Konu sadece özgürlük zaten.
Linux aslında pek gelişmedi. Gelişen şey sadece çekirdek yapısı (kernel) ve bununla birlikte Linux'u masaüstü kullanım için yapılandırma çalışmaları dışında zihniyet olarak pek birşey değişmedi. Yani dağıtımlar türedi. Her ihtiyaca yönelik farklı farklı dağıtımlar.
Bunu sizler de yapabilirsiniz.
Bence de değişmesin zaten. Çünkü tek zihniyet özgürlük. (Yani ücretsiz yazılımlar ve bunları herkesin kendisine göre veya topluma göre geliştirebileceği ortamlar.)
En azından benim bilişimdeki özgürlükten anladığım bu. Tabi bu kadar dar değil. Alanlara göre genişletilebilir. Ama tanım değişmez. Detaylar daha çok çıkar ortaya sadece. Hepsi bu.
Gelecek Linux'dan beri değişen şeyler belli. Bazı sistemlere paket yönetim sistemleri geldi.
Bazıları desteğiyle birlikte ücretli hale geldi. Bazıları halen özgür yazılım düşüncesiyle fahri geliştiriciliğe devam ediyor.
Ancak kimse şunun farkında değil. Linux işletim sistemi için kernel'ı geliştirenler kimler ?
Windows'u tanıdığımızda Windows neler yapabiliyordu ? Şimdi neler yapabiliyor ?
Ve biz bu Windows'un yapabildiklerinden kaç tanesini kullanıyoruz ?
Windows'un da temelindeki bazı şeyleri insanlar değiştirebiliyorlardı ama belli bir sürümden sonra kaldırıldı diye hatırlıyorum.
Linux'da da böyle olmayacağı ne malum. Hangimiz tam olarak Özgür Yazılım ve GNU / Linux sözleşmerinin tümünü okuyabiliyoruz. Tamamen hakların özgür olduğunu söyleyebiliyoruz ?
Font durumuna gelince. Bu durum doğru. Yani Linux'u (örneğin Ubuntu'yu) kurar kurmaz Windows'daki kadar güzel ve esnek bir görüntü alamayabiliyorsunuz. Bunun da sebebi fontlardan kaynaklanıyor. Ama bu kesinlikle bir temel eksiklik değil. Sadece ayar eksikliği.
Bunu tamamen bir işletim sistemine maal etmek ve bu temel bir eksikliktir demek doğru değil.
Bununla ilgili problemi sorardınız, yardımcı olunurdu. Ki çözümü olmayan birşey de değil.
Windows'da görüntünün daha iyi alınabilmesi için yapılan ayar Smooth yani ClearType'dır. Bunun da Linux'daki pencere yöneticilerinde ayarları vardır.
Yavaş olan Linux değil pencere yöneticisidir. Yani görüntü motorudur bir nevi.
Duruma göre KDE, duruma göre Gnome, duruma göre Fluxbox, duruma göre XFCE kullanırsınız.
Hangisi size uyuyorsa. Hangisiz sizin bilgisayarınızda yapmak istediğiniz işlemler için kullanılacak yazılımlar için en uygun platformu sağlıyorsa onu seçersiniz.
Bilgisayarımı yenilediğim zaman ya da yeni bir bilgisayar aldığım zaman üzerinde en az 2 gün uğraşıyorum. Ama belki de Windows'da edinemeyeceğim performans kadar da mükemmel bir performans edinebiliyorum.
Sadece sistemin üzerinde biraz çalışmak gerekiyor. Vakit ayırmak gerekiyor. Emek gerekiyor.
Bununla ilgili de her çalışma ortamı için ayrı ayrı dağıtımlar yeni yeni çıkmaya başladı zaten.
Merak etmeyin. Windows'un history index'ine çok benzeyecektir dağıtımların gelişmesi.

LinkBack URL
About LinkBacks
Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks