Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > ASP.NET / Silverlight / Moonlight

LinkBack Seçenekler
Eski 05/03/2008, 18:11   #1 (permalink)
empty

UuuR Adlı Üyenin Profil Grafiği

Varsayılan Dinamik Kategori, Alt Kategorileri ve kayıt sayıları

Kategori1 ve Kategori1in alt kategorilerinin tuttuğum Kategori2 tablolarım var..

(parantez içinde yazan rakamlar, o kategorideki toplam kayıt sayısını gösteriyor ve bu rakamlar sürekli değişebilmektedir..)
örnek :

+ Kategori1_A(60)
-Kategori2_a(20)
-Kategori2_b(10)
-Kategori2_c(30)

+ Kategori1_B(70)
-Kategori2_f(10)
-Kategori2_g(20)
-Kategori2_h(50)

+ Kategori1_C(30)
-Kategori2_f(10)
-Kategori2_g(10)
-Kategori2_h(10)

şeklinde bir menü yapmayı düşünüyorum ama performans açısından hangi yöntemin daha iyi olacağına karar veremedim.
http://www.google.com/Top/Shopping/ --> burdaki gibi ama bnde alt kategoride mevcut..

Aklıma gelen yöntemlerden birisi, XML'de tutup, ordan çekmek ve kayıt sayısı değiştikçe XML'i güncellemek.Ama kullandığım bazı stored proc. kayıt sayısını etkiliyor ve ben bu stor. proc.u her çağırdığımda XML'deki tüm verileri yenidenmi güncelleyeceğim..

Diğer düşündüğüm bir yöntem ise, kategori tablolarımda, o kategoriye ait ürünlerin sayısını da aynı tabloda tutmak. Ama Kategori ve Kategori2 tablolarında toplamda 150ye yakın kayıt var..

Nasıl bi yöntem izlenmeli sizce?
Eski 06/03/2008, 18:46   #2 (permalink)
Üye

nakata Adlı Üyenin Profil Grafiği

Bence,

"Kategori", "KategoriAlt"(Ekstra eklenen tablo) ve "KategoriAltDetay" diye toplamda üç tablo tutarsın. Sonrasında "Kategori" tablonda zaten toplam kayıt sayını tutacağın bir alan olur. "KategoriAlt" tablon sadece "KategoriAltDetay" tablosunun ilgili kategori için toplam adet vs. gibi tekil bilgileri içeren her alt kategori için bir kayıt içerir. "KategoriAltDetay" tablonda da bu alt kategori satırları yer alır. Aradaki ilişkiyi de "dede-baba-oğul" ilişkisi şeklinde düşünebilirsin

Adetleri güncellemek için de "KategoriAltDetay" tablosuna bir trigger eklersin. O trigger "insert" ve "delete" durumlarına göre "KategoriAlt" ve "Kategori" tablolarının toplam hanelerini günceller.

Umarım faydalı olabilmişimdir.

Kolay Gelsin...
nakata hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06/03/2008, 23:27   #3 (permalink)
empty

UuuR Adlı Üyenin Profil Grafiği

kimseden uzun süre cevap gelmeyince, bana en mantıklı gelen yöntemi gerçekleştirmek zorunda kaldım ama performans olarak beklediğimden iyi çalıştı..
3 tablo yapmak, menüyü ekrana getirmek için kullanılacak sorgunun daha karmaşık olmasına neden olacaktı, daha fazla join kullanmak gibi..
Benim izlediğim yöntem şu şekilde oldu;
kategori1_ID lerini 100den başlattım
kategori2_ID lerini ise 100000'den başlattım

Kategori2 tablosu şu şekilde:

Kategori2_ID || Kategori1_ID || Kategori2_KayitSayisi
======================================
101 101001 2
101 101002 1
101 101003 2
101 101004 4
102 102001 3
103 103001 5
103 103002 8

(kategori1 e ait olan kayıt sayısını bulmak için, kategori2 tablosundaki kategori2ID'nin ilk 3 rakamını aldırıp count ettirtmek yeterli oldu )

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık