![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 01/2008
|
merhabalar Mesleki anlamda bir organizasyonu gerçekleştirmek için mediawiki yazılımını kullanarak geliştirmek ve gelecekteki (şimdi öğrenci olan) meslaktaşlarıma mesleki bir ansiklopedi yaratmak istiyorum. Tabi bütün bilgileri ekleye bilecek kapasitede ve siteyi heran takip edip düzenlemeler yapabilecek kapasitede degilim. Ama ilk adımı atarak ve birazda meslaktaşlarımdan destek isteyerek küçük adımlarla sağlam bir yolda ilerlemek istiyorum. Aslında bakılırsa bütün meslek alanlarıyla ilgili böyle spesifik ansiklopedilerin oluşturulması doğru bilgiye kısa sürede ulaşmak açısından daha saglıklı olur. neyse lafı fazla uzatmadan ve sizleride sıkmadan aklımdaki soruları sizlerle paylaşayım. 1-mediawiki yazılımında bir admin veya root yetkili paneli varmı? (mediawiki yazılımını localhosta kurdum ve incelemeye çalışıyorum. ama gerçeği söylemek gerekirse pekte anladığımı sanmıyorum.) yada sisteme ek yapılması gereken bir modül falanmı admin paneli? 2- wikipedianın kulandığı bu hizmetli araçları ve bürokratlar kısmında belirtilen özelikler mevcutmu yoksa bir ekleme gerekiyormu? 3-mediawiki ana sayfasını kendimize özgü bir biçimde nasıl düzenleyecegiz? aslında birçok soru ve sorun mevcut aklımda ama bunları yazıp fazla uzatmak istemiyorum. mediawiki yazılımını bir proje geliştirebilecek düzeyde bilgi edinebilecegim bir türkçe kaynak varmı önerebileceğiniz? Umarım net olarak anlata bilmişimdir Herkese iyi çalışmalar |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Varlığa izin veren boşluk Üyelik Tarihi: 04/2004 Yer: İstanbul
|
Uuuuv. Haziranda açılmış bir konu. Başlıktaki 'mediawiki' ifadesini görmesem, bu bölüme girer miydim acaba :-.) mediawiki, diğer internet uygulamalarından (forum, blog vs.) farklı bir mantığa sahiptir. Yönetici - kullanıcı ayrımı çok keskin olarak karşımıza çıkmaz. Yönetici (sysop) sadece kullanıcıların yapamadığı bir-iki işlemi yapabilir o kadar. Ayrı panel yoktur. Ama kullanıcıların erişemediği "Özel sayfalar" vardır. "Özel sayfalar" bölümüne girdiğin zaman, eğer yönetici veya bürokrat hesabıyla giriş yapmış isen en alt kısımda göreceksin bu özel sayfaları. Gerisi bildiğin mediawiki arayüzü. Tabii karşına bir-iki fazladan bağlantı çıkıyor. "Bu maddeyi kontrol edilmiş (patrolled) olarak işaretle" "Bu kullanıcının yaptığı değişiklikleri geri al" "Bu kullanıcının erişimini engelle" "Maddeyi koruma altına al (kilitle)" gibi. mediawiki konusunda Türkçe kaynak var mı bilmiyorum, doğrusu vardır diyerekten araştırma zahmetine bile girmedim. mediawiki.org üzerinden çok bilgi edinilebiliyor. nasill.com diye bir site var mediawiki üzerine kurulmuş. Şimdiye kadar gördüğüm en başarılı mediawiki adaptasyonu. |
| | |
| | #4 (permalink) | |
| Alıntı:
![]() wikipedia şimdiye kadar gördüğüm en karmaşık yapılı şey(tanımlama yapamadım )mediawiki ile başlatılan ve sonu hüsranla biten birçok proje var internette. sanırım bu bizim wikipedia mantığını kavramamamızdan kaynaklanan bir durum. mediawiki hakkında kurulum ve ayarlaması hakkında bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. bu arada türkçe kaynak konusunda araştırma yaptım ama bir bilgiye ulaşamadım. daha önce mediawiki ile proje gerçekleştirmiş kişiler ile iletişime geçtim ama birçoğu mediawiki'ye bulaşmamamı istiyor. | |
| | |
| | #5 (permalink) |
|
Kurulum çok kolaydır. Mediawiki tüm konfigürasyon bilgilerini ana dizinde bulunan `Localsettings.php` dosyasında tutuyor. Eğer dosyaları attığında böyle bir dosya ana dizinde (wiki kök dizini) yok ise, sana kurulum ekranı görünüyor. Mysql adresi, kullanıcı adı, parolası, vs. vs. kurulum işlemi, senin mediawiki ye bulunduğu ortamı tanıtmandan, onu "konfigüre etmen" (ayarlamandan) ibaret. Bunu yaparken /config klasörüne (777) düzeyinde hak vermen lazım, çünkü ayarlaman sonucunda oluşturulacak `Localsettings.php` dosyası oraya kaydedilecek. En sonunda yapman gereken, Localsettings.php dosyasını kendine çekmen, /config klasöründen silmen ve kök dizine yollaman. Artık kullanıma hazır bir wikin var. Yedekleme, yükseltme veya sunucudan sunucuya taşıma işlemlerinde taşıman gereken üç şey var : * Tüm veritabanının yedeğini içeren bir .sql dosyası * /images klasörünün bir yedeği (kullanıcılar tarafından gönderilen resimler burada bulunuyor. * Localsettings.php dosyası. Yeni sunucuya veya başka bir ortama taşırken yeniden aynı dosyayı oluşturmayabilirsin. Localsettings.php dosyasının içini araştırıp, oradan mysql kullanıcı adını veya parolasını sunucu adresini yeni ayarlara göre değiştirebilirsin. Eğer bir veritabanı üzerinde birden fazla wiki barındırmak istiyorsan her wiki için ayrı ön ek belirtebilirsin. Projeni başlattıktan sonra takip edebileceğin iki yol var. Eğer php konusunda iyiysen veya bu işle ciddi ciddi uğraşırım diyorsan bir sürü eklenti ile gelişmesini sağlayacaksın. Bu takdir edilen bir yoldur ama her yeni versiyonla beraber acaba eklentilerim uyumlu mu kaygısını da beraberinde getirebilir. Veya standart kurulum seçenekleriyle sınırlı kalıp, şablonlarla ve dosya içerme özelliğiyle bu eksikliği gidermeye çalışmak (Vikipedi kısmen yan projeleri tamamen bu yolu izlemektedir.) Bu gibi kurulum ve teknik sorunlarla uğraşmak yerine Vikipedi, VikiKitap ve VikiKaynak üzerinden katkı sağlayabilirsin. Ana projeye göre az takipçisi olduğu halde istikrarlı bir ilerleyişi vardır ve geleceğini de parlak görüyorum bu projelerin.
__________________ Ceviz Viki | Vikipedi | VikiKitap | VikiKaynak | VikiSözlük | VikiSöz | Wikipedia | Wikibooks |
| | |
| | #6 (permalink) |
|
kurulum konusunda bir sıkıntı yok. çok kolay bir şekilde kurulum yapılıyor ama ayarlanması konusunda sıkıntı yaşıyorum. yinede aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. umarım geniş bir zamanda daha yrıntılı bir şekilde iletişim kurabilirim sizinle. iyi çalışmalar |
| | |
| | #7 (permalink) |
|
bende yeni kurdum konu açıkcası özellikle resim yükleme kısmı bana önemli bir kısım admin girişi ilk oluşumda yaptığın şifredir.Bu admin girişidir fakat resim ve dosya yükleme işlemini aktif edemedim.. Sorularını buraya yazarsan sonucta senin gözden kacırıp benim gördüklerim olabilir yardımcı olmak isterim.. |
| | |
| | #8 (permalink) |
|
Resim yüklemekte, resim yüklendikten sonra, resmi çağırırken wikinin tüm maddelerin ilk harfini büyük şekilde çağıran sisteminden dolayı resim.jpg olarak kaydedilmiş bir resmi Resim.jpg olarak çağırabiliyor. Linux sunucularda bu büyük sorun oluyor mesela.
|
| | |
| | #9 (permalink) | |
| Alıntı:
yok resim yukleme fonksiyonu acık degil yani kendi sunucuma yukleyemecegiğim.. Aşağıdaki resim gibi yani bunu aktif etmem gerek bilginiz var varsa yardımcı olursanız sevinirim.. | |
| | |
| | #10 (permalink) |
|
Dosya yüklemeyi aktif hale getirmek için LocalSettings.php açıp içinde "$wgEnableUploads" ile başlayan satırı bulman, ve bu seçeneği "true" hale getirmen gerekiyor. Yani, şöyle yapmalısın: Kod: $wgEnableUploads = true; bilginiz varsa kısa bir örnekle açıklayabilirmisiniz? diğer bir nokta ise kategori eklentisini kurup aktif hale nasıl getirecegim? iyi çalışmalar |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |