@burhanmt +1
Hocam bizdensin.
@burhanmt +1
Hocam bizdensin.
Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin...
Merhaba arkadaslar. Ben de Memet`in beni haberdar etmesiyle gordum bu basligi. Turk yapimi tum projelere elimden gelirse yuregimle destek veriyorum.
Konuyu acan arkadasa tesekkurler.
Ben projenize Delphi de programlama ve cesitli iceriklerle destek olmaya calisacagim.
Asagida siraladigim kucuk notlar kendi gorusumdur zannimca iyi olan ya da bana uygun olan fikirlerdir.
1. Sahsi gorusum T.C. kimlik numarasi gibi kisisel numaralarin kullanilmasi sakincalidir/risklidir.
2. Baslamak isin yarisidir herkesin kolaylikla ulasabilecegi bir alanda isin temelleri atilmali, mumkunse veritabani ve veri yapisi olusturulup program modullerden olusturulmali boylece proje bir cok programci tarafindan daha cesitli olarak tek bir standarta bagli olarak gelistirilebilir.
3. Mumkunse programin kemik yapisi net olustuktan sonra proje baslamali aksi halde tartismalar uzun zaman alabilir. En azindan 3 kisilik bir merkez karar komitesi kurulmali
4. Cok fikir catismasi oldugunda merhez komitesi anketlerle kamunun istedigi yonle karar almali. Demokrasi (:
dilim surctuyse affola
Arkadaşlar Delphi konusunda yardımcı olmaya çalışırım..
1-Birde web tabanlı script kodların denenmesi oluverirse güzel olur..
2-Kodu gönderen kişi "çalışan bir örneğini" istiyorsa eklesin. Ve güncellemelerde bu dosyaları indirsin ve offline çalışabilsin.
Site yöneticilerinin bu konuda belirleyeceği arkaşdalardan ilk örnekleri görmeye başlasak aslında arkası gelecek.
temennim bu konuştuklarımızın icraate biran önce geçmesi.
TC Kimlik numaralarının alınmasına bende karşıyım.(En basit örneği Başkasının TC Kimlik numarası ile "E-Bilgi Edinme" de olmadık şeyler yapılabilir). Bu konuda Kodların ve üyeliklerin düzenli ve titiz takibi bu tür düzensizlikleri çözeceği düşüncesindeyim.
Tabi bu zamanla gelişecek bir şey. Emeği geçen arkadaşların ellerine sağlık.
Bölüm yöneticimize konuyu sabitlediği için teşekkür ediyorum. Projenin adını Arşivbank olarak değiştirdim. Konu sabitlendiğinden, ben bu projede beleşe çalışmak ve varımı yoğumu paylaşmak istiyorum diyen arkadaşlar lütfen bana buradan ulaşsın. Bugünlerde mailbox ve msn ile aramız biraz açık. İkisinede dargınım.
ArşivBank Ne Olacak ?
Aslında ne olacağını yukarıda söyledim. Ama kısaca tekrar edeyim. Hepimiz gerek net ortamında, gerek dost alış-verişinde gerekse başka yerlerden bir sürü belge, dökuman, örnek, makale, yazı, konu okur dururuz. Hatta bir sürü dosya ve uygulama indiririz. Bunları depolayan çok ama özenle saklayanımız azdır. Günün birinde ihtiyaç duyduğumuz bir metni, kodu, yazıyı vs. aradığımızda koydunsa bul dedirtecek cinsten uğraşırız. Yada bir yerlere bir şeyler göndeririz ama alırken kaynağını kaydetmediğimizden kaynak gösteremeyiz.
İşte arşivbank günün herhangi bir zamanında okuduğunuz, ileride işinize yarayacağını düşündüğünüz her türden dokumanı, bunlarla ilgili dosyaları düzenli bir katologlama yapısıyla her daim elinizin altında tutmanızı, lazım olduğunda kolayca ulaşıp kullanabilmenizi sağlayacak yazılım projesi adayıdır. Hatta ve hatta web tabanlı kaynak paylaşımınıda içerecek bir yapı tasarımıdır ARŞİVBANK.
Ben delphi6 ile başladım siz artık yardıma gelirsiniz. Aslında çok zor bir iş değil. Neler Yaptım, tasarım ne durumda diye soracak olursanız ;
- Bir kategorize etme mekanizmasının temellerini attım. Sayısız, sınırsız ağaç görünümünde hiyerarşik bir yapıda kategori eklemek, değiştirmek ve silmek gibi fonksiyonları yürütecek bir modül. Modülün adı kategori düzenle. Kullanıcının verileri depolarken istediği kategorileri ilgili veri kaydıyla ilişkilendirmesini istiyorum. Bütün kategori tanımlamaları ve düzenlemeleri bu modül üzerinden yapılacak. Tabiri caizse uygulamanın temel taşlarında biri. Kategorileri kullanıcı ekleyip değiştirebilecek. Web tabanlı paylaşımda sistem merkezdeki kategori düzeneğinide kendisine ithal edecek. Bu modülde işime yarayan çok güzel bir bileşenle çalışıyorum. Bu bileşeni buradan indirebilirsiniz. Kategori düzenle modülü üzerinde çalışmalarım devam ediyor. Kategoriler tablo sql sorgusunu buradan indirebilirsiniz.
- İkinci bir modül olarak bir editör arayüzü üzerinde çalışıyorum. Bu modülde de özel bir bileşen kullanıyorum. Bu editör bileşenin özelliği tasarlanmış yaklaşık 45 dil ve geliştirme aracının dilbilgisine özgü görünümü özelleştirebilme. Yani incelediğiniz veri bir delphi pas dosyası ise tıpkı delphi içinden yaptığımız gibi (tools->Editor options) buna uygun sytax görünümünü belirlediğiniz biçimde, yok başka bir dilse görünüm ona uygun çıkıyor. Burada görünümden kastım ayrılmış sözcükleri açıklama satırları, anahtarlar, değişkenler, sabitler vs. gibi dile yada geliştirme ortamına özgü ifadelerin yazı tipi, rengi vb. özelliklerini farklı gösterebilme yeteneği. İsterseniz kendinize özgü formatlarıda oluşturabiliyorsunuz. Kullanıcı kategorilerle bu söz dizimi görümlerini ilişkilendirebilecek. Konunun türüne özgü bir görünüm seçebilecek.
- Tabi bu arada veri/gönderimleri ne şekilde saklayacağım konusunda da hala bir karar vermiş değilim. Sonuçta veri/gönderim bir şekilde depolanacak. Şahsi düşüncem verinin depolanma biçiminide kullanıcı seçsin. Yani istersen veriyi veri tabanına gömsün. İsterse harici olarak belirlediği bir klasörde dosya(lar) biçiminde tutsun. Bunu düşünüp tablo yapısının nasıl olacağına karar vereceğim.
Kod konusunda yardım edecek arkadaşlarla şahsen görüşmek isterim. Bana yardım etmek isteyen arkadaşlar olası varsayılan bir kategori hiyerarşisini belirlemekle işe başlayabilirler. Ben bir örnek yapayım devamını getirin.
- Veri/gönderimlerle kategorileri ilişkilendirme işi önemli bir konu ama henüz daha oralara gelmedim.
Kolay gelsin.PHP Kodu:Kök Kategori
|_PROGRAMLAMA
|_DOS
|_Pascal
|_Cobol
|_Fortran
|_WINDOWS
|_ MULTI MEDIA
|_MP3
|_Turkce
|_ VIDEO
|_Türk
|_Yabancı
|_MAKALELER
|_SEVDIGIM YAZILAR
VS.
Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin...
1. Geçmişte delphi ISAPI/CGI projelerinde çalıştım. Bir kaç çeşit script işini ekleyebilir yada script derleme operasyonları için bir ie/mozilla tabanlı bir webbrowser tasarlayabiliriz.akkaraman, mesajından alıntı:
2. Çalışabilir bir ugulama art niyetli olabilceğinden bunu ince ince düşünmek gerekiyor. Buluruz bir yöntem.
Yardım edecekler için yardım konuları :
1. Mantıklı iyi bir Hiyerarşik kategori Listesi. Ağaç görünümünde. Treeview ile göstereceğiz. Yukarıda yapısal olarak gösterdim. Bileşen ve kod işiyle uğraşmanıza gerek yok Text olarak hazırlayabilirsiniz. Kategori düzenleme modülünden daha sonra birilerine girdireceğiz.
2. Otomatik kod tamamlama işlevi için bildiğiniz programlama dillerinin ;
Syntax'ına göre fonksiyon, procedure, özellik vb. tanımlarının listesi. Bu listeyi text olarak tasarlamaya başlayabilirsiniz. Bu listeleri daha sonra birleştirip yazacağımız bir arayüzle uygulamaya tanıtacağız. Ben örnek olarak delphinin otomatik kod tanımlarının yapıldığı bir kaç satırı göstermek istiyorum. Bu tanımlar delphi6 için delphi32.dci dosyasında tutulmaktadır.
- Assembler
- Variable
- Comment
- Identifier
- Number
- Operator
- Pragma
- Preprocessor
- Reserved word
- Symbol
- Space
- String
- Parametre
- Diğer
Otomatik tamamlama fonksiyonu için yukarıdaki yapıyı kullanacağız. Kolay gelsin.PHP Kodu:[arrayd | array declaration (var)]
array[0..|] of ;
[arrayc | array declaration (const)]
array[0..|] of = ();
[cases | case statement]
case | of
: ;
: ;
end;
Bir yandan hala tasarımla uğraşırken bir yandan da tasarımı destekleyecek modüllerin temellerini atıyorum. Eğer bir ekip kurmayı başarırsam, yazılım ekibine istediğimi daha iyi anlatabileceğim.Ekibin üzerinde çalışıp değişiklik yapabilecekleri modüller olacak bunlar. Halen kategori düzenleme modülü üzerindeki çalışmalarım devam ediyor.
Arşivbank ile ilgili temel modüller ve İşlevler kavram olarak belleğime yerleşti. Birde dokümantasyon işi için birileri yardım etse de kağıda da yerleştirsem.
Temel İşlevler
Uygulamada yer alacak temel işlevleri gruplarına göre gösterecek olursak ;
- Ana Ekran ve Editör İşlevleri
- Veri Depolama ve Yönetme İşlevleri
- Kategorileme İşlevleri
- Ana Ekran ve Editör işlevleri
- Web İşlevleri
Kullanıcı uygulamanın sonuçlarıyla editör işlevleri ve editör ara yüzü ile haşır neşir olacaktır.Editör işlevleri bölümünde aşağıdakiler yapılabilmelidir.
- Harici ortamda ve/veya veri tabanı üzerinde dosya oluşturabilmek, düzenleyebilmek, farklı kaydetme seçenekleriyle harici ortama ve/veya veri tabanına kaydedebilmek, kaydedilmiş harici ve dahili dosyaları gelişmiş düzenleme seçenekleriyle desteklemek.
- Söz dizimi otomatik tanıma/tamamlama/formatlama desteğini ;
- Aktif dosya söz dizimine göre
- Aktif dosya formatına göre
- Kullanıcı tercihine göre verebilmelidir.
- Kullanıcı kendi tanıma/tamamlama/formatlama söz dizimlerini oluşturup saklayabilmeli ve istediğinde kullanabilmelidir.
- Kaynağı yazdırma işlemlerini, macro vb. fonksiyonları yapabilmelidir.Standart metin editörleriyle yapılan diğer işlemleri gerçekleştirebilmelidir.
- Yaratılabilecek debug ortamlarını destekleyebilmelidir.
- Tamamen Türkçe, hoş ve kullanıcı dostu bir arabirime sahip olmalıdır.
- Arabirim görüntüsü değiştirilebilmelidir.
- Editörle görüntülenemeyecek veri türleri (dosyalar) için çalıştırma ve güvenlik yetenekleri olmalıdır.
- Veri Depolama ve Yönetme İşlevleri
- Veriye ilişkin tutulacak kimlik bilgilerini özet ve detay olarak gösterebilmelidir.
Uygulamadaki amaç her kullanıcın kendine özgü dosya, metin, kod,makale vb. arşivini kataloglayarak offline/online saklaması olduğundan, veri depolama ve depolanmış verinin yönetimi önemli bir işlevdir. Burada Üç tip depolama yönteminde söz edilebilir. Bunlar ;
- Fiziksel sabit disk üzerinde depolama
- Veri tabanında depolama
Uygulama her üç yöntemi de desteklemelidir. Fiziksel sabit disk üzerinde depolama işlevlerinde fiziksel dosyalar yanlışlıkla veya bilerek silinebileceğinden bu yöntem kullanıcılara önerilmeyecek veya daha az hassas olan veri depolama yöntemi olarak tercih etmeleri tavsiye edilecektir. Kullanıcı hangi yöntemi kullanırsa kullansın kaynaklarını paylaşıp paylaşmama konusunda tercih sahibi olacaktır. Kaynak paylaşımında veri online veri olarak değerlendirilip,uygun yöntem ve kontrollerden sonra genelin kullanımına yayınlanacaktır.Yayımlama ve yayınlanmış verileri depolama işlemlerini web işlevleri yerine getirecektir.
- Web üzerinde depolama yöntemleridir.
Üç yöntemden biriyle depolanmış veri,düzenlenebilecek, yedeklenebilecek, editör
işlevleriyle farklı ortamlara aktarılabilecektir. Kullanıcı fiziksel sabit diski ile yerel veri tabanında depoladığı veriyi silebilecek, ancak genele yayınlanmış verinin merkezi veri tabanından silinmesi için ilgili yönetim mercilerine gerekçeleriyle birlikte müracaat edecektir.Veriyle birlikte verinin kimlik bilgileri de depolanabilmelidir.
- Kategorileme İşlevleri
Veri iki tür kategorilime işlemine tabii tutulabilmelidir.
- Merkezi kategorileme işlemleri
Merkezi olarak paylaştırılacak verinin kategorilenerek sınıflara ayrılması, gruplandırılması işlemleri verinin denetlenmesi işlemlerini yürütecek birim tarafından yapılabilmelidir. Kullanıcılar isterlerse mevcut kategori sistemlerini özelleştirebilmeli, yeni kategoriler ekleyip, mevcutları silebilmelidirler.
- Kullanıcı tanımlı kategorileme işlemleri
Uygulamanın esasını oluşturan Kategorileme işlevleri aşağıdaki esaslara göre
yapılmalıdır.Veri düz yazı, kod örneği, ipucu, yorum, teknik destek isteği, makale, ders anlatımı, dosya, uygulama vb.her tür konuyu içerebilir. Her çeşit formatta olabilir. Kategorileme işlevleri veriye ulaşım kolaylıkları, benzer verilerin gruplandırılması, veriyle ilgili temel bilgilere erişim gibi bir çok kolaylık sağlamalıdır.
- Verinin Türü
- Kullanım Alanları
- Kullanım Şartları
- Diğer özellikleri
- Web İşlevleri
Paylaşıma açılan denetlenmiş verinin merkezi veri tabanına gönderilmesi veya
yeni gönderimlerin lokale alınması Web ara yüzüyle kaynak paylaşımın sağlanması Yeniliklerin duyurulması vb. işlemleri gerçekleştirebilmelidir.
Temel amaç kullanıcının veriye offline olarak ulaşabilmesi, depolayabilmesi,
yedekleyebilmesi veya paylaşıma açmak istemediği verilerini yönetebilmesidir.
Eğer uygulama profesyonel bir ekiple yazılırsa iyi bir sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Çünkü basit bir editör desteği yöntemleri bile bir kişi için oldukça fazla zaman alıcı.
Örneğin aşağıda kullanıcı ve geliştiricilerin kendi söz dizimlerini oluşturabilmelerine olanak tanıyan bitmemiş bir modülün ekran görüntüsü var. Bu uygulama şu anki haline yaklaşık 2,5 saatte geldi ve hala eksikleri var.
Bu nedenle halen ekibe girecek ve uygulamanın geliştirenler kısmına adını
yazdırarak meşhur olmak isteyen yazılımcı arkadaşlara ihtiyaç duyuyorum. Ayrıca konu üzerinde şuda işlevsel olarak bulunsa iyi olur dediğiniz fikirlerinizide bekliyor, Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Enson 21/04/2006 13:04 tarihinde cemaliozan tarafından düzenlenmiştir. Sebep: madddesel öğelerde eksiklik
Projede Delphi'nin kendi componentleri haricinde hangi componentleri kullanıyorsanız bunları da yazarsanız iyi olur. DBTreeView kullandınız bir. Başka ? Mesela Jedi Componentlerinden de yararlanabilirsiniz. Böyle genel ve açık lisanslı componentler haricinde fazla açılmamamızı tavsiye ederim. Bunun yanında veritabanı neyi belirlediniz ?
Projedeki arşiv bank bence, programcılar haricinde öğretmenler, bilim adamları, araştırmacılar, gazeteciler gibi kişileri de göz önüne alarak tasarlanmalı. Tasarımı sade olmalı. İşlevini başarıyla yerine getirebilmeli. Şu aşamada internette web forumlarıyla istemci-sunucu mantığıyla çalışmasına gerek yok. Zaten ona benzer DelphiTurk'un kodbankı var.
Kanaatimce daha kişisel olmalı. Taşınabilir olmalı. Esnek olmalı. Mesela bu programı bir öğretmen kullandığında kategori olarak şiirler, güzel yazılar, ders notlarım vs. vs. gibi kısımlar oluşturup bilgilerini buralarda saklamalı. Şiir kategorisinde bir şiir yazdığında onun yanına mp3'ü varsa iliştirerek kaydetmeli.
Bir gazeteci aynı şekilde seyahat notlarım, fikir yazıları, ortadoğu, Türkiye gündemi gibi kendince kategoriler oluşturup notlarını falan saklayabilmeli.
Velhasıl kelam, sadece programcılar değil, daha genel bir kod bankı tasarlamayı başarabilirsek bu projeyi dergi cd'lerinde olsun, bir gazete şirketi ile anlaşıp yanında cd şeklinde olsun dağıtımını yapabiliriz.(Açık kodlu ve parasız olmasını isterim) Hem ceviz.net'in reklamını da koyarız. Sponsorumuz olur ceviz.net. Hem de vatana millete hayırlı bir iş yapmış oluruz. Kullananlar: "Allah razı olsun" deseler bize yeter
Saygılar.
Delphi'nin kendiside dahil henüz kodlamada kullandığım lisanssız bir bileşen yok. Kullanmamayada özen göstereceğim. Ancak uygulamaya son şeklini vermeden önce bazı test işlemleri için bazı bileşenlerin demolarından faydalanmak durumunda kalabilirim.burhanmt, mesajından alıntı:
Veri tabanı olarak mysql mantıklı geliyor ama sabit değil. Halen proje temel tasarımı ve dökumantasyonuyla uğraştığımdan ve ekip beklediğimden netleşmiş değil.
Lisanslı yada free olarak kullandığım bileşenler :
Mysql veri erişim ve denetimi için Zeos bileşenleri Versiyon 6.51 GNU lisans
Editör için SynEdit bileşeni
Turbopower bileşenleri
Özel olarak mevcut free bileşenlerden türetmeler yapabilecek veya sıfırdan bileşen tasarlayabilecek tecrübeye sahibim. Gerekirse yenisinide yazarız.
Siz uyurken @turker ve diğer ceviz ekibiyle birlikte biz gece operasyonları yapıyorduk.
Yukarıda bahsettiğim 2,5 saatlik bitmemiş otomatik tanım yaratma örneği için buraya tıklayın...
Not : Siz yinede uygulamayı virüs taramasından geçirin.
Not2 : Bu bill amcanın os'unda çalışır.![]()
Enson 22/04/2006 00:55 tarihinde cemaliozan tarafından düzenlenmiştir.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks