Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Sistem > Donanım

LinkBack Seçenekler
Eski 01/04/2004, 23:22   #1 (permalink)
Üye

Varsayılan Formatlanamayan SATA harddisk, (Ya da bana öyle geldi)

Aslında konuyu doğru bölüme açmamış olabilirim. Çünkü sorunun tam ne olduğundan emin değilim...

Şimdi mesele şu; bir arkadaşın pc'sine daha önce başka bir pc'de kullanılmış olan bir ethernet kartı taktık(PC'nin kendisinde de kullanılmakta olan bir on-board ethernet var). Ancak bu işlemi yapınca bilgisayar açılmadı. Windows yazısı çıkıyor XP açılıyor gibi görünüyor ama log ekranı gelmeden kilitleniyor ve siyah bir ekran geliyor. Bunun üzerine birinci adımda taktığımız kartı çıkardık, ikinci adımda var olan on-board ethernet'i de iptal ettik. Sonuç değişmedi. Her iki durumda da güvenli kipte ve en son konfigürasyonda açmaya çalıştık gene açılamadan kilitlendi. Bu arada bilgisayarı Knoppix'le açınca her iki ethernet kartını da görüyor(Gerçi çalışıp çalışmadığını kontrol edemedik ağ ayarlarını yapmaya zaman olmadığından) ancak sanırım Knoppix'in(3.3 sürümü de dahil) Serial ATA desteği olmadığından Serial ATA 80GB Seagate Harddisk'i görmüyor. Bu nedenle de harddisk'in ne kadar sağlıklı durumda olduğunu oradan gözleyemiyoruz.

Bütün bunların üstüne sisteme(XP Proffesional) format atıp aynısından bir daha kurmaya giriştik. Kurarken Harddiskin beraberinde gelen disketle tanıtım işlemini de yaptık(F6). Kuruluma geçerken(Onar dediğinizde de aynı sonuç) Enter'a bastıktan sonra 'Examining Harddrive' gibi bir yazı çıkıyor ama 0 0 gibi bir değerde kalıyor yani orada da kilitleniyor.

Sorum şu ki acaba bu mesele harddiskten mi kaynaklanmaktadır ve neden olmuş olabilir? Eğer öyleyse açılışta harddiski(Serial ATA) tarayabilen ve sorun giderebilen örneğin CD'den boot edilebilir bir yazılım var mıdır ve ne kadar işimizi görür, ayrıca nereden indirebilirim? Başka neden kaynaklı bir sorun olabilir? Bir de görece daha saçma bir soru, bu harddiski başka bir makina'ya bağlamak için sökmek istiyorum ancak harddiskin arkasındaki data kablosu kolaylıkla çıkarken anakarttakini çıkarmayı başaramadım ve elimizde başka kablo yok acaba anakarttakini çıkarmanın bir yöntemi mi vardır?
Yardımlar için şimdiden teşekkür ederim...

Bilgisayarın parçaları : Epox KRAI KT600 , Athlon XP2000 , 256 Twinmos DDR400 Ram, 80GB Seagate SerialATA 8MB. Buffer
dejavu2004 hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01/04/2004, 23:30   #2 (permalink)
Bilgisayarcı

muharrem_tac Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

Bazı BIOS 'larda Serial ATA 'nın enable edilmesi gerekiyor . Böyle bir sorun olabilir . Ya da daha kötüsü Knoppix , Harddiske zarar vermiş de olabilir . Ne gariptir ki partitionlar karışınca kullandığımız Linux burada işe yaramayabilir . Zira emin olmamakla birlikte kernel 2.6 'dan aşağısı SATA desteklemiyor diye biliyorum . Belki elinizde Mandrake 10 olsa sabit diski kurtarabilirsiniz .

Bu anakarta benzer bir Nforce Chipset ile ben de benzer sorunlar yaşamıştım fakat nasıl kurtardığımı hatırlamaya çalışıyorum . Umalım da sabit diskte fiziksel sorun oluşmasın .

www.ceviz.net
muharrem_tac hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01/04/2004, 23:47   #3 (permalink)
Üye

Sorunun Knoppix'ten kaynaklandığını sanmıyorum çünkü bilgisayarda zaten bir işletim sistemi(XP Proffesional) yüklüydü ve normal olarak çalışıyordu(Yani SATA harddisk'le bir problemi yoktu). Eğer ki öncesinde başka bir sorun olmadıysa sorun Ethernet kartını takmamızla başladı(Bir gece önce normal açılıyormuş çünkü). Knoppix'e tamamen anlattığım işlemlerden sonra ihtiyaç duyduk. Bir nevi harddisk'in ne durumda olduğunu görmemizi sağlayacak son araç olarak ancak o da belirttiğiniz gibi SATA tanımıyor. Ayrıca elimde Mandrake 10 CD'leri var. Ancak daha önce altında windows olmayan bir sisteme linux kurma tecrübem olmadığından onu kurmak aklıma gelmemişti. Sizce Mandrake mi kurmaya girişmeliyiz yoksa bu işleri daha da karıştırır mı(var olan doğru dürüst çalışmayan bir XP yüzünden).
İlginiz ve yardımınız için teşekkür ederim...
dejavu2004 hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02/04/2004, 00:07   #4 (permalink)
Bilgisayarcı

muharrem_tac Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

Mandrake 10 'da durum nasıl bilmiyorum fakat 9.2 'ye kadar her şey açık ve anlaşılır olarak Türkçe 'ydi . Yüklerken özel disk bölümlendirmeyi kullanın . Bu ekran size gerekli bilgileri verecektir . Hiç endişe de etmeyin Mandrake hiçbir sorun çıkarmaz . Yeter ki SATA 'yı desteklesin .

www.ceviz.net
muharrem_tac hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı