![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 01/2008
| selamlar, arkadaşlar yaptıgım projenin bazı kısımlarında access veritabanını kullandım. exe dosyam ve access mdb uzantılı veritabanımla aynı dizinde. bu yuzden connecting string in veritabanı adresini tam yol belirtmeden vt.mdb diye gösterdim. tam yol derken c:\program files\prj\vt.mdb buraya kadar herşey tamam. daha sonra programı derleyip seupladıktan sonra; bşka bilgisayarlara yükledikten sonra masaüstüne atılan kısayolunu calıstırdıgımda c:\document and settings\axxx\desktop\vt.mdb bulunamadı gibilerinden hata veriyor. irdeleyip, program files'a girip ordan actıgımda ise kusuruz calısıyor. bunun üzerine başımın agrımaması için delphideki dizin değişkenlerini ögrenmek istiyorum. neler kullanıyor. atıyorum: %windir% c:\windows %pf% c:\program files gibi bir sürü yol var, bu yolların kullanımını yazabilirmisiniz. veritabanıını tam adres ile belirteceğim c:\vt.mdb gibi. işte burda sistemin hangi sürücüye yükledniği konusu ortaya çıkıyor, bu yuzden bu sistem dizn değişkenlerine ihtiyacım var. teşşekkürler....
__________________ |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 12/2007 Yer: DELPHI LAND
|
Merhaba Metali, Hata Connecting String pathından kaynaklanıyor. BAglantı yolunu gösterirken Kod: Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=VT.mdb;Persist Security Info=False Ama En güvenli Yol Datamodül kullanman. İleride sıkıntı yaşamaman için Kolay gelsin
__________________ Soru Sormadan Önce: http://forum.ceviz.net/pascal-delphi-delphinet/announcement-soru-sormadan-once.html Sigarayı BIRAKMANIN YOLLARI.......! http://www.yesilay.org.tr/sigara_nasil_birakilmali.asp |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Kodlarım, Canlarım... Üyelik Tarihi: 05/2005 Yer: » Delphi Bölümü «
|
Geliştirdiğim uygulamaların klasör yapısı genellikle aşağıdaki gibidir. Bin Code Dcu Access ile çalışırken kolaylık olsun diyerek, göreceli yada gerçek yol/adres kullanmamak için veri tabanını bin klasörüne koyarım. Tabi Project-Options bölümünde uygulamanın derlenmiş halinin çıktısını bin içinde yer alacak şekildede gösteriririm ki Application Exe burada oluşturulsun. Access veri tabanını her zaman bir AdoConnection nesnesiyle birlikte kullanırım. Sonra Formun yada Datamodul'un uygun bir yordamındaki bu genellikle OnCreate veya onShow olur, access veri tabanı bağlantısı için şu kodu yazarım... PHP Kodu:
__________________ Haberbox | Tek Sevgi | Genel Seçimler | Magice Book | Yerel Seçimler Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin... |
| | |
| | #4 (permalink) |
|
caylak zaten ben connecting string'e hiç karışmıyorum. durduk yere vt.mdb bulunamadı gibilerinden hatalar veriyor. ama aslında baktıgımda connecting stringde herhangi bir değişiklik yok. vt.mdb olarak görünüyor. sonra gözat yaptıgımda çok farklı bir klasörü açarak gözatmayı başlıyor. işte burda kafama soru işareletleri takılıyor. acaba diyorum, vt.mdb yerine gerçek adreslerinimi versem diye. hem daha saglam olcagına inanıyorum. c:\program files\proje\vt.mdb gibilerinden.. cemaliozan hocam kullandıgın sistemde bin, code veya dcu klasörülerinin secmenin özel bir nedeni var mı? zaten bende programın derlendiği yerde vt.mdb yi saklyıorum. yani. proje.exe ile vt.mdb aynı dizinde . derleme işlemi yaptıgında da aynı dizinde bulunuyor... ama en büyük sacmalıgı kurulumu yapıp farklı bir pc de denediğimde masaüstünden kısayoluna tıklayıp (programın) açmaya calsıtıgımda documenet and settings/----/desktop/vt.mdb bulunamadı diyor... sonra kurulumun asıl bulundugu yer olan program files'e geçip programı açtıgımda böyle bir sorun cıkmadan direkt acılıyor. 1. neden kısayolda açılmadı da programın gerçek yerinde calsıtı. soonucta kısayol bir lnk dosyası ve. program files teki exe'min bir temsilcisi. gerçeği değil. 2. cemali hocam zaten connection stringleri create olaylarına yazmakla ilk başta yapılandırmak arasındaki fark nedir. yani componenetsin üzerine sağ tıklayıp buiild yapmaktan farkını soruyuroum. 3. sanrıım gerçek adresleme benim için daha gerçekçi görünüyor. ben nasıl windows'un yüklü oldugu sürücüyü nasıl ayırt edeceğim. yani bu sistem değşkenlerinin bir ismi varmı.. biraz daha açarsam eger. setup programlarında {app} {windir} gibilrinden şeyler yazar... bunlar gibi bende delphide kullanabailirmiyim örneğin: {windir}\proje\vt.mdb acılımı: c:\windows\proje\vt.mdb gibi.. (windir'in acılımını yanlıs hatırlıo olabilirim)
__________________ |
| | |
| | #5 (permalink) |
|
Püf noktası bu fonksiyon : ExtractFilePath(Paramstr(0)) Exe dosyası nerde çalışırsa çalışsın yol bilgisi doğru olarak gelir... Örneğin senin uygulaman : C:\Documents and Settings\cao\Desktop\uygulamam.exe yoluna sahipse bu fonksiyon C:\Documents and Settings\cao\Desktop\ klasörünü döndürecektir. yok senin uygulaman H:\projelerim\birproje\altproje\uygulama.exe biçimindeyse bu fonksiyon yol bilgisi olarak H:\projelerim\birproje\altproje\ döndürecektir. Fonksiyonu incelersen sorunu çözeceğini tahmin ediyorum. Birde windows bazı sistem klasörlerini varsayılan olarak gizler. (Attrib +H) Gizli bir klasöre erişemiyor olabilir misin ?
__________________ Haberbox | Tek Sevgi | Genel Seçimler | Magice Book | Yerel Seçimler Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin... |
| | |
| | #6 (permalink) |
|
hocam dediğinizi aynen yaptım sanırım, şu sihirili komut extractfilepath benim ilacımmış. her yerde calısıyor muthiş gerçekten... aslında benim hatalarımdan bir tanesi; diyelim ki 3 adet formum var 3 adet formumda da ado baglantısı gerekli ben her sayfaya adoconnection kouyuyorum. önce bu sorunu hallettim..tek bir adoconnection'dan beslenen adoqueryler ver adotableler.... ama ana formumda var olan bir adoconnection. ve ana formun create oalyında sizin bağlantı cümlecikleriniz.. snırım oldu...
__________________ |
| | |
| | #7 (permalink) |
|
DataModul denen bir nesne var. Canlı fakat form gibi visiual (görünür) değil... Tüm Dataset/ADO/MySql temel bileşenlerini yani paylaştıklarını bunun üzerine koyup, lazım gelen yerde ; use DataModulAdi; şeklinde kullanırsan daha pratik olur
| | |
| | #9 (permalink) |
|
evet özel bir component Delphi VCL ile birlikte geliyor. ama sorduğun 3 ncü parti bir bileşenmi ise hayır, değil, yerleşik bir bileşen, Add ile ekrana çıkan iletişim kutusundan datamodul seçerek görebilirsin.
| | |
| | #10 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 12/2007 Yer: DELPHI LAND
|
Hocam bu ne hız ![]() Forumumuz en hızlı cevap veren forum olarak yarışıyor valla
__________________ Soru Sormadan Önce: http://forum.ceviz.net/announcement.php?f=27&a=55 Sigarayı BIRAKMANIN YOLLARI.......! http://www.yesilay.org.tr/sigara_nasil_birakilmali.asp |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |