![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 08/2008
|
merhaba, herkese kolay gelsin. Şimdi ben for döngüsü ile buton oluşturuyorum. özellikleri aynı koordinatları ve üzerinde çıkan yazılar farklı çağırdıkları command larda aynı. Şimdi kullanıcının bastığı tuşuna göre de command içinde gerekli işlemleri yapacağım. benzer işlemler yaptıkları için her birine ayrı ayrı command yazmayı gereksiz gördüm ve program genel işleyişi içerisinde büyüyeceğinden daha sonradan koda durmadan yeni command eklemekte doşğru bir yaklaşım değil bence. şimdi kullanıcının hangi butona bastığını bilmek için command= fonksiyon_ismi(gerekli_parametre) şeklinde bir yazı yazarsam sorunumu hallediyor uygun parametre ile hangi butona basıldığını anlıyordum. Fakat böyle yapınca pencere init olurken bu fonksiyon çağrılıyor. Normal şartlarda command = fonksiyon_ismi yazdığımda ise init olurken ise çağrılmıyor. Benim için parametre göndermek önemli olduğu için parametreli yazım tarzı ile gönderiyorum. init adımında da çağrılması beni etkilemiyor fazla. Fakat şimdi de şöyle bir sorun çıkıyor. Butona tıklanınca fonksiyon işlevini yapmıyor. Yani çağrılmıyor. Sanırım tıklanınca çalışması için parametre almayan bir fonksiyon girilmesi lazım. bu arada fonksiyon self i falan alıyor orda da problem yok. şimdi fonksiyona parametre vermeden hangi butonda olduğumu butonların özelliklerinden anlayabilir miyim. Butonların üzerindeki yazıları bir if yapısı ile kontrol edebilsemde sorunum bitecek. Fakat butonun üzerinde ne yazdığını bana dönen bir fonksiyon bulamadım. bu fonksiyonu bilen ya da başka bir çözüm yolu bulan arkadaşlar bana yardım ederse sevinirim. Ayrıca http://forum.ceviz.net/tkinter-pence...or-t62575.html başlığındaki soruma da cevap bulabilirseniz çok iyi olur. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 08/2008
|
sorunu hallettim benzer bir problem yaşarsanız diye buraya yöntemi aktarıyorum. sorunumun parametre aktarımı olduğunu söylemiştim for i in listem: butonlarim[i] = Button( command = (lambda i=i : self.fonksiyon_ismi(i) ) ) yapısında döngü kurduğumda ve fonksiyonumu şu şekilde çağırdığımda def fonksiyon_ismi(self, veri = None) yaptığımda program fonksiyona gönderilen değişken isminde de hata vermiyor. sonuç olarak parametremi de aktarmış oluyorum. sizlere kolay gelsin. unutmadan tekrar söyleyeyim çünkü benim için önemli bişey http://forum.ceviz.net/tkinter-pence...or-t62575.html sayfasındaki sorunumu daha halledemedim |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |