Font problemleri genelde microsoft tarafından geliştirilmiş fontların linux dağıtımlarıyla birlikte gelememesi dolayısıyla oluyor.(lisans problemleri yüzünden kolayca alıp dağıtımın içine koyamazlar, apple bile parasını ödeyip öyle kullanabiliyor bildiğim kadarıyla bkz) Bazı dağıtımlarda win partition'dan fontları alıp linuxda kullanabilmenizi sağlayan ufak yazılımlar vardır onları deneyebilirsiniz.(installing microsoft fonts in ubuntu diye aratırsanız rahatça hallolur sanıyorum)Ceviz foruma bir ubuntudan girin görün , yazılar nasıl ufak , niye böyle ??
Duruma göre değişir, bazen kolayca bir sorunun çözümünü bulabilirsiniz, bazen birkaç dakika sürer, bazen de günler sürer. 5+1 ses düzenini pardusta düzgün kullanabilmek için bir kaç saat uğraşmıştım, sonra ubuntu kurduğumda çözümü bildiğim için bir kaç dakikada halledebildim, bir config dosyasına birkaç satır eklememle mesele çözülüyordu ve şöyle diyeyim win'e göre çok daha kaliteli ve canlı bir ses aldım kodlayanların eline sağlıkUbuntu insanlar için değilmiydi sloganı bile var , ben linux uzmanı olmak zorundamıyım düzeltmek için görüntüyü.
windows ile linux'u karşılaştırmak güçtür, adil bir karşılaştırma olmaz. Vista'nın geliştirilmesi için ne kadar hacandı duymuşunuzdur, 6 milyar dolar! Para karşılığı çalışan binlerce geliştiricisi var m$'ın. Linux'u kim geliştiriyor? Eğer yaptığı geliştirmeyle ilgili bir şirkette çalışmıyorsa gecesini gündüzüne katıp beş kuruş kazanmadan kodlayıp duran hackerlar. Para havadan gelmediğine göre hem bir işte çalışmalılar hem de özgür yazılıma katkıda bulunmalılar, büyük zorluklarla bu noktaya getirildi bu sistem kısaca. Ki büyük bir başarıdır gelinen nokta, benim ilk kurduğum linux gelecek linux dağıtımıydı, bir dergiyle dağıtılmıştı ve aradan geçen zamana bakınca çok büyük gelişmeler sağlandı linux'da diyebilirim, onca engele karşın.
Meselenin teknik yanından ziyade bir de sosyal ve politik yanları var. İnternette bir DRM konusunu araştırın mesela, ttnet müziğin yardım kısmında bahsedilen evlere şenlik kısıtlamaları bir okuyun(indirdiğiniz müzik dosyasını şu kadar sayıda cd'ye, şukadar sayıda bilmemnereye kopyalayabilirsiniz, bir ay boyunca siteye giriş yapmazsanız sabit diskteki müziği dinleyemezsiniz tarzı kurallar bkz yardım sayfası) Üstelik bunlar daha başlangıç, güvenlik gerekçesiyle ve telif haklarını koruma gerekçesiyle bilgisayar bizim sözümüzü mü dinliyor yoksa şirketlerin ve onların işbirlikçilerine mi itaat ediyor anlayamayacağımız tehlikeli bir yere doğru gidebilir bilişim sektörü.(meseleyi daha net ortaya koyan stallman'ın bir yazısının türkçe çevirisi için tıklayın ) İstediğim dökümanı istediğim donanımda kullanamayacaksam(mesela drm desteklemeyen ipod'da müziği çalamıyorum) çeviremeyeceksem, her yaptığım iş birilerinin onayından geçecekse ne anladım ben bu işten.(Bazı oyun ve müzik firmaları iyice abartıp kullanıcıya çaktırmadan sistemin çekirdeğine falan dalan uygulamalar yüklemişlerdi, fazlamesaideki bir haber, ea'nın yeni oyunlarında kullandığı ve tepki çektiği securom)
Kısaca linux'u sadece teknik yönüyle değil özgürlük için de seviyoruz![]()

LinkBack URL
About LinkBacks
Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks