+ Cevap Yaz
Toplam 6 sayfadan 5. sayfa İlkİlk 1 2 3 4 5 6 En SonEn Son
54 sonuçtan 41 ile 50 arası gösteriliyor

Konu: Linux'a Başlangıç

Ceviz Üyesi

Ceviz foruma bir ubuntudan girin görün , yazılar nasıl ufak , niye böyle ??
    Font problemleri genelde microsoft tarafından geliştirilmiş fontların linux dağıtımlarıyla birlikte gelememesi dolayısıyla oluyor.(lisans problemleri yüzünden kolayca alıp dağıtımın içine koyamazlar, apple bile parasını ödeyip öyle kullanabiliyor bildiğim kadarıyla bkz) Bazı dağıtımlarda win partition'dan fontları alıp linuxda kullanabilmenizi sağlayan ufak yazılımlar vardır onları deneyebilirsiniz.(installing microsoft fonts in ubuntu diye aratırsanız rahatça hallolur sanıyorum)

Ubuntu insanlar için değilmiydi sloganı bile var , ben linux uzmanı olmak zorundamıyım düzeltmek için görüntüyü.
    Duruma göre değişir, bazen kolayca bir sorunun çözümünü bulabilirsiniz, bazen birkaç dakika sürer, bazen de günler sürer. 5+1 ses düzenini pardusta düzgün kullanabilmek için bir kaç saat uğraşmıştım, sonra ubuntu kurduğumda çözümü bildiğim için bir kaç dakikada halledebildim, bir config dosyasına birkaç satır eklememle mesele çözülüyordu ve şöyle diyeyim win'e göre çok daha kaliteli ve canlı bir ses aldım kodlayanların eline sağlık

windows ile linux'u karşılaştırmak güçtür, adil bir karşılaştırma olmaz. Vista'nın geliştirilmesi için ne kadar hacandı duymuşunuzdur, 6 milyar dolar! Para karşılığı çalışan binlerce geliştiricisi var m$'ın. Linux'u kim geliştiriyor? Eğer yaptığı geliştirmeyle ilgili bir şirkette çalışmıyorsa gecesini gündüzüne katıp beş kuruş kazanmadan kodlayıp duran hackerlar. Para havadan gelmediğine göre hem bir işte çalışmalılar hem de özgür yazılıma katkıda bulunmalılar, büyük zorluklarla bu noktaya getirildi bu sistem kısaca. Ki büyük bir başarıdır gelinen nokta, benim ilk kurduğum linux gelecek linux dağıtımıydı, bir dergiyle dağıtılmıştı ve aradan geçen zamana bakınca çok büyük gelişmeler sağlandı linux'da diyebilirim, onca engele karşın.

Meselenin teknik yanından ziyade bir de sosyal ve politik yanları var. İnternette bir DRM konusunu araştırın mesela, ttnet müziğin yardım kısmında bahsedilen evlere şenlik kısıtlamaları bir okuyun(indirdiğiniz müzik dosyasını şu kadar sayıda cd'ye, şukadar sayıda bilmemnereye kopyalayabilirsiniz, bir ay boyunca siteye giriş yapmazsanız sabit diskteki müziği dinleyemezsiniz tarzı kurallar bkz yardım sayfası) Üstelik bunlar daha başlangıç, güvenlik gerekçesiyle ve telif haklarını koruma gerekçesiyle bilgisayar bizim sözümüzü mü dinliyor yoksa şirketlerin ve onların işbirlikçilerine mi itaat ediyor anlayamayacağımız tehlikeli bir yere doğru gidebilir bilişim sektörü.(meseleyi daha net ortaya koyan stallman'ın bir yazısının türkçe çevirisi için tıklayın ) İstediğim dökümanı istediğim donanımda kullanamayacaksam(mesela drm desteklemeyen ipod'da müziği çalamıyorum) çeviremeyeceksem, her yaptığım iş birilerinin onayından geçecekse ne anladım ben bu işten.(Bazı oyun ve müzik firmaları iyice abartıp kullanıcıya çaktırmadan sistemin çekirdeğine falan dalan uygulamalar yüklemişlerdi, fazlamesaideki bir haber, ea'nın yeni oyunlarında kullandığı ve tepki çektiği securom)

Kısaca linux'u sadece teknik yönüyle değil özgürlük için de seviyoruz

Non
    Non hatta değil

Lunacy

Konu sadece özgürlük zaten.

Linux aslında pek gelişmedi. Gelişen şey sadece çekirdek yapısı (kernel) ve bununla birlikte Linux'u masaüstü kullanım için yapılandırma çalışmaları dışında zihniyet olarak pek birşey değişmedi. Yani dağıtımlar türedi. Her ihtiyaca yönelik farklı farklı dağıtımlar.

Bunu sizler de yapabilirsiniz.

Bence de değişmesin zaten. Çünkü tek zihniyet özgürlük. (Yani ücretsiz yazılımlar ve bunları herkesin kendisine göre veya topluma göre geliştirebileceği ortamlar.)

En azından benim bilişimdeki özgürlükten anladığım bu. Tabi bu kadar dar değil. Alanlara göre genişletilebilir. Ama tanım değişmez. Detaylar daha çok çıkar ortaya sadece. Hepsi bu.

Gelecek Linux'dan beri değişen şeyler belli. Bazı sistemlere paket yönetim sistemleri geldi.

Bazıları desteğiyle birlikte ücretli hale geldi. Bazıları halen özgür yazılım düşüncesiyle fahri geliştiriciliğe devam ediyor.

Ancak kimse şunun farkında değil. Linux işletim sistemi için kernel'ı geliştirenler kimler ?

Windows'u tanıdığımızda Windows neler yapabiliyordu ? Şimdi neler yapabiliyor ?

Ve biz bu Windows'un yapabildiklerinden kaç tanesini kullanıyoruz ?

Windows'un da temelindeki bazı şeyleri insanlar değiştirebiliyorlardı ama belli bir sürümden sonra kaldırıldı diye hatırlıyorum.

Linux'da da böyle olmayacağı ne malum. Hangimiz tam olarak Özgür Yazılım ve GNU / Linux sözleşmerinin tümünü okuyabiliyoruz. Tamamen hakların özgür olduğunu söyleyebiliyoruz ?

Font durumuna gelince. Bu durum doğru. Yani Linux'u (örneğin Ubuntu'yu) kurar kurmaz Windows'daki kadar güzel ve esnek bir görüntü alamayabiliyorsunuz. Bunun da sebebi fontlardan kaynaklanıyor. Ama bu kesinlikle bir temel eksiklik değil. Sadece ayar eksikliği.

Bunu tamamen bir işletim sistemine maal etmek ve bu temel bir eksikliktir demek doğru değil.

Bununla ilgili problemi sorardınız, yardımcı olunurdu. Ki çözümü olmayan birşey de değil.

Windows'da görüntünün daha iyi alınabilmesi için yapılan ayar Smooth yani ClearType'dır. Bunun da Linux'daki pencere yöneticilerinde ayarları vardır.

Yavaş olan Linux değil pencere yöneticisidir. Yani görüntü motorudur bir nevi.

Duruma göre KDE, duruma göre Gnome, duruma göre Fluxbox, duruma göre XFCE kullanırsınız.

Hangisi size uyuyorsa. Hangisiz sizin bilgisayarınızda yapmak istediğiniz işlemler için kullanılacak yazılımlar için en uygun platformu sağlıyorsa onu seçersiniz.

Bilgisayarımı yenilediğim zaman ya da yeni bir bilgisayar aldığım zaman üzerinde en az 2 gün uğraşıyorum. Ama belki de Windows'da edinemeyeceğim performans kadar da mükemmel bir performans edinebiliyorum.

Sadece sistemin üzerinde biraz çalışmak gerekiyor. Vakit ayırmak gerekiyor. Emek gerekiyor.

Bununla ilgili de her çalışma ortamı için ayrı ayrı dağıtımlar yeni yeni çıkmaya başladı zaten.

Merak etmeyin. Windows'un history index'ine çok benzeyecektir dağıtımların gelişmesi.

Non
    Non hatta değil

Lunacy

Ayrıca bu görüntü berraklığı konusuna da biraz alışkanlık, göz aşinalığı diyorlar galiba.

Ben de Windows'a bakınca sanki herşey daha berrakmış gibi görüyorum ama aslında yerine göre Ubuntu'unun tipografik düzeni daha iyi gibi. Bu yüzden alışkanlık durumuymuş gibi geldi biraz.

dirtycoder Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    İstanbul
    Ceviz Üstadı

Linux için driverları nasıl bulabiliriz?Bende Toshiba A50 var ve wirelles linuxta çalışmıyor.(bir sürü dağıtım denedim)Bir tek auditory security pack adlı dağıtımda çalışıyor oradaki driverı alıp ubuntuya veya pardusa nasıl yükleyebilirim?

Üyeliği İptal Edildi

printf, ben de i$letim sistemi kavgasinda degilim. Zaten iki sistemi de ayni oranda kullaniyorum. Ama sirf bir kac problem yüzünden genelleme yapmak yanli$. Dikkat cekmek istedigim konu odur.

Mesela bende de durum tam tersi. Windows XP her 10 dk.da bir takilip kaliyor, 2-3 dk. donuyor ve bu sürekli tekrarlaniyor. Neden oldugu konusunda da hic bir fikrim yok. Ben de sörf yapacagim zaman Ubuntu'ya geciyorum. Tek cekirdekli 4 yillik laptopumda sörf yaparken ($u an bile) i$lemci %20'yi gecmiyor.

Ama $imdi herhangi bir virüsten ya da registry'de yanli$likla silinen herhangi bir degerden dolayi Windows takilip duruyor diye Windows Ubuntu'dan daha kötüdür diyemem.

Acaba diyorum senin Swap partitisyonun az oldugundan mi i$lemci o kadar kasiyor?... Swap'ta ve pek cok konuda gerekli oldugu gibi görünüm konusunda da Ubuntu biraz modifiye istiyor. Ben de ayni sorunlardan $ikayetciydim. Ama biraz aramayla grafikleri nasil iyile$tirecegimi, mesela Windows'un Tahoma font'unu yükleyerek yazilari nasil iyile$tirecegimi cözdüm. Linux biraz ugra$ gerektirir. Cogu $eyin hazir gelmedigi dogru.

yaso_19 Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    İzmir
    YSP Project Owner

Linux uğraş gerektirdiği için zaten güzeldir. İnsanın hükmetme egosunu zirveye çıkarır. Bana göre
    İnsan bişeyleri kontrol etmeyi her zaman sever. Evli olursa, eşini, ailesini kontrol etmeyi, onlara söz geçirmeyi, yönlendirebilmeyi ister. İş açısında yönetici vb olursa, çalışanlarını yönlendirebilmeyi, onlara hükmetmeyi, söz geçirmeyi ister. Bunlar insanoğlunun doğasında vardır.
    Örneğin Firefox'ta extension, plugin desteği olmasaydı, şuan hali ne olurdu? Kullanan insan sayısının yarısını bile elde edemezdi, ie gibi default gelmiyor sonuçta.

Linux'ta öyle. Aynı win gibi olsa ne olurdu? Bence linux ismini bile bilmiyo olabilirdik. Veya hiç open source kavramını çözmemiş, duymamış olabilirdik.

vs vs.

Hükmetmek, kendi isteğine göre yönlendirmek, herşeyi kendine göre düzenlemek güzeldir.+

Örnek vericek olursam kendimden, Linux'la ilk Pardus sayesinde tanıştım aktif olarak. Yükler yüklemez ayarlarına girdiğimde Başlat çubuğu, görev çubuğu gibi şeyleri istediğim gibi istediğim şekilde düzenleyebildiğimi gördüğümde "işte bu!" demiştim.

printf Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    Ankara||Istanbul
    Ceviz Üstadı

Alıntı Coldplay, mesajından alıntı: Mesajı Gör
    Acaba diyorum senin Swap partitisyonun az oldugundan mi i$lemci o kadar kasiyor?... Swap'ta ve pek cok konuda gerekli oldugu gibi görünüm konusunda da Ubuntu biraz modifiye istiyor. Ben de ayni sorunlardan $ikayetciydim. Ama biraz aramayla grafikleri nasil iyile$tirecegimi, mesela Windows'un Tahoma font'unu yükleyerek yazilari nasil iyile$tirecegimi cözdüm. Linux biraz ugra$ gerektirir. Cogu $eyin hazir gelmedigi dogru.
    2gb ddr2 667mhz ram , 1.7gb swap var .

Non
    Non hatta değil

Lunacy

Evlilik örneği güzel bir örnek.

Mesela eşinize bugün şu yemeği yap demesseniz yani canınızın o gün çektiği yemeği söylemesseniz eşiniz nereden bilecek ?

Ya size her gün sorması gerekir ?

Ya o yemeği yapmayı biliyordur ama sizin o yemeği istediğinizi bilmiyordur, dolayısıyla sizin bunu, eşinize söylemeniz gerekir.

Sonuçta yapabiliyor. Ama istek konusu. Talep halinde değerlendirilir. Ama Ubuntu'nun böyle bir şansı yok. Yani talebinizi değerlendirme gibi bir şansı yok. Ben bunu yaparım veya yapmam diyemiyor. Siz yap diyorsunuz, o da yapıyşr. Yani talebiniz yerine getiriliyor.

Belki bir eşten bile proaktiflik yönünden daha pozitif bir seçim diyebiliriz.

Not : O kadar açıklama yaptık konuyla ilgili. Ya bizim açıklamalarımız okunmuyor. Ya da konu kişisel tartışmaya dönüşür gibi olduğundan arada yumruk yiyen boks hakemlerine döndük...

Aslında ortamı yumuşatma girişimlerimiz başarılı oldu gibi. Fakat kavgaya dönüşmesin derken taraflardan birisi aradan sıyrılıp bütün iş boksörün üzerine kalmasın.

Üyeliği İptal Edildi

@Non, üstad tarti$ma hic kavgaya dönü$me egiliminde olmadi zaten. Printf Ubuntu'da $ikayetci oldugu konulari belirtti, ben de memnun degilse ve gerekli ayarlari yapmakta zorlaniyorsa format atmasini önerdim. Ama kimsenin agresif bir tutumu olmadi.

Non
    Non hatta değil

Lunacy

Artık tartışma ve kavga kavramlarının anlamları da esnekleştiği için anlaşmakta zorlanabiliyor insanlar.

Ben kavgadan bahsetmedim zaten. Kavgaya dönüşmemesini istedim.

Kavga, kişisel tartışmalar değildir sadece. Bahsettiğim şey "Windows mu Linux mu" kavgasıydı.

Kavgaya dönüşme eğilimi hissettim. Ama agresif bir tutum hissetmedim. Yani kişisel tartışmalar değildi bahsettiğim.

Ve bence mantıksız bir kavga olduğu için boş bir tartışmayla vakit kaybedilmesine gönlüm razı olmadı. Bu yüzden biraz araya gireyim istedim.

Kavgaya doğru bir giden bir konuda nacizane birşeylerden bahsetmek istemiştim yani.

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Mesaj Yazma Hakları

• Yeni mesajgöndermezsiniz
  • Cevap yazamazsınız
  • Dosya ekleyemezsiniz
  • Mesajınızı düzenleyemezsiniz