Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Sistem > GNU / Linux / UNIX / BSD / Pardus

LinkBack Seçenekler
Eski 27/02/2008, 15:12   #1 (permalink)
Üye

Varsayılan Sendmail ile mail gönderme

Selamlar,
Redhat Enterprise Server 5 kurulu bir sunucu var. Php ile yazılmış bir script şirket içindeki kullanıcılara(local area network'deki kullanıcılara) mail gönderiyor.

Bildiğim kadarıyla Windows altında php ile mail göndermek için php.ini dosyasında "smtp_host" ve "smtp_port" tanımlarını yapmak gerekiyor ama unix, linux altında böyle bir ayarlama yok. Zaten php manuel'da "smtp_host" ve "smtp_port" parametreleri sadece windows altında geçerlidir diyor, unix-linux sistemlerde php default olarak "sendmail" servisini kullanır diyor.

Buraya kadar güzel anladık da bizim sunucudaki sendmail servisinin konfigürasyonuna baktım, şirket içinde kullanılan mail sunucusunun adresi falan yok(Lotus mail server kullanıyoruz bu arada). Peki nasıl gönderiyor mail adreslerimize mesajları?

Mailleri gönderebilmesi için şirketin mail sunucu adresinin ve portunun sendmail'in konfigürasyon dosyasında tanımlanmış olması gerekli ki sendmail servisi de gidecek mailleri hangi mail sunucusuna göndereceğini bilsin. Bu mantık yanlış mı acaba?

Konfigürasyon dosyasında mail sunucumuzun adresi yoksa mailler nasıl gidiyor? Acaba network'e 25 nolu mail portundan broadcast falan mı ediyor mesajları(böyle birşey olabilir mi teknik olarak, network bilgim yok pek fazla), böylece Lotus mail sunucumuz da network'e genel olarak broadcast edilmiş bu mesajı 25 nolu porttan alıyor mudur?
mustaine hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27/02/2008, 20:46   #2 (permalink)
İptal Durumu

SMTP portu varsayılan olarak 25 ise sorun o yüzden çıkmıyor olabilir, ben SMTP host ve port tanımlamalarının işletim sistemi bazlı olduğunu sanmıyorum, bu ayar tüm sistemler için yapılabilir, çünkü sonuçta her durumda da php tarafından socket mantığı kullanılıyor..

Siz http://tr2.php.net/mail adresinde bulunan SMTP ile ilgili olan parametreleri yinede değiştirip deneyiniz, her ne kadar geçerli değil desede bence etkisi olacaktır.. (Ben denemedim...)
roksan hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28/02/2008, 01:57   #3 (permalink)
Üye

Alıntı:
roxane, mesajından alıntı: Mesajı Gör
SMTP portu varsayılan olarak 25 ise sorun o yüzden çıkmıyor olabilir, ben SMTP host ve port tanımlamalarının işletim sistemi bazlı olduğunu sanmıyorum, bu ayar tüm sistemler için yapılabilir, çünkü sonuçta her durumda da php tarafından socket mantığı kullanılıyor..

Siz http://tr2.php.net/mail adresinde bulunan SMTP ile ilgili olan parametreleri yinede değiştirip deneyiniz, her ne kadar geçerli değil desede bence etkisi olacaktır.. (Ben denemedim...)
Hocam cevap için teşekkürler. Mail göndermede bir sorun yok, benim anlam veremediğim şey sendmail'de şirketin mail sunucusunun ip adresi tanımlanmadığı halde mail adreslerimize nasıl mail gönderebildiği?

smtp_port ve smtp_host'u değiştirip denemeler yaparım veya pear::mail ya da phpmailer falan kullanıp denerim olmazsa...
Eski 28/02/2008, 12:41   #4 (permalink)
İptal Durumu

Alıntı:
mustaine, mesajından alıntı: Mesajı Gör
... benim anlam veremediğim şey sendmail'de şirketin mail sunucusunun ip adresi tanımlanmadığı halde mail adreslerimize nasıl mail gönderebildiği?
...
Mutlaka bir ayarlama / tanımlama vardır...
roksan hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28/02/2008, 13:36   #5 (permalink)
Üye

Alıntı:
roxane, mesajından alıntı: Mesajı Gör
Mutlaka bir ayarlama / tanımlama vardır...
Sistem yöneticisi arkadaşa sordum, öyle bir ayarlama yapmadığını söyledi. Belki yaptı da kendi hatırlamıyordur.

Neyse tekrar bakacaz artık. Sonuçta bir problem yok, mailler gidiyor.

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık