Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Sistem > Donanım

LinkBack Seçenekler
Eski 30/04/2008, 00:19   #1 (permalink)
Üye

Mutsuz Site Donanımı

Arkadaşlar öncelikle söyleyeyim doğru yere mi açtım konuyu bilmiyorum çünkü uygun kategori bulamadım.

Sorum şu:

Bir scriptimiz var diyelim. Bu script arkadaşlık olsun, video, mp3, dosya paylaşımı gibi şeylerde mevcut olsun. Bizim sitemize ilk başlarda 100-1.000 kişi girsin diyelim bu normal

Peki ileride 10.000 kişi girdiğinde günde ve bu giderek büyüse 500.000 kişi girse günde nasıl bir donanıma sahip olmak gerekir?

Yani hattımızın 100mbit olduğunu, bilgisayarında 8GB (veya 12GB) Rami, 4 çekirdekli işlemci veya şu Xenon dedikleri işlemcinin en üst düzeyinden, 4.000 GB hdd, 5.000 GB ta trafiğimiz var diyelim.

Böyle bir sistem 10 bin ile 500 bin kişiyi kaldırır mı? Kaldırmaz ise ne kadar lık bir sistem gerekli.

İkinci bir sorum da şu.

Diyelimki ben bir işyeri açıp, içerisine onlarca pc dizdim. E benim 1 domainim var ve 1 scriptim. Ben bu bilgisayarları birbirine bağladım diyelim. Benim siteme 500.000 kişi girdi diyelim o zaman bu bazı sitelerde görürüz mesela abc.com a girersin seni www2.abc.com a atar. Bu şekilde yapabilmek mümkünmü bunu panelden felanmı yapıyorlar

N*e*t*l*o*g (isim vermek istemedm ama vermeliydim) 10.000 işlemci ve 12 TB ram ve 1PB hdd kullandığını söylüyor. HDD için birşey diyemiyeceğim ancak bu işlemciyle ram ne kardeşim

Gerçekten böyle bir sistemmi gerekiyor yoksa bilindik güçlü bir sistem ve internet hızı herşeyi çözer mi?
DVDRip hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01/05/2008, 22:20   #2 (permalink)
Üye

Siteyi kur. korkma. 100.000 günlük hit almaya başladığı zaman çözüm bulmak çok daha kolay olur.
anadoluteknik hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02/05/2008, 01:33   #3 (permalink)
Üye

Alıntı:
anadoluteknik, mesajından alıntı: Mesajı Gör
Siteyi kur. korkma. 100.000 günlük hit almaya başladığı zaman çözüm bulmak çok daha kolay olur.

Çok teşekkür ederim. Bu yazdığın bile bana yeter. Dediğini yapıcam ve siteyi korkmadan kuracağım. Gerisi ip gibi gelir.
Eski 02/05/2008, 11:55   #4 (permalink)
Üye

delifisek Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Koderci baba tekkesi

Scriptini, dagitik calisacak sekilde yazacaksin, isler o kadar buyudugu zaman siteni birden fazla sunucuya kuracaksin, onunede bir tane (yedek olsun diye iki tane) dagitici koyacaksin...

Web islerinde oyle 8 cekirdekli bilmem cok yuksek ramli sistemler kurmak parayi cope atmaktir.
Yukarda bahsedilen makine tektir, bozulursa yedegi yoktur, bu yuzden bir redundant power supply, raid subu ister.

Onun yerine ayni paraya mesela 2x amd 4gb ram tasiyan bir suru makina alirsin yuku dagitirsin, makinalardan biri bozulursa siten calismaya devam eder. Daha performansli olur. Ayrica yatay genislemeye musait olur. Yani ? Yukun arttikca yeni bilgisayar eklersin olur biter (bkz facebook veya google)

Scriptin dagitik calismasi icin. (mesela PHP'de) sessionu sql bazli yapabilirsin. Merkezi bir sql server ile isi cozersin ziyaretci hangi bilgisayardan girerse girsin ayni sessionda olacagi icin sitede gezerken sunucu degistirmesi sorun olmaz.

Bir diger model ise (benim de kullandigim). Session icin kullanacagin ID yi guzelce sifreleyip (rjindael gibi) cookie olarak ziyaretcide tutmaktir. Kendi session managementini yapabilirsin...

Gibi.
Eski 02/05/2008, 19:05   #5 (permalink)
Üye

Alıntı:
delifisek, mesajından alıntı: Mesajı Gör
Scriptini, dagitik calisacak sekilde yazacaksin, isler o kadar buyudugu zaman siteni birden fazla sunucuya kuracaksin, onunede bir tane (yedek olsun diye iki tane) dagitici koyacaksin...

Web islerinde oyle 8 cekirdekli bilmem cok yuksek ramli sistemler kurmak parayi cope atmaktir.
Yukarda bahsedilen makine tektir, bozulursa yedegi yoktur, bu yuzden bir redundant power supply, raid subu ister.

Onun yerine ayni paraya mesela 2x amd 4gb ram tasiyan bir suru makina alirsin yuku dagitirsin, makinalardan biri bozulursa siten calismaya devam eder. Daha performansli olur. Ayrica yatay genislemeye musait olur. Yani ? Yukun arttikca yeni bilgisayar eklersin olur biter (bkz facebook veya google)

Scriptin dagitik calismasi icin. (mesela PHP'de) sessionu sql bazli yapabilirsin. Merkezi bir sql server ile isi cozersin ziyaretci hangi bilgisayardan girerse girsin ayni sessionda olacagi icin sitede gezerken sunucu degistirmesi sorun olmaz.

Bir diger model ise (benim de kullandigim). Session icin kullanacagin ID yi guzelce sifreleyip (rjindael gibi) cookie olarak ziyaretcide tutmaktir. Kendi session managementini yapabilirsin...

Gibi.
Anlatımın için teşekkürler.

SQL yi anladım. Peki dosyalar? Yani 101 ID li kişinin fotoğrafı 1.serverde 505 inki 5.serverde onudamı sesiionla yasdırıcas nerden bulucak?

Bunu birde ingilizceye çevirip screipt yapanlara eklemesi için atmam lazım tey.
Eski 03/05/2008, 15:37   #6 (permalink)
Üye

delifisek Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Koderci baba tekkesi

Hmm,
Bu model web scriplerinin yuku dagitmasi icin, yani ahmetin a sunucusuna mehmetin b sunucusuna gidip ayni icerigi gormesi icin. SQL veya dosyalarla alakasi yok.

Statik dosyalari gostermek script calistirmak kadar perfomans istemez. Tek sunucudan halledebilirsin, Ha yok ben illa bunlarada redundacy isterim dersen ozaman raidi saglam bir makinayi nfs uzerinden web serverlere bagliyacaksin. Veya en temizi bir NAS ekliyeceksin. SQL yedeklemesi icinde Sql replica ediceksin.

Eger isin bunlari isteyecek seviyeye gelirse, zaten koseyi donmusun demektir...
Eski 03/05/2008, 18:22   #7 (permalink)
Üye

Oda doğru. O halde önce başlıyoruz o kıvama ve noktaya gelince gerekirse paraya kıyıp ne gerekiyorsa yapıyoruz.

Cevapların için teşekkür ederim @delifisek.
Eski 14/05/2008, 06:08   #8 (permalink)
Üye

sekizbit Adlı Üyenin Profil Grafiği

Acikcasi, gunde 500 bin kisinin girdigi bir site yaptiginda, sana server konusunda sponsor olacak 600 bin kisi bulursun. O yuzden sen yap, sunucu konusunda rahat ol.

Ancak baslangic icin evde kullandigin bilgisayar bile server icin yeterli. Ayrica bahsettigin sitenin oyle bir sunucu kullandigini hic sanmiyorum.
sekizbit hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık