Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > PHP

LinkBack Seçenekler
Eski 06/05/2003, 16:25   #1 (permalink)
Luke is back...

mkarabulut Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: ../Dark_Side
Varsayılan Akıllı(?) template motoru : Smarty ve diğerleri

Merhaba,

Uzunca bir süredir bakmak isteyipde bakamamıştım. Ama son günlerde projelerdeki HTML kodu boğuşmalarım artık çokca övülen Template motorlarına bakmam gerektiğini düşündürdü bana.

Herneyse..
smarty.php.net adresinde çokca övülen template motorunu incelemeye başladım.. Ama çok ilginç bi şey dikkatimi çekti, zaten yapılan yorumlarda da benzer düşüncelere rastladım.

Smarty bir php programcısı için işleri oldukça kolaylaştırıyor ama bir tasarımcı için, yani photoshop, dreamweaver v.b. programlar kullanan, programcılık yapmayan birisi yani, template söz dizimi oldukça zor göründü bana..

Yani if-else,while,foreach gibi bir programlama dilinden hiç bir fark olmayan söz dizimi içeren yeni bir dil smarty..

Bazı php programcıları html içinde smarty if-else kodlarını yerleştirmek ile php if-else kodlarını yerleştirmek arasında hiç bir fark yok,bunun faydası neresinde diyorlar ki mantıksız da değil..

Ama bi kaç katmanlı uygulamalarda logic ve presentation (iş mantığı ve sunum) bölümleri ayrıştırılıyor en azından diyorlar..

Yinede herşeyi tekrar bi gözden geçirince, smarty i de görünce, HTML ve PHP kodlarını mükemmel bi şekilde ayrıştırmanın - hem tasarımcı hem programcı yükü açısından - bir yolu olmadığına inanmaya başladım..

Sizler ne dersiniz ?
Eski 06/05/2003, 17:49   #2 (permalink)
...

HunTER Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

Ben hala bu template olayını anlamıs degılım.. Yanı tamam bı html dosya ve onun ıcınde yer tutucular var.. Ve kod yazarken bu yer tutucular kullanılarak html'e bulasmadan "ıs mantıgı" gelıstırılebılıyor..

Pekı ama..

1. Mustafa hocanın dedıgı gıbı bır tasarımcı bu templatelerı ınsaa ederken, ornegın smarty dılını ogrenmek zorunda kalmıyormu? Dahada kotusu gorsel html araclarından yoksun bırakılmıyormu..
2. Sonucta bu tamplatler dosya sıstemı uzerınde durdugu ıcın sureklı bır ac/kapa sunucuyu zorlamıyormu?
3. Basıt bır metın kutusu yazdırmak ıcın bıle 20-30k lık bır template acmak yada parse etmek yazdırmak yorumlamak performansı dusurmuyormu?

Bılmıyorum bende template kullanmak ıstıyodum ama bu yazıyı okuyp smarty de bıraz ınceledıkten sonra ne gerek var dıyorum.. Kaldıkı ben tasarım yaparken gorsel html araclarını kullanıyorum.. Ve onlar olmaksızın tasarım yapabılecegımı sanmıyorum..

Kısacası bence fonksıyonel bır tasarım ole cokta buyuk olmayan ısler ıcın en ıdealı.. Kı bana kalırsa ıyı tasarlanmıs bır yapı templateler kullanılmasa bıle gelıstırmeye musaıt, anlasılır ve guncellenebılır olabılır...

Ornek:
PHP Kodu:
<?
$sorgu 
mysql_query("select * from haber");

while(
$kayit mysql_fetch_array($sorgu))
   {

haber_goster($kayit);
   }

function 
haber_goster($kayit)
   {
?>
   <table>
     <tr><td><?echo $kayit["baslik"]?></td></tr>
     <tr><td><?echo $kayit["icerik"]?></td></tr>
     <tr><td><?echo $kayit["yazar"]?></td></tr>
   </table>
   <br>
<?

}
?>

Enson 06/05/2003 17:53 tarihinde HunTER tarafından düzenlenmiştir..
HunTER hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06/05/2003, 19:16   #3 (permalink)
Luke is back...

mkarabulut Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: ../Dark_Side

Biraz düşününce ...

Sanırım en iyi yöntem, basit işlevleri olan bi template motoru kullanmak ama her proje için onda ufak tefek değişiklikler yaparak projeye projeyi kolaylaştıracak katkılar yapabilecek seviyeye getirmek..

Zaten smarty için söylenen iki güzel şeyden birisi geliştirilmeye açık olması ( geliştirme derken aslında extending fiilinden bahsediyorum ) imiş..

Yinede üzerinde biraz kafa patlatılması gereken bi konu bence, hap gibi bi çözümü yok gibi geliyor bana

Hunter üstadın, php ile html kodlarını üretecek temel işlevler üretmek bi çözüm ama, sorunun bi kısmı hala orada duruyor..

Bilemiyorum.. Bu arada bu konuya çok fazla ilgi olması aslında çok güzel olur.. Bakalım forumdakiler ne diyecekler, biraz bekleyelim..
Eski 06/05/2003, 19:48   #4 (permalink)
Üye

LoS.ToF Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Antalya

Selam üstadlar.

Ben şu anda PHPbb nin template motorunu kullanıyorum.
Açıkcası çok basit. Bir tasarımcı içinde basit aslında o kadar zor değil.
Ornek olraktan tasarımcı için bir liste gerektiği zaman sadece
<!-- BEGIN listeadi -->
<option></option>
<!-- END listeadi -->

gibi bir ifade kullanıyor tabi yazıları yazdırmak içinde özel karakterler var mesela {BASLIK} veya {listeadi.OPTIONID}
gibi.

Daha sonra tasarımcı tasarımını değiştirmek istediği zaman bazı ifadelere dikkat ettiği sürece asla tasarım bozulmayacaktır.

Why Not: Kişisel Web Güncem
LoS.ToF hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07/05/2003, 16:04   #5 (permalink)
mingitaw

Mingitau Adlı Üyenin Profil Grafiği

Mustafa bence böyle düşünme tasarım yapan adam her zaman HTML yazmaz. Bence yazmamalı.
Seninde öngördüğün gibi PHP yaşamında önemli bir nokta da mesela dreamweaver için gerekli olan extension. Smarty deki grid vb kabiliyetlerinin Dreamweaver a taşınması gerekiyor. MS VS.Net de buna benzer bişi tabi orda MS kendi ürünlerini bir paket halinde verdiğinden komple bir çözüm getirebiliyor.
Bizim içinse PHP MM_D bağlantısının sağlanmasını üçüncü parti yazılımcılara bırakmak ya da kendi işimizi kendimizin görmesi kalıyor.
Mingitau hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07/05/2003, 18:08   #6 (permalink)
Üye

LoS.ToF Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Antalya

+1

Why Not: Kişisel Web Güncem
LoS.ToF hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07/05/2003, 22:05   #7 (permalink)
Cevizci

nickholso Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Bodrum

smarty.php.net ile ilgili türkçe döküman var mı ki? bu konuyu .. konuya uzak biri için anlatabilirmisin .. mkarabulut?
nedir ne değildir.. neler yapmalıyız..
teşekkürler umarım sıkmadım

iyi çalışmalar herkese
Eski 07/05/2003, 23:23   #8 (permalink)
Gezgin

Sahin Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Kuzey Kutbu

Konu oldukça hoş bir konu phpBB ya da Vbulletin'in ya da başka bir yazılımın templateleri ne derece yeterli olur her tür tasarım için kullanılabilirmi, esnek yapıdamı smarty ne kadar genişletilebilir vs bunları kurcalamak lazım biraz...
Eski 07/05/2003, 23:44   #9 (permalink)
Uzak Üye

BerkH Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Strasbourg

Templatelerle ilgili dokuman eklenicek dimi?
BerkH hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08/05/2003, 14:14   #10 (permalink)
mingitaw

Mingitau Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yazan olursa neden olmasın?
Mingitau hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık