![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 08/2003 Yer: budapest
| http://www.netkonomi.com/index.php?o...rticle&sid=472 SCO grubu ve IBM arasında süren Linux çekirdeğine Unix kodları karıştırıldığı iddasına dayanan dava ilginç boyutlar almaya başladı. IBM 11 Kasım'da SCO'nun destekleyen kurumlara ve analistlerini de davaya katarak mahkeme davetiyesi göndermişti. SCO 'nun avukatları bir karşı atak yaparak, aralarında Linux işletim sisteminin yaratıcısı ve Linux çekirdeğinin geliştiricisi Linux Torvalds ve GNU/Linux işletim sisteminin babası sayılan Richard Stallman gibi geliştiriciler ve yazılım geliştiricisi Novell ve Linux tabanlı televizyon üreticisi Dideo gibi firmalara da mahkeme davetiyesi gönderdi. SCO ,Sahibi olduğu Unix işletim sisteminde kullanılan kodların bir bölümünün aynen Linux içine kopyalandığı iddiasıyla IBM'in aleyhine 3 milyar dolarlık dava açmıştı. Linux Torvalds'ın eski çalıştığı çip üreticisi Transmeta da SCO davasından nasibini almış, Transmeta da mahkemeye çağrı mesajı almış. Stallman, "GNU/Linux işletim sisteminin SCO'nun davasıyla alakası olamaz çünkü SCO'nun davası çekirdek ile ilgili ve GNU/Linux işletim sistemi başka çekirdekler ile de çalışabilir. Ayrıca özgür yazılım derneği 1985 yılında kuruldu SCO'nun davası IBM ile arasındaki bi kontrata dayanıyor ve bu kontrattan bizim haberimiz bile yok" şeklinde yorum yapıyor. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 08/2003 Yer: budapest
| http://www.netkonomi.com/index.php?o...rticle&sid=473 Açık kaynak geliştirme laboratuarları Linus Torvalds'ın mahkeme masraflarını karşılayacak. Linus Torvalds Linux işletim sisteminin yaratıcısı ve geliştiricisi bu hafta SCO'nun IBM'e açtığı davanın kapsamına alınmıştı. OSDL(açık kaynak geliştirme laboratuarları) Torvalds'ın çalıştığı yer ve IBM, HP, Dell, SunMicrosystems, Cisco, RedHat, Nokia gibi birçok destekleyen firmaya sahip. SCO Unix işletim sisteminin telif haklarını elinde tutuyor. SCO IBM'e Mart ayında Unix'in kodlarından bir kısmının Linux işletim sisteminin kodları arasına katmakla suçlayıp 3 milyar dolar değerinde tazminat davası açmıştı. Bu hafta SCO davasını genişleterek aralarında Linus Torvalds ve Richard Stallman'ı da dava kapsamına almıştı. OSDL 'ye de mahkeme çağrısı yapılmıştı. OSDL hem kendi haklarını hemde çalışanı Linus Torvalds'ın haklarını korumak amacıyla bir avukatlık bürosuylan anlaşarak Linus Torvalds'ın da masraflarını karşılayacağını duyurdu. |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |