![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 02/2008
|
ben .net e yeni başladım ve forumdaki ilk sorum olcak arkadaşlar.mesela php de tanımladığın bir değişkeni echo diyip istediğin yerde kullanabiliyordun.aspx de bunu nasıl yapıyoruz.yani database e bağlanıp sorgumuzu oluşturduktan sonra nasıl değişlken tanımlıyoruz.bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden herkese teşekkürler.
|
| | |
| | #2 (permalink) |
| Varlığa izin veren boşluk Üyelik Tarihi: 04/2004 Yer: İstanbul
|
Ekrana yazdıracağın değer tek bir değer mi yoksa bir değerler kümesi mi? asp.net in mantığı asp den ve php den çok daha farklıdır. Öncelikle veriyi ekrana yazdırmak için en uygun kontrolün hangisi olduğuna karar vermelisin. Sonra hangi veritabanından çekeceğini belirlemelisin. Bu veritabanına ulaşmak için Web.config de <connectionStrings> düğümüne ekleme yapmalısın. Eğer Access veritabanı kullanıyorsan AccessDataSource ile, Sql server veritabanı kullanıyorsan SqlDataSource ile kısa yoldan veriye erişebilirsin. Ancak eklenen/çekilen veri ile bir takım başka işler yaptıracaksan en güzeli App_Code klasörü içinde hazırladığın bir sınıfın içine veriyi sana DataTable olarak döndürecek bir metod hazırlayıp getirmek olacaktır. Mesela şunu mahmut.aspx yazıp sonra localhost undan çalıştırmayı dene (.net framework 2.0 kurulu olmalı) Kod: <%@ Page Language="C#"%>
<script runat="server">
protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
{
repeaterOrnek.DataSource = new string[]{"merhaba","mahmut",".net e","hosgeldin :)"};
repeaterOrnek.DataBind();
}
</script>
<html>
<head><title>Basit bir databind örneği</title>
</head>
<body>
<form runat="server">
<asp:Repeater ID="repeaterOrnek" runat="server">
<HeaderTemplate>
<ul>
</HeaderTemplate>
<ItemTemplate>
</ul>
</ItemTemplate>
<ItemTemplate>
<li><%# DataBinder.Eval(Container,"DataItem")%>
</ItemTemplate>
</asp:Repeater>
</form>
</body>
</html>
__________________ Ceviz Viki | Vikipedi | VikiKitap | VikiKaynak | VikiSözlük | VikiSöz | Wikipedia | Wikibooks |
| | |
| | #4 (permalink) |
|
asp den asp.net e geçen kişilerin (en azından benim) en zorlandıkları konular şunlar olmuştur: * DataBinding, databind edilen kontrollerin nasıl kontrol edileceği. * Üç katmanlı mimari Daha önceki deneyimin ne yöndedir? Veya elinde kitap var mı? Bu akşam veya haftasonu bu konu altında bildiğim bir şeyleri access veritabanı üzerinde göstermeye çalışayım. Büyük ihtimalle bunu tek dosya üzerinde tamamlayamayıp daha fazla dosyaya bölmek gerekecektir. Böylece asp ci ve php cilerin kafasında "acaba .net e geçsem mi" tereddütlerini belki kaldırmış oluruz.
__________________ Ceviz Viki | Vikipedi | VikiKitap | VikiKaynak | VikiSözlük | VikiSöz | Wikipedia | Wikibooks |
| | |
| | #5 (permalink) |
|
benim bi sorum daha olcaktı.; "Sonra hangi veritabanından çekeceğini belirlemelisin. Bu veritabanına ulaşmak için Web.config de <connectionStrings> düğümüne ekleme yapmalısın. Eğer Access veritabanı kullanıyorsan AccessDataSource ile, Sql server veritabanı kullanıyorsan SqlDataSource ile kısa yoldan veriye erişebilirsin." burayı biraazdaha açıklayabilirmisin?.yani veri tabanından getirdiğin bir veriyi istediğin zaman istediğin yerde nasıl gösterebilirim.. |
| | |
| | #6 (permalink) |
|
elimde kitap var.zafer demirkolun asp.net 2 kitabını aldım.Forumları araştırdığımda benim aspx yazabilmem için c# veya vb.net bilmem gerekiyor.bende nette fazla örnek vs. olmamasına rağmen c# ı tercih ettim veya 1 haftadır uğraşıyorum..
|
| | |
| | #7 (permalink) |
|
Burada senin için minicik bir örnek hazırladım. App_Data klasörünün etkili olabilmesi için projeyi sanal dizin içine atman gerekiyor. Veya direktman /wwwroot un içine at, oradan localhost/mahmut.aspx diye çağır. Sadece SelectCommand kullandım. Web.config yok. App_Code klasörü kullanılmadı. Kolay gelsin.
| | |
| | #8 (permalink) |
|
C# tercih ettiysen C# dil temeli de sana oldukça yardımcı olacaktır. C# başlangıç için Sefer Algan ın kitabını tavsiye ederim. www.csharpnedir.com Sefer hocamızın internet sitesidir. Kitapta hep konsol (komut satırı) örnekleri vardır ama temelleri anlayabilmek için bu komut satırı programlarını çalıştırıp sonuçlarını görmek çok önemlidir. Zafer Demirkol un asp kitabını okumuştum bazı örnekleri hatalı olsa da asp yi ilk öğrendiğim kitap (wrox un asp reference i ile beraber) o dur diyebilirim. Tahminimce asp.net kitabı da güzeldir. Kolay gelsin.
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |