![]() | |
| | #1 (permalink) |
| iptal dumuru Üyelik Tarihi: 07/2003 Yer: burasi
|
windowsla linux(suseyi )ayni anda kullaniyorum. sistem datalarinin bulundugu partiton disinda 3. bir datalarimi biriktirdigim bir partitonum var. windowsdaki belgelerim dosyasini üzerine sag klick yapip basit bir sekilde bu 3. partitonumun icindeki bir dosyaya linkledim aynisini simdi linux home dosyam icin yapmak istiyorum. 1. böyle birsey nasil yapilir. 2. home dosyamsaki sistemdatalarina .kde vs. gibi system programmlarinin ulasamamasi gibi bir dert tasa varmi (tabi home ordnerimi diyer 3.nolu partitiona kaydirinca bütün system datalasini 3. nolu partitiona kaydircam orasi kesin) |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Registered User Üyelik Tarihi: 01/2003
|
Tam anlamamis olabilirim. /home dizinini, windows'la birlikte kullanacagin 3. partition'a mount etme. 3. partition'da bir klasor ac ve bu klasore, hem windows'dan hem de Linux'dan ulasmak istedigin dosyalari koy. Ortak kullanilacak klasor icin Linux kullanicisinin home klasoru icinde bir sembolik link olustur. |
| | |
| | #3 (permalink) |
|
yapmak istedigim su home/user -------->>> /windows/D/user (suse stantari bir normalda /mnt/windows/D filan olmaliydi) home ordnarim diyer patitiondaki bir dosyayi döstercek link kullanmak istemiyorum linken systemdatalari anlasamiya bilir.(bilmiyorum) home dosyami kaydiracagim sizin anliyacaginiz sistem datalariyla birlikde
__________________ ispartakule toki |
| | |
| | #5 (permalink) |
|
ya simdi suse her 6 ayda bir yeni pakert cikariyor hersefedinde home dosyami backup yapacagima sabit biryere koyup her susesi yeniledigimde mounten edecem fstab yazmam gereken sey ne mount /home/user/ /windows/D/user denedim hata verdi
__________________ ispartakule toki |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Eski Cevizci Üyelik Tarihi: 10/2002 Yer: Ankara
|
Herhangi bir dizini mount etmeniz mümkün değildir(bu arada "mounten" ne demek?). Dahası sistem datalarından bahsettiniz./home/user altında nasıl bir sistem dosyası olabilir ki? Bununla birlikte fat/fat32 dosya sistemini GNU/Linux' de kullanabilirsiniz ama kullandığınız zaman pekde hoş olmuyor. En iyisi Linux'un kendi dosya sistemini kullanmak. dd if=/dev/zero of=/mnt/windows/d/home_user.img bs=1024k count=256 Bu komut 256MB büyüklüğünde boş bir image dosya oluşturur.(Bu dosyayı CDROM ların ISO imageları gibi düşünebilirsiniz) mkfs.ext3 /mnt/windows/d/home_user.img Bu komut image dosyası üzerinde ext3 filesystem oluşturur. daha sonra mount -o loop /mnt/windows/d/home_user.img /home/user komutu ile mount ederseniz istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. sistem açılırken otomatik olarak mount edilmesini istiyorsanız /etc/fstab içine /mnt/windows/d/home_user.img /home/user ext3 defaults,rw,loop 1 1 demeniz yeterli. ---- Bununla birlikte niye kendinizi sadece üç bölüm kullanmaya zorluyorsunuz ki? Bölümlerden birisini biraz küçültüp yeni bir bölüm daha oluşturabilirsiniz. diyelimki /dev/hda1 (Windows Kurulu) /dev/hda2 (Linux Kurulu) /dev/hda3 (D diski) şeklinde üç bölüm var. hda3'ün 2GB olduğunu varsayalım. bunu küçültüp 1,5 GB yapın kalan boş kısmıda(hda4) 0,5 GB Linux bölümü oluşturun. Bu şekilde bölümlerseniz harddiskinizi, hda4'ü /home dizini olarak kullanabilirsiniz. fstab içine /dev/hda4 /home ext3 defaults,rw 1 1 şeklinde bir satır eklerseniz işinizi görür. Yeni bir linux kuracağınız zaman hda2'yi / olarak kullanabilirsiniz. hda4'e de herhangi bir şey olmaz. ------------------- Yukarıdakilerin hiçbirini yapmak istemiyorsanız (windows ta D olarak görünen bölümün /dev/hda5 olduğunu varsayarsak) fstabın içine /dev/hda5 /home umsdos defaults,rw satırını ekleyin.
__________________ Dağ ne kadar yüksek olursa olsun, yol onun üzerinden geçer |
| | |
| | #7 (permalink) | |
| Registered User Üyelik Tarihi: 01/2003
| Alıntı:
![]() Kögüdey Meygen cevaplamis zaten. Linux'u kurarken, tek partition'a kurma. /home icin ayri bir partition kullan ve yeniden Linux kurdugunda, eski /home'a hic dokunmadan oldugu gibi birak ve kaldigin yerden kullanmaya devam et. Genelde ben Linux kurarken sunlar icin ayri partion olusturuyorum: /boot (64 MB, aslinda bu bile cok fazla) / (512 MB) /usr (1 GB, duruma gore daha fazla) /home (1-2 GB) /var (512 MB) /backup (512 MB) swap (512 MB) Hangi bolume ne kadar yer ayiracagin, tabii senin kullanimina ve harddisk kapasitene gore cok daha farkli olabilir. | |
| | |
| | #8 (permalink) | |||||
| Alıntı:
to mount gibi filli türkcelestirmeye calistim mountMAK ![]() ama dikkat etmeyince almancanin grammatigini kulanmisim Alıntı:
.kde system dosyasi deyilbu sey user hakkindaki gizli dosyalar .bash filan Alıntı:
sanirim burasi istedigim kisim ama anliyamadimgim bir kac sey var ! Alıntı:
bu konu hakkinda nede bilgi bula bilirim. Alıntı:
---- Bununla birlikte niye kendinizi sadece üç bölüm kullanmaya zorluyorsunuz ki? Bölümlerden birisini biraz küçültüp yeni bir bölüm daha oluşturabilirsiniz. diyelimki /dev/hda1 (Windows Kurulu) /dev/hda2 (Linux Kurulu) /dev/hda3 (D diski) şeklinde üç bölüm var. hda3'ün 2GB olduğunu varsayalım. bunu küçültüp 1,5 GB yapın kalan boş kısmıda(hda4) 0,5 GB Linux bölümü oluşturun. Bu şekilde bölümlerseniz harddiskinizi, hda4'ü /home dizini olarak kullanabilirsiniz. fstab içine /dev/hda4 /home ext3 defaults,rw 1 1 şeklinde bir satır eklerseniz işinizi görür. Yeni bir linux kuracağınız zaman hda2'yi / olarak kullanabilirsiniz. hda4'e de herhangi bir şey olmaz. ------------------- Yukarıdakilerin hiçbirini yapmak istemiyorsanız (windows ta D olarak görünen bölümün /dev/hda5 olduğunu varsayarsak) fstabın içine /dev/hda5 /home umsdos defaults,rw satırını ekleyin. [/quote] | |||||
| | |
| | #9 (permalink) |
| Eski Cevizci Üyelik Tarihi: 10/2002 Yer: Ankara
|
"Hoş olmuyor"' dan kastım: "ls --color" deyinde çalıştırılamayacak dosyalar sanki çalıştırılabilir dosyaymış gibi görünüyor,benim buna karşı allerjim var.Bunun dışında kullanım olarak herhangi bir sorun yok. .bashrc gibi dosyalar da normal sıradan dosyalardır.Sadece ilk harf olarak "." var.fat32 de olsun olmasın herhangi bir sorun çıkmaz. ---------------------------- dd if(input file) of(output file) bs(block size) count(miktar) skip(atla) herhangi bir dosyadan belli bir miktar dosyayı başka bir dosyanın sonuna ve herhangi bir yerine eklemek yada yeni bir dosya oluşturmak için kullanılır. dd if=/dev/zero of=/mnt/d/user.img bs=1024k count=256 komutu /dev/zero aygıtından 1024k lık veriler halinde 256 kez okuma işlemi yapar ve /mnt/d/user.img dosyasına yazar. (/dev/zero aygıtından istediğiniz kadar "0" okuyabilirsiniz.) sonuçta tamamen 0 lardan oluşan 256MB lık bir dosya oluşur. mkfs.ext3 ile bu dosyayı bağlamak(mount) için biçimlendiriyoruz (formatlıyoruz). /dev/hda1 gibi aygıt dosyaları(!) bağlayabilmek için özel bir işlem gerekmiyor ama sıradan dosyaları bağlarken "-o loop" gerekiyor. --- man dd ---
__________________ Dağ ne kadar yüksek olursa olsun, yol onun üzerinden geçer Enson 09/11/2003 12:44 tarihinde Kögüdey Meygen tarafından düzenlenmiştir.. |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |