Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Veritabanları & SQL

LinkBack Seçenekler
Eski 25/02/2008, 14:49   #1 (permalink)
Finwë Noldor Eldar

deggial Adlı Üyenin Profil Grafiği

Varsayılan MS SQL dönen kayıtlar içerisinden satır bulma

SQL cümlesi kuramadım.. Anlatmam gerekiyor biraz karışık geldi bana..

sütunlar şöyle

urunID
urunAdi
urunSahibi
urunTarihi
urunSayisi

Diyelim ki;
urunSahibi=XXX sabit.
ve ikinci bir sabit bilgi daha var elimde, o da bir adet urunID = YYY
XXX'e ait ürünleri Tarihe göre sıraladığımda, 'YYY' ID'sine sahip üründen bir sonraki satıra ve bir önceki satıra hangi ürün geldiğini çekemiyorum.

SELECT urunID FROM (SELECT ROW_NUMBER() OVER (ORDER BY urunTarihi DESC) ) AS Row,urunID FROM Urunler WHERE (urunSahibi='XXX') ) AS _myResults

şeklinde satır numaralarına sahip _myResults sonuç dizisi oluşturabiliyoruz. Ama YYY ID'li ürünün kaçıncı satırda olduğunu ikinci bir gruplama ile almam lazım. Ve sonra da bir üst satır ve bir alt satırda hangi urunID var bunu çekmem lazım.
deggial hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27/02/2008, 21:49   #2 (permalink)
Üye

Emrahgs Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Antalya

Select urunID,urunAdi,urunSahibi,urunTarihi,urunSayisi, from Urunler
where urunSahibi=XXX and urunID in (select top 1 urunID from tablo where urunID <YYY order by urunID desc )
unıon all
Select urunID,urunAdi,urunSahibi,urunTarihi,urunSayisi, from Urunler
where urunSahibi=XXX and urunID in (select top 1 urunID from tablo where urunID >YYY order by urunID )
biraz garip oldu gibi ama
Emrahgs hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27/02/2008, 23:13   #3 (permalink)
Finwë Noldor Eldar

deggial Adlı Üyenin Profil Grafiği

ilgilendiğin için teşekkürler Emrags.
ancak verdiğin şekilde ürünID'si bir büyük ve bir küçük olanı seçmiş oluyoruz. Bu şekilde zaten yapmıştım ben. Tarihe göre sıralayınca haliyle urunID'ler de eğer otomatik veriliyorsa, sıralı oluyor evet. Ama ama sıralama tipi değişken olacak. Mesela ürün sayısına göre sıralama gerçekleştirildiğinde, bir önceki ve bir sonraki satıra denk gelecek olan ürününID'sinin büyük veya küçük olması kestirilemez bişey.

(select top 1 urunID from tablo where urunID >YYY order by urunID) Bu kısım değişken olacak yani.. tarihe göre veya ürünSayısına göre sıralamam lazım. Bunun için de YYY olan ürünün tatihe göre sıralayacaksam önce tarih bilgisini, ürün sayısına göre sıralayacak ürün sayısı bilgisini önceden çekmem gerekiyor gibi bişey.

çok karışık istediğim şeyi anlatırken ben de içinde kayboluyorum.

Ama uzun uğraşlar sonunda bir şey üretmiştim.. Ne kadar kullanışlıdır bilemem ancak işe yarıyor. Şöyle bir şey.

SELECT Row2,urunID FROM (SELECT ROW_NUMBER() OVER (ORDER BY urunTarihi DESC) AS Row2,oOurunID FROM Urunler WHERE (urunSahibi='XXX' ) ) AS myResults2 where (Row2=(SELECT Row FROM (SELECT ROW_NUMBER() OVER (ORDER BY urunTarihi DESC) AS Row,urunID FROM Urunler WHERE (urunSahibi='XXX' ) ) AS _myResults where urunID=YYY)+1)

"As myResults2" den sonraki kısım, ürünün istediğim sıralamada kaçıncı sıraya denk geldiğini buluyor. Ondan önceki kısım da aynı sorguyu çağırıyor aslında, ama cümlenin en sonundaki +1 ile bulunan satır numarasının bir arttrılmışına sahip satırı seçiyor.

Uzun uzun açıklıyorum. Çünkü SQL uzmanı birisi bu mantığımı saçma bulup daha mantıklı bir çözüm gösterebilirse sevinirim.
deggial hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık