Ceviz Forum'a hoşgeldiniz.
Toplam 3 sayfadan 1. sayfa 1 2 3 En SonEn Son
25 sonuçtan 1 ile 10 arası gösteriliyor
    Her hayat bir sorudur ?
    Yer
    yalova

Varsayılan asp ajax ile comet teknolojisini kullanma

dün forumda javascript bölümünde gezinirken comet diye birşey gördüm. ilgimi çekti baktım. verilen örnek çok ilginç ve güzel bir örnekti fakat php ile tasarlanmıştı.

kısaca ajax comet olayı şöle oluyormuş ;

"ajax yontemi ile server'a istekler gönderebiliyor. peki ya bunun tam tersi nasıl olurdu,
    yani server size data gönderse ?

örneğin bir chat scripti;
    -bunu temel mantığı her 3 saniyede bir server'a istek gönder yeni mesaj varmı sor varsa yeileri al client ekranında göster.
    -comet ile bir chat sripti yaparsak 3 saniyede yeni mesaj varmı diye sorma işlemi ortadan kalkıyor, yeni mesaj varsa server client a kendisi gönderiyor."

diye gidiyor. bu olayı asp ile yapabilir miyiz onu merak ettim. sanırsam bir kütüphaneye ihtiyaç var. asp için olanını bulamadım malesef. bu tür bir olayla daha önce ilgilenen birisi varsa bu olaya bir açıklık getirir ise çok sevinirim. iyi çalışmalar.

(*php için tasarlanmış bir örneğe buradan ulaşabilirsiniz.)
    bilgi paylaştıkça ve değer gördükçe çoğalır !.

Hede
    Yer
    Denizli

sen konuyu açınca bende merak ettim daha önce duymuştum biraz da kafa yormuştum ama hiç bir sonuca ulaşamadım... az önce baya bi araştırdım. asp üzerine olduğunu düşündüğüm bu konudaki tüm içerikler silinmiş... genellik senin bulduğun gibi php uygulamayarı yada .net ile yapılmış örnekler var... konuyu takibe aldım bi sonuç çıkarmı bekliyorum
    Kişisel sayfam: GorkemKosem.Com

Hede
    Yer
    Denizli

Şurada comet tekniği üzerine bişeyler mevcut...
    http://www.developer.com/tech/articl...with-Comet.htm

Üç farklı yöntemden bahsediyor;
    1- Polling
    2- Long Polling
    3- Streaming

İlk 2 seçenek hakkıdna detaylı açıklama yapmış ama Streaming konusunu kısa geçmiş.

1- polling: ajax'ı setTimeout ile işleterek sürekli ve belli süre aralıklı otomatik istekler oluşturmaya dayalı
    2- long polling: polling ile benzer ama settimeout kullanılmıyor. bekleme işlemi sunucu tarafında gerçekleştiriliyor.
    3- streaming: çok detaylı bilgi vermediği için ne anladım tam olarak bilmiyorum ama tek bir bağlantı içinde işlemin yapılması gerektiğini anladım. normal olarak sunucuya bağlantı kurulur istek yapılır. cevap beklenir... sunucu isteği alır... cevabı gönderir ve bağlantı kapanır. bu yapı içinde bağlantı kapanmadan sürekli olarak cevap göndermeye dayalı bir sistem. yani tek bir istek ile çok cevap gönderme üzerine çalışıyor.

Her hayat bir sorudur ?
    Yer
    yalova

Hede
    Yer
    Denizli

öbür konuya da bir link atayım...

Hede
    Yer
    Denizli

polling mantığında yapılırsa bahsi geçen comet teknolojisine pek de yaklaşmış olmuyoruz... ama diğer iki yapıda biraz daha olayı uygulamış oluruz sanırım... acaba istekleri bekletme üzerine kurulu bir yapımıdır bu? yoksa başka şekillerde de yapılabiliyormu?

Hede
    Yer
    Denizli

http://pokein.codeplex.com/

burda da .net için bir kütüphane var...

Her hayat bir sorudur ?
    Yer
    yalova

haftasonu araştırıken şöyle birşey denk geldi. mantık pek alakalı değil ama az da olsa istediğimizi sağlıyor gibi geldi bana.
    sayfamıza load ile çağırdığımız sayfada bir önceki çağrılışından farklı bir şey yok ise load işlemi gerçekleşmiyor. sayfa yı yormamış oluyor. fakat herhangi bir değişiklik oldu ise sayfa load işlemi gerçekleştiriliyor. ekte basit bir çalışma yaptım. 1 dakika aralıklarla kontrol ediyor olması lazım. iki ayrı browser açıp test edilebilir. birinden veri girişi yapıp diğerinde beklediğinde ne demek istediğimi anlayacaksın. belki bir çıkış noktası olabilir
    Eklenmiş Dosyalar

Hede
    Yer
    Denizli

polling örneği olmuş bu... mantık bu şekil zaten... stream daha mantıklı geliyor bana ama orda da istek süresi uzun olduğu için sorun yaratırmı bilemiyorum...

Her hayat bir sorudur ?
    Yer
    yalova

aslında burada yine sayfadan istek oluyor. değişiklik olduğunda server tarafından sayfaya load yap komutu nasıl geliyor. ben orada tıkanıyorum. onun için ayrı bir kütüphane php için var ama asp için varmı bilemiyorum.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı bu konuya bakıyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)

Sık Kullanılanlar

Sık Kullanılanlar

Mesaj Yazma Hakları

• Yeni mesajgöndermezsiniz
  • Cevap yazamazsınız
  • Dosya ekleyemezsiniz
  • Mesajınızı düzenleyemezsiniz
  •  
Yukarı Çık