Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Pascal / Delphi / Delphi.NET

LinkBack Seçenekler
Eski 29/05/2008, 20:38   #1 (permalink)
Üye

Yer: Delphi World
Varsayılan Delphi Nereye Koşuyor ?

Arkadaşlar merhaba bir Delphi kullanıcısı olarak son günlerde çok duymaya başladığım ve rahatsız olduğum bir konu artık delphi rafa mı kalkıyor ve yerine C# diline bıraktığı ? C# ı biraz inceledim biraz tabanı olan C# a rahatça geçebilirler ancak ben sevdiğim ide yi yani Delphi yi bırakmakta istemiyorum ama teknolojide geridede kalmak istemiyorum düşünceleriniz nedir ?

Enson 01/06/2008 10:46 tarihinde cemaliozan tarafından düzenlenmiştir..
zombi hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29/05/2008, 20:49   #2 (permalink)
Kodlarım, Canlarım...

cemaliozan Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: » Delphi Bölümü «

Şimdilik kestirme bir cevap olması adına bir arkadaşımdan alıntı yaparak cevap vereyim. Bu mevzuyu daha önce başka bir sitede tartışmıştık...

Alıntı:
Sadettin POLAT, mesajından alıntı:
codegear yavas adimlarla ilerliyor hem de bayagi bir yavas adimlarla ilerliyor. rakiplerinin simdiden destekledigi bazi onemli ozellikleri (unicode, generics vs.) delphi henuz (en azindan win32) desteklemiyor ve desteklemesi de yayinlanan yol haritasina gore 2008 in yarisini bulacak. (http://dn.codegear.com/article/36620)

object pascal diline som zamanlarda yapilan eklentiler, ide ye katilan ozellikler gercekten takdire deger ama dil ve ide varolmak icin yeterli olmuyor malesef. varolmak icin o dilin etrafinda olusan toplulugun buyuk bir onemi var. codegear icin asil basari asil hedef object pascal dilini kullanan kisi sayisini artirabilmektir. bu da diger dil ya da ide lerde olan ozellikleri delphiye ekleyerek saglanmaz. halihazirda kullandigi ide de zaten varolan ozellikler icin ozel durumlar haricinde hic kimse kendi idelerini birakip delphi kullanmaya baslamaz. bu tip yaklasimlar ancak eldeki delphicilerin baska bir ortama kaymasini engeller.

delphi icin bircok bilesen ureten ticari firma var ve bu firmalarin yapmis oldugu urunlerden dolayi delphiyi tercih eden bircok programci var. devexpress , tms, raize gibi firmalar artik delphi icin urun gelistirmeyi birakirlarsa bir cok programcida delphiyi birakir. bu nedenle codegearin bir yandan dili ve ide yi gelistirmesi bir yandan da bu tarz firmalar i tesvik edici isler yapmasi gerekir. burasi artik biraz pazarlama kismina giriyor...

kisaca codegear teknolojiyi takip eden bir firma konumundan cikip teknolojiye yon veren bir firma konumuna gecmedikce delphi toplulugu yavas yavas azalmaya baslayacak. bu da delphinin sonunu getirecek. codegear bazi alanlarda teknolojiye yon veren firma olmak adina bazi adimlar atti ve yazilim dunyasinda ilk olan bazi seyleri php ve ruby icin ideler yapti. ayni kararliligi ve yenilikciligi delphi icinde gosterme zamani gelmistir diye dusunuyorum.

son bir not olarakta delphi icin yapilan delphi dilinin sonumu geldi tarzi mesajlar yeni arkadaslari fazla korkutmasin. eger yazilimlariniz windows ortaminda calisiyorsa delphi isinizi cok rahat bir sekilde gorecektir. web icin kullaniyorsaniz yine asp.net ya da intraweb yine isinizi gorecektir. cok fazla endiselenmeye gerek yok. bu dusunceler cok cok ilerisi icin soyledigim sozlerdir. yoksa bugun cok genis bir kesimde yaygin bir sekilde kullanilan java dili icin bile "Java dunyasinda lale devri sona mi eriyor" (http://www.nabble.com/Java-dunyasind...tf4260799.html) tarzinda tartismalar hergun yapilmaktadir.
Eski 30/05/2008, 13:28   #3 (permalink)
Üye

civil Adlı Üyenin Profil Grafiği

Delphi nin borland tarafından sona erdiğini düşünelim böyle güzel bir dile microsoft sahip çıkmazmı acaba sadece merak ettim Codegear kepenkleri kapatırsa microsoft Delphi ye sahip çıkabilirmi ...
Eski 30/05/2008, 19:55   #4 (permalink)
Üye

@cemaliozan biraz olsun yüreğime su serptiniz kusura bakmayın bi telaşla konuyu bi anda açmıştım genelde yapılan tartışmalar hangi dil daha iyi hangisinden başlamalıyım gibi konulardı bu birazdaha farklı olduğu için daha önceden konunun açıldığını hiç düşünmedim doğrusu. codegear rad studio 2008 de unicode desteği ve bi çok yeni özellik geleceği yazıyordu ancak 2008 yılının 2.quarterı bitmek üzere olan haziran ayıda geldi bakalım yılın 3. ve 4. quarterı ne gösterecek umarım beklenen sürüm gelir .....

@civil microsoftun c++ ve C# gibi dilleri varken delpiye sahip çıkacağını hiç sanmıyorum.
Eski 01/06/2008, 10:04   #5 (permalink)
Kodlarım, Canlarım...

cemaliozan Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: » Delphi Bölümü «

Microsoft, Vista üzerinde Delphi 7 için destek bile vermeye başlamış...
Vista'nın 2008 yılında desteklediği yazılımların listesine http://support.microsoft.com/kb/947562 adresinden bakabilirsiniz...
Eski 02/06/2008, 10:44   #6 (permalink)
Üye

ozaman @civil in düşüncesi doğru olabilir bu konuda.

@cemaliozan size bir p.m yollamıştım okudunuzmu_?

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık