Laptop'la tam dolu şarjla Vista'da 3.5 saat internette Firefox ile gezinebilirken ,
Ubuntu'da Firefox ile 2 saat gezinebiliyorum . Ubuntunun verimsiz olduğunun bir kanıtı işte .
Vista'da 3 boyutlu oyun oynayabildiğim enerji ile Ubuntu ancak internette geziyor .
Sebepleri , Ubuntu'da işlemci frekans kontrolü yok , ve Gnome masaüstü işlemciyi çok kullanıyor .
Vista az elektrik tüketmek için Harddisk'i kaparken , Ubuntu ekran ışığını
kıstığım halde ikide bir ekran ışığını açıyor . mesela ...
Windows XP'de Pentium3 1000mhz 256mb ram ile bir kere takılma olmazken
Ubuntu linux'ta her dakka 2-3 kere mouse/ekran takılıyor .
işlemci AMD X2 5600+ 2.8ghz olduğu halde . bu da başka bir bilgisayar .
printf bide KDE kullan o zaman. Kubuntu veya Pardus.
ayrıca güç tüketimi konusunda değişik paketler mevcut, araştırıp bilgi sahibi olabilirsin.
ayrıca tek taraflı değerlendirmeye kalkarsak seninki gibi;
vistada comfize yok? al sana vistanın eksiği. veya vista çok soru soruyor al sana eksik. veya yönetim ve izinler konusunda çok karmaşık, al sana eksik. veya güvenlik bakımından lnx gibi değil, al sana eksik
eksikleri, verimsizlikleri saymaya kalkarsak vista çok aşağıda kalır.
Durumun Windows mu Linux mu, a mı b mi tartışmasına doğru gitmesi yersiz diye düşünüyorum.
2 dizüstü bilgisayardan birisinde Ubuntu açıkken, pil, dolu ve takılı olduğu zamanlar bile bilgisayarın şebeke gücünü kestiğinizde anında kapanıyor ancak diğer diz üstü bilgisayarımda böyle birşey yok.
Ubuntu'da şu anda en iyi verim masaüstü bilgisayarlarda diye biliyorum.
Enerji performansı konusu duruma göre değişebilir. Ubuntu'da Firefox kullanırken çok fazla bekletmeler, ara sıra kilitlenmeler (flash player motorundan dolayı) oluyordu. Ancak Windows'daki Firefox'ta tam aksine flash player konusunda sorun yok. Javascript motorunda sorunlar var.
Bunun yanında da Gnome'un veya CFS'ın (Cpu Frequency Scale) kapalı olmasından dolayı fazla enerji kullanılıyor durumuna katılıyorum.
Bunun sebebi de bazı donanımlarda bu desteğin olmamasından dolayı varsayılan olarak açık mı kapalı mı olacağına Ubuntu karar vermiyor. İlk kurulumdan sonraki ilk açılışta varsayılan olarak kapalı durumda geliyor CFS.
Bunun tam tersi Windows işletim sisteminde açık halde geliyor varsayılan olarak. Ancak bazı donanımlarda CFS'in açık olmasından dolayı sorunlar yaşanıyor. Mesela Mini Box bilgisayarlarda bu durum bazı donanımlarda yaşanabiliyor. Yani dumb terminal'lerde.
Böyle bir durum için, kendi bilgisayarınıza uygun olan işletim sisteminin konfigürasyonlarını tamamladıktan sonra uygun bir yedek almalısınız.
Genelde PC'ler kullanıldığından ve bu PC konfigürasyonları standart olduğundan bu gibi sorunlar çıkabiliyor. Genel kullanıma bakıldığında farklı konfigürasyonlar 10'u geçmez.
Dolayısıyla bu durum işletim sistemine maal edilmemeli diye düşünüyorum.
Bunun cevabı biraz da donanım / mimari / işletim sistemi uyumunda saklı.
Vista'daki bahsettiğiniz fazla güç kullanılmasın diye hard diskin kapatılması durumu beni Vista'dan bezdirmeye yetmişti.
Diskte bir yere ulaşıp orada işlem yapmak için (kopyalama, kesme, yapıştırma ve silme gibi işlemler) en az 1 - 2 dakika bekliyorum. Vista o klasördeki dosyaların indekslemesini bitirsin, dosyaları bulsun ve bana işlem yapmak için izin versin diye.
Diyeceksiniz ki, onun da ayarı var. Tamam işte, Ubuntu'daki durum da bundan farklı değil. Herşey opsiyonel seçeneklerle ilgili bir durum. Yani işletim sistemlerinin parametrik olması gibi.
Neden yazılımlarımızı bol parametreli yapıyoruz ? Çünkü bir yazılım bir yerde çalışabiliyor ancak diğer yerin çalışma şartlarına uymayabiliyor, halbuki bizim geliştirdiğim yazılım aynı kitleye hitap ediyor, aynı işi yapıyor ama çalışma mantığı farklı olduğundan dolayı bazı parametrik bilgilere ihtiyaç duyuluyor.
Onun dışındaki donanıma göre işletim sistemlerindeki çapraz performans karşılaştırmasına da katılmıyorum. Bu durum çok çok farklı bir durum ve değişkenlik gösterebilir.
Eğer siz bir işletim sistemini belli bir amaç için kullanıyorsanız ancak bu amaç bir başka işletim sistemi olan (tek farkı ücretsiz ve desteğinin bolca bulunması olan bir işletim sistemi) Linux'larda da yapılabiliyorsa ben neden Linux'u kullanmayayım ?
Sürekli olarak ayar yapacak durumum yok ki zaten. Ayarı bir kere yaptıktan sonra en uygun, en performanslı ve en kararlı sisteme / ortama sahip olabiliyorum çünkü.
Bayatlamış konular.
Bu bilgilerden bazılarına katılıyorum. Mesela güç yönetimi konusunda farklı farklı yazılımların / paketlerin var olması gibi.
Ama onun dışında farklı bir pencere yöneticisi kullanın önerisine katılmıyorum. Zira aynı durumlar KDE'de de var. Onda da bazı ayarlar yapmak gerekebiliyor.
Yukarıda da bahsettiğim gibi. En iyisi, kendi donanımınıza uygun olan çekirdeği seçmek (kernel) bu çekirdeği kullanarak yine programların sizin için uygun olan ve en performanslı olan sürümünü kullanmak.
Programların sürümlerinde bazı farklılıklar olabilir. En güncel sürümü kullanmak istiyorsanız bununla ilgili de bazı ayarlar gerekebilir.
Lütfen Windows 95 ve Windows 98 zamanlarındaki durumları unutmayalım.
O zaman yapilacak en güzel $ey:
Windows'ta Partition Magic (eyvah! pek cok windows programi gibi ücretliydi degil mi?) veya benzeri program kurulur. Bütün ext2 ve ext3 partitisyonlarina NTFS formati atilir. Bu bo$ partitisyonlar C veya D gibi herhangi bir Windows (Vista!) partitisyonuna eklenir.
Veya open source'cu isek ya da Windows'cu oldugumuz halde lisansli programlara ücret ödemek istemiyorsak Qtparted Live CD'si indirilip yazdirilir. Sistemi CD'den ba$lattiktan sonra yukaridaki partitisyon i$lemlerinin aynisi yapilir.
Bunlari yapinca laptopun sonsuza kadar Ubuntu'dan daha iyi bir i$letim sistemiyle hem de daha az enerji harcayarak cali$masi mümkün.
Partition Magic'e gerek yok Vista CD'sinden de Ubuntu yüklenebilecek şekilde harddisk ayarlanabiliyor .
Veya windows içinden tek tıkla linux partisyonları uçurulabiliyor .
Coldplay , ben linuxu ubuntu'yu falan kötülemiyorum ,
sadece bir gerçek var , windows boşuna windows değil yani adamlar verilen parayı hak ediyor bence
Windows 3.1'den beri Windows'ta görmediğim birşey var linux'ta ,
görüntü gözümü şaşı edecek kadar net değilmi diyim , optik olarak bozukmu diyim artık
ama Windows kullanırkenki rahat görüş linuxlarda yok , Gnome ve Xfce'yi denedim .
ubuntuda görüntü hiç net değil daha önce bu forumda konuşuldu bu konu .
Ceviz foruma bir ubuntudan girin görün , yazılar nasıl ufak , niye böyle ??
Ubuntu insanlar için değilmiydi sloganı bile var , ben linux uzmanı olmak zorundamıyım düzeltmek için görüntüyü .
Ayrıca gerçek iki çekirdekli işlemcide bilgisayar nasıl dakkada 2-3 kere takılır anlamıyorum .
linux'a diyorum , hiç beceremiyorsan çekirdeğin birini sadece klavye/mouse'a ve ekran çıkışına ayır
bizde windows'taki gibi akıcı bir şekilde kullanalım .
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks