+ Cevap Yaz
7 sonuçtan 1 ile 7 arası gösteriliyor

Konu: Faiz hesaplamak için algoritma

Üye

Faiz hesaplamak için algoritma

Merhaba,
    Ben muhasebe ile iligili bir program yazıyorum. Web tabanlı olan bu program için ASP kullanıyorum. Bir veritabanında müşteriler, hesap kartları ve hesap hareketleri için (tablo isimleri bunlar değil) tablolar var. Hesap hareketleri tablosunda, her ayın başında belirli bir tutar borç olarak müşterilerin hesabına işleniyor. Bu borç tutarının belli bir son ödeme tarihi var. Eğer müşteri bu son ödeme tarihinden sonra ödeme yaparsa son ödeme tarihi ile ödeme yaptığı tarih arasındaki gün farkı kadar kişiye gecikme faizi uygulanması gerekiyor. Ancak üst üste ödeme yapılmayan aylar için de bu işlemin tekrar tekrar yapılması ve sonunda toplam işlenmesi gereken faiz tutarı bulunması gereklidir. Mesela Nisan ayı için faiz işletilecek diyelim ama müşteri aynı zamanda Mart ayının borcunu da ödememiş olsun ama Şubatın'kini de ödemiş olsun ve geriye de bakiye kalmış olsun. İşte bu tür karmaşık borçlandırma işlemleri yapabilmek için bir algoritma uygulamam gerektiğine inanıyorum. Bana bu konuda yardımcı olabilir, ya da yardımcı olabilecek başka bir kişiyi tavsiye ederseniz sevinirim. İyi günler.

Üye Cekici Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    Geniş ve Loş Bir Yer.

uygulanacak faiz oranları belli mi?
    Öfkeli iken konuşun, göreceksiniz ki pişman olacağınız en güzel konuşmayı yapmışsınızdır..

Reklam Oku Para Kazan

Üye

Faiz oranı

Evet faiz oranı belli. Kanuna göre gecikme faizi aylık %10 olarak uygulanıyor. Bunu veritabanında dönem tablosu içinde faiz oranı adlı field (alana) yazıyorum. Bu oranının payını yani 10'u 100'e bölüp, 12 ile çarpıp yılın gün sayısına bölünce (4 yılda bir 366 oluyor bu rakam) günlük faiz oranını buluyorsunuz. Bu rakamda 0,0032876712 oluyor. Tabi virgülden sonrası aslında daha uzun ama ben bu kadarını buraya yazıyorum. Bu rakam da dönem açarken hesaplanarak dönem tablosu içinde günlük faiz adlı field (alana) yazıyorum.
    İlginize teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar.

Üye

Faiz hesabı çözümü

Arkadaşlar sorunu çözdüm yardım edenlere teşekkür ederim.

redial
    misafir

Ne sekilde cozdugunuzu paylasmak ister misiniz?

Üye

Paylaşmak için biraz zaman

Evet arkadaşlar sorunu çözdüm ama kodu yazmayı henüz bitirmedim. Bitirince çözümü ayrıntılı olarak yazacağım.
    Saygılarımla.

redial
    misafir

Paylasiminiz icin simdiden tesekkurler.

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)