenecek birilerini arıyoruz. Bulamazsak onuda biz hallederiz.

5. HANGİ DİL HANGİ VERSİYON ?

Delphi modülleri için delphi6 ve delphi2006 kullanacağız. Mümkün olduğunca yerel delphiyle yerleşik gelen bileşenleri kullanmaya özen göstereceğiz. Yinede lazım olursa ben ekibe özel bileşen arşivimden göndermeler yaparak destek vereceğim.

Web arayüzü için ASP.NET ve PHP tabanlı çalışabiliriz. Henüz karar vermedik.

6. CEVİZ'İN PROJEDEKİ ROLÜ NEDİR ?

Ceviz forumu kullandırarak projenin gelişimine destek vermektedir. Katılımcılar ve öneriler/eleştiriler içinde şimdi olduğu gibi yine ceviz platformundan yararlanmak istiyoruz. Amaç aynı gönüller bir olunca işler kolaylaşıyor.

...Sanat insan içindir... burhanmt Adlı Üyenin Profil Grafiği

Proje kesinlikle Delphi 2006 üzerinde devam etmeli. Uğraşan arkadaşlar Trialini bir yerlerden temin edip 30 gün boyunca uğraşsınlar artık.

Malumunuz Delphi 2006 ile Delphi Win32 Runtime Library(RTL) kütüphanesinde optimizasyonlar yapılmıştır. http://fastcode.sourceforge.net/ gibi açık kodlu çalışmalardan faydalanılmış, Delphi'nin win32 hafıza yönetimi BorlandMM'den yine Güney Afrikalı bir programcının Delphi için geliştirdiği FastMM'ye geçilmiştir.(http://fastmm.sourceforge.net) Tabi bunun yanında IDE'nin sunduğu enfes özellikler de cabası.

Proje için yavaş yavaş acele etmeden zemine sağlam basarak ilerleyelim. Ortaya çıkacak ürün buna değsin.

Ayrıca arkadaşların dediği gibi mümkün olduğunca daha modüler çalışalım. Modül modül hazırlayın kütüphaneleri. Böylece ortak geliştirmemiz daha koordinasyonlu ve esnek yürür.

Cemaliozan, projede aktif tam desteğimi 1 Temmuz'dan sonra verebilirim. 1 Temmuz'da kadrolu öğretmen atamalarım için KPSS sınavı var önümde. Bu günlerde birazda bunlarla uğraşıyorum. Malumunuz kadro önemli benim için Ayrıca dua edin arkadaşlar.

Saygılar...

"..."

Registered User

Veritabani cok daginik gibi geldi. Talep edilen kolonlara gore liste yapip SQL bolumunden tasarilmasini sormak daha iyi olabilir.

Üye

Gelismeler git gide heyecan verici oluyor. Benim dusuncem bu kadar somut fikirden sonra soyut gelismeler yapip izleyenler ve tabii ki bizler icinde elle tutulur bir form olusturmak ve bunu ortaya atmak.
    Formlarin arayuzu su yuzune cikinca eminim gelistirmek daha kolay olacaktir.

Bu sebeple bir sablon tasarlanmasini oneriyorum. Calismasa bile genel olarak tum formlari olusturalim daha sonra veri tiplerini ve veri yapisina bir standart koyarak bunu ayri bir dosya olarak kaydedelim. Programci arkadaslar istedikleri formu secerek ve belirlenen veri kriterlerine bagli kalarak ozgun calismalarini calistigi formlar uzerinde hazirlasinlar.

Ornegin:
    frmAbout : gelistirici Ovunc Mete

actAbout.executable ile tetiklenecek

Gonderilen parametreler
    iProgramCalismaSayisi (0 ise hosgeldiniz mesaji gonderilicek, her abouta bakilinca +1 artacak)

Kullanilacak veriler
    dbVeriInfo.ToplamKayit (read only)
    sysInfo.Ram (r)
    sysInfo.BosHDDAlani (r)
    prgLisansSahibi (read/write)

Yapilacak islemler
    Form veri hakkindaki bilgileri belirtilen kutucuklara yazacak. Lisans sahibi ismini gerekirse bu formdan degistirebilecek.

Geri donen degerler
    result : 0 dan farkli bir deger islemin bir hata yaptigini belirtir.

Boyle bir sistem ile calismamiz sizlerce uygun mudur ?

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)