![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 02/2008
| Bu yazımda da 4 makaleyi birleştirdim. SEF Nedir? SEF: Sarch Engine Friendly şeklinde ingilizce açılıma sahip bir terimdir. Türkçesi arama motoru arkadaşı demektir. Uygulanış amacı; arama motorları sıralamasında üst sıralara çıkmak. Basit olarak konuya giriş yapayım. Anahtar kelime üzerine yoğunlaşan sitelerin domainlerinde genel olarak o anahtar kelime geçer. Peki Neden? Şu şekilde açıklayabiliriz; google, site adresinde, aranılan kelime grubunu görürse, o siteyi sıralamada üste çıkarır. Peki bunun SEF ile ne ilgisi var? SEF'in uygulanışı; domaini, anahtar kelimeye uygun şekle çevirmektir. Örneğin; blogunuza / sitenizde SEF konulu bir makale eklediniz. abc.com/empty-t3818.0.html şeklinde link oluştu. Bir başkası da aynı şekilde SEF konulu bir makale yazdı. Onun linki def.com/sef-nedir.html şeklinde oluştu. Google kime öncelik verir? Tabi ki anahtar kelimesi domainde mevcut olan siteye öncelik verir. SEF olayı temel mantık olarak bundan ibarettir. Günümüz seocuları seo ile sef terimlerini karıştırmakta, aralarındaki farkı ayırt edememektedir. SEF, SEO'nun alt dalıdır. Seo, Sef ile birlikte kullanıldığında daha iyi sonuç verir. Fake PR Nedir? Bu yazımda fake pr yani sahte pagerankın nasıl anlaşılacağını, zararlarını anlatacağım. Fake pagerank adından da anlaşılabileceği gibi, gerçek olmayan, doğal olmayan, illegal olarak, göstermelik elde edilen pagerank değeridir. Google örümceklerini kandırabilir. Dolayısıyla google pagerank checker toolbarlarında pagerank değerini sahtesinden ayıramazsınız. Bir domainin sahte bir pagerank değerine mi, yoksa gerçek pagerank değerine mi sahip olduğunu nasıl anlarız? SeoLogs Üstteki linkten, gerçek ile sahtesini ayırt edebilirsiniz. Fake pr değerinin zararları nelerdir? Herşeyden önce link değişimi yaparken çok dikkatli olmalıyız. Çünkü karşımızdakinin pr değeri sahte ise, zarara uğrayabiliriz. Çok yaygın olarak kullanılır fake pr. Yani bugüne kadar aldığınız pr=4 ve üstü sitelerin çoğu sahte pagerank değerine sahip olabilir. Fake PR Denemesi Bir önceki makalemde fake pr'nin nasıl yapılacağını anlatmamıştım. Çünkü fake pr değeri ile hiç bir deneyimim olmamıştı. Eğer o makalemde fake pr'nin nasıl yapılacağını anlatmış olsaydım, bu büyük bir olasılıkla alıntı bir yazı olacaktı. Fake pr denemesi yaptım ve başarıya ulaştım. Sadece deneme için yaptığım domaini, herhangi bir şekilde kullanmayı düşünmüyorum. Domaini yönlendirdim ve hackworld.goodforum.net adresinin pr değerini hackworld.forumactif.com adresine kopyaladım. Artık toolbar'lar hackworld.forumactif.com un pr değerini 0 olarak gösteriyor. Tabi ki bu fake pagerank değeri! Seologs'dan bakarsanız hackworld.forumactif için alttaki resmi göreceksiniz. ![]() Bu resim pagerank değerinin sahte yani fake olduğunu belirtiyor. Bu pagerank değerinin, aslında kime ait olduğuda yine seologs'da gözükmekte. Eğer pagerank değeri gerçek pagerank değeri olsaydı, alttaki resmi görecektiniz. ![]() Bu resmi gördüğümüzde; o sitenin pagerank değerinin kendine ait olduğunu yani gerçek pagerank değerine sahip olduğunu anlayabiliriz. Dikkatimi çeken bir başka şey ise google da info:hackworld.forumactif.com diye arattığımda hackworld.goodforum.net'in çıkması. Yani fake pr değerine sahip olan site info'da görünmüyor. İnfosunu arattığımızda, gerçek pagerank değerine sahip olan site görünüyor. Gelecek Pagerank Değeri Nedir? Orjinal adı: future pagerank Türkçe adı: gelecek pagerank Gpr ise gelecek pagerank'ın kısaltılmış halidir. Aslında varolmayan, fakat bir çok webmaster'ın, var olduğuna inandığı, hatta tüm seo işlemlerini gelecek pagerank yani gpr üzerinden yola çıkarak uyguladığı bilinmektedir. Teorik olarak gelecek pagerank'ı yani gpr'i şöyle açıklayabiliriz. Sitenize link veren diğer sitelerin pagerank değerlerinden yola çıkarak yapılan bir hesaplamadır. Fakat size link veren sitelerin pagerank değerleri, o sitelere link veren öbür sitelere bağlıdır. Yani bu işlem bu şekilde sonsuza kadar gider. Örneğin; A sitesi B sitesine, B sitesi C sitesine link verip devam ediyormuş gibi bir şema çizelim. a => b => c => d => e => f => g => h ........... => a6 => b6 => c6 ........ v9 => y9 => z9 =>a Üstteki basit şemada da görüldüğü gibi, link verme olayı a sitesinden başlıyor ve en son link yine a sitesine veriliyor. Fakat bu şemayı gözünüzde canlandırırken her sitenin, sadece 1 siteye link verdiğini hayal edin. Yani b sitesinin link çıkışı 1, o çıkışta c sitesine gibi.. Şimdi a sitesinin gelecek pagerank değerini yani gpr değerini hesaplamaya kalkarsak, a sitesine link veren z9 sitesinin pagerank değerini hesaplamamız gerekecek. Tabi z9 sitesinin pagerank değerini hesaplarken y9 sitesinin pagerank değerini hesaplamamız gerekecek. Y9 sitesininkini hesaplarken ise öncelikle v9 sitesinin pagerank değerini hesaplamamız gerekecek. Bu işlem bu şekilde devam edecek. En sonda b sitesinin pagerank değerini hesaplarken tekrardan en başa dönüp a sitesini pagerank değerini hesaplamamız gerekecek. Yani bu bir döngü oluşturuyor. Döngülerin başlangıcı ve bitişi yoktur. Sonu yok bu işin. Bu nedenle gelecek pagerank değeri kesin olarak hesaplanamaz. Belki yaklaşık bir değer elde edebilirsiniz. Fakat bunun kesinliği yoktur. Iwebtool, internetbaron gibi gelecek pagerank değerini hesaplayan siteler, hit çekmek için bu işi yapıyorlar. Yoksa kimse, kesin olarak gelecek pagerank değerini bulamaz. Sorulması gereken soru şu: Iwebtool ve internetbaron bu işi nasıl yapıyorlar? Neye göre gpr değerini söylüyorlar? Cevabını duyduğunuzda, gpr değeri sizede çok saçma gelecek eminimki. Iwebtool ve internetbaron, gpr değerini alttaki şemaya göre hesaplıyorlar: if (A sitesinin şu kadar backlinki varsa) $pagerankı= X degeridir. if (A sitesinin şu kadar backlinki varsa) $pagerankı= Y degeridir. Bu şemayı daha da basite indirirsek; x sitesi = y sitesi + z sitesi Fakat biz y sitesinin ve z sitesinin gpr değerini bilmeden x sitesinin gpr değerini bulmaya çalışıyoruz. Bu her halükarda mantıksız bir olay. Peki Google bu zor işi nasıl başarıyor? Basit olarak formul şu: PR(B) = (1-d) + d x ( PR(A1) / N(A1) + … + PR(An) / N(An) ) Kısaca yazımı özetleyecek olursak; gpr hesaplayan siteler, bu kadar karışık bir formülü saniyeler içinde uygulayıp size gpr adını taktıkları saçma bir sayısal değeri sunuyorlar. Oysa google bile bu formülü uygulamak için bazen haftalarını harcıyor... Bazı siteler gpr mantığını alttaki tabloyla bağdaştırıyor. ![]() Tablo karışık çıktığı için resmini çekip koyuyorum. Tablodada görüldüğü gibi, örneğin, sitenizi pr=5 yapmak için, pr=7, link çıkışsız bir siteden link almanız gerekiyor. Yada pr=6 bir siteden 3.5 tane link almanız gerekiyor. Yada pr=5 için 18.5 tane pr=5 siteden link almanız gerekiyor... Gibi devam ediyor bu tablo. Yabancı bir siteden buldum bu tabloyu. Doğruluğunu bilemem, ama bunun gpr kadar saçma gelmediğini söylemeliyim. İzinsiz yayımlamayınız. Kaynak: http://adtechileseoyarismasi.com |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Deli Olmak Akıl İster Üyelik Tarihi: 09/2007 Yer: Ankara
|
sanki bir kere kada verilmişti bu...
__________________ ################################ Kestiğin Ümitlerden Yelkenlerde Yaptım Ama... Yokluğunda Ne Gidebildim Ne De Kaldım. ############################### |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 02/2008
| http://forum.ceviz.net/aciklamali-an...eo-t59499.html burda bu dökümanın 1. partını vermiştim. onu mu kastediyorsunuz? |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |