Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Genel Konular > Beyin Fırtınası

LinkBack Seçenekler
Eski 19/05/2008, 01:26   #1 (permalink)
Üye

Varsayılan JS AJAX illaki microsoftu bulaştıracksınız

Geçenlerde bi hacker kılıklı programcıdan duydum. adam diyorki her şeye microsftu karıştırmasalar olmaz. AJAX tamen gerksiz bi olay JS hepsini zaten yapıyor

sizce ?
zodehala hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19/05/2008, 01:44   #2 (permalink)
İptal Durumu

Hmm, karmaşıklaştırma konusunda epey yetenekli birisi olsa gerek o halde, Micros~1, Javascript ve Ajax, aralarındaki bağı kuramadım açıkçası...

Ajax bir tekniktir, XHR'in (xmlhttprequest) daha kapsamlı hali olduğu şeklinde değerlendirilebilir, DHTML olan XHR için Ajax tekniği tanımı kullanılır. HTML kısmında herhangi bir işlem yapılmadı zaman buna sadece XHR denir...
roksan hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19/05/2008, 17:18   #3 (permalink)
Varlığa izin veren boşluk

anov Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

MS bulaşmazsa hiç tadı kalmazdı inan.

Bu konuda düşündüklerimi şurada elimden geldiği kadar detaylı yazmıştım. MS bu konsepte atılan (bildiğim) 2. firma. Birincisi Apple idi diye hatırlıyorum.

MS in her şeyi IDE ye bağlayayım insanların hem işleri kolaylaşsın hem de bensiz yapamasınlar yaklaşımı aslında çoğu yerde işlerin hızlı bitmesi açısından güzel oluyor.

İlk başlarda çok hoşuma giden bu yaklaşımdan, yavaş yavaş önce 3. parti kütüphanelere (Anthem) sonra saf js kodu ve arkada web servislerinin koştuğu şekle doğru ilerliyorum. (AjaxPro ve sair Google servisleri, sadece ilkini kullanma, deneme aşamasındayım)
--------
Sunucu tarafı böyle istemci tarafında ise:

? Ajax olmadan olmaz mı? Biz daha önceden iframe ile de yapıyorduk.
: Hayır olmaz. O zaman Asenkron çağrı yapamazsın, yanıt yüklenene kadar beklersin.
anov hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20/05/2008, 00:46   #4 (permalink)
İptal Durumu

Ajax tekniğini kullansanda html tarafında herhangi bir işlem yapman gerektiğinde sunucudan cevap beklemiyor musun ?
roksan hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20/05/2008, 01:33   #5 (permalink)
Üye

delifisek Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Koderci baba tekkesi

Ajax, aslinda M$'tun yapmis oldugu kucuk bir hatadir. Okadar kucukturki, kimse farkina bile varamaz. Gerci daha oncedende yapilmis bir kac calisma vardir tabii. Ancak Microsoft Exchange Server 2000 icin yazilan web bazi outlook web access icin sekilli bir interface tasarlar, ancak bunun calismasi icin farkli bir model gerekmektedir, onlarda simdilerde XMLHttpRequest diye bilinen seyin ilk halini activex olarak yazarlar. Daha sonra duruma uyanan mozilla ekibi bunu XMLHttpRequest adi altinda 2002 de kendi koduna ekler.

Falan filan..
Eski 18/07/2008, 07:19   #6 (permalink)
Üye

Felix Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Bursa

Alıntı:
AJAX tamen gerksiz bi olay JS hepsini zaten yapıyor
AJAX farklı bir dil değil ki zaten... JS ile yapılıyor her şey...
Eski 20/09/2008, 04:52   #7 (permalink)
Üye

çok dertli bir dil. ben .net (ki okadar kolaylığa rağmen) ile kullandım sabit sayfalarda iyi güzel tıklıyon oluyo ama tekrar eden kayıtlarda proje zamanınızı 2-3 e katlıyor. bence gereksiz browserler bunu zaten bi nebze çözüyor. ff opera gibi browserlerda sayfa yenilendiğini bile anlamıyorsunuz. ama ilgi çekiyor işte. bize dert abi başka bişey değil. şimdi de ajax çıktı başımıza

sadece güzel moda

ya hep düşünürüm ve inanıyorum ki.
web daha bebek çağında en basit şeyler için bir sürü kod yazıyoruz.
javascript diye iğrenç bi olay var.
ms .net ile bi nebze olsun bunu değiştirmeye çalışıyor. umarım ilerde yapar.
şimdi ajax ile bi nebze exeye benzeyemeye başladı.
ama ilerde tek platform olacka bundan eminim. mesaj pencresi için javacsript gibi şeyler olmayacak.
tek bir dilden tek biri dili bilmekle hepsi yönetilebilecek.

şuan yaptığımız baya hamallık. web hızının da yavaş olmasından ve eski mantıkdan dolayı böyle gidiyor. bir nesneyi görünmez yapmak için istemci taraflı kod yazıyorurz. yani js, içinde php asp renklendirmek için css vs. çok garip.daha yönetilebilir uygulama ortamı gerekir. birbiriyle alaksız bir sürü dili öğrenmeden webin içinden çıkılmaz oldu.

konu dışına çıktım biraz ama kusura bakmayaın.
vectorman hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20/09/2008, 05:20   #8 (permalink)
tam 35

Yer: izmir

@vectorman, yazına yanlışla başlaman devamının hezeyan olmasına neden olmuş =) ajax bir dil değil, tekniktir(hatta az kasarsak js frameworku bile diyebilirz)

diller tekelleşmeyecek aksine süratle artıcak

mig mig
akyor35 hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20/09/2008, 11:47   #9 (permalink)
Üye

delifisek Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Koderci baba tekkesi

@vectorman

Evet, haklisin ve plain text formatindan 50 takla atmasini ve bu 50 taklayi 50 ayri platformda yapmasini istiyoruz. Dahasi bunun herkeze acik olmasinida istiyoruz. Ayrica bunu bir sirketler arasi konsesus ile yapilmasini istiyoruz.

Beklentiler cok, sistem acik, rekabet serbest olunca bir konsensuste anlasmak kolay olmuyor...
Eski 20/09/2008, 15:11   #10 (permalink)
Üye

Alıntı:
akyor35, mesajından alıntı: Mesajı Gör
@vectorman, yazına yanlışla başlaman devamının hezeyan olmasına neden olmuş =) ajax bir dil değil, tekniktir(hatta az kasarsak js frameworku bile diyebilirz)

diller tekelleşmeyecek aksine süratle artıcak
ya dil olmadığını biliyorum. neden öyle yazdım şimdi fark ettim bende. ifade yanlışlığı var sadece.
vectorman hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık