![]() | |
| | #1 (permalink) |
| İri Ceviz Üyelik Tarihi: 06/2004 Yer: İskenderun
|
Selam arkadaşlar. Bi süredir kafamda bişey var. Kullandığımız klavyelerin üstünde görüldüğü gibi hep İngilizce yazılar var (Home, Page Up, Page Down, Insert, vs). Acaba piyasada bunların Türkçe olan klavyeleri var mı? Yoksa yapılabilir mi? Ben böyle bir iş için ülkemizde klavye üretiminin yapılmasının gerektiğini düşünüyorum. Çünkü A4 Tech, Logitech gibi firmalar neden Türkçe klavyeler üretsin ki... Ben böyle bişeyin bilgisayar öğrenimini çok kolaylaştıracağını düşünüyorum. Çünkü İngilizcesi olmayan ama bilgisayar öğrenmek isteyenler bu kelimeleri ezberlemek zorunda kalıyor ama Türkçe olursa daha rahat öğrenirler... (Insert, Home gibi tuşların ne kadar kullanıldığı da meçhul aslında) Bi kaç ay önce bu konuda bir örnek klavye yapmıştım. Aslında Caps Lock, Num Lock gibi şeylerin Türkçeleştirilmesine gerek yok gibi ama yine de yaptım. Taslağı netten buldum. Q klavye taslağı ama aslında F klavye daha iyi olur. Tabi böyle bişeyin yaygınlaşması için ülkemizin yazılım sektöründe de Türkçe yazılıma çok önem vermesi gerekiyor. Bu konuda fikirleriniz nelerdir? TEŞEKKÜRLER...
__________________ Grup Vitamin ile ilgili herşey... |
| | |
| | #3 (permalink) | |
| Abdullah DAĞLI Üyelik Tarihi: 10/2004 Yer: Ankara
|
Böyle birşey tabiki yapılabilir. Hatta %100 Türkçe olmasa da bir kısmı türkçeleştirilmiş (yön tuşları ve çoklu ortam paneli) ürünler görmüştüm daha önce. Ancak burada bazı sıkıntılarla karşılaşılacaktır. Örneğin Microsoft Windows Yardım dosyalarında CTRL tuşu KONTROL diye değiştirilmeli. Ve buna benzer bir çok dökümanda bu yapılmalı. Sürekli bilgisayar kullananlar için bu sıkıntı olmayacaktır. Ancak dünya üzerinde bilgisayara o kadar yabancı kullanıcılar varki; Alıntı:
| |
| | |
| | #4 (permalink) |
|
Latin ve Japon alfabesine sahip klavye gördüyseniz orda harflerin altına vs küçük puntolarla japoncadaki karşılığı yazıyor. Ben de CTRL, Shift gibi sık kullanılan tuşların altına İngilizce'sini yazmanın iyi olabileceğini düşünüyorum. Aşağıda örnek bir resim var. Bu tür bişey ilk zamanlarda kullanılıp ardından bırakılabilir. Yani TL-YTL geçişi gibi. Önce TL ve YTL birlikteydi, şimdi sadece YTL... NOT: Kırmızı oklar benim değil, netten indirdim de
| | |
| | #5 (permalink) | |
| Üye Üyelik Tarihi: 12/2006
| Alıntı:
ceviz pc malzemeleri | |
| | |
| | #6 (permalink) |
| aynanın "Amca" dediği Üyelik Tarihi: 09/2005 Yer: Php.Net
|
yapımı da Türkiye'de yapılırsa daha iyi olur; yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı.
__________________ sineld amcanın imzası: PHP Kodu: |
| | |
| | #7 (permalink) |
|
Açıkçası klavye üretiminin nasıl gerçekleştiği konusunda çok bilgili değilim. Yani aslında sadece üst plastik kısmı üreteceksek, plastik üretim fabrikalarında işimizi görebiliriz. Ama sizin de dediğiniz gibi ben de, klavyenin her şeyiyle yerli malı olmasını, kendi tasarımımızı yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ama dediğim gibi nelere ihtiyacımızın olduğunu bilmiyorum. Bilirsem hemen sağlayamam elbette ama en azından bilgimiz olur. Tabi ki de öncelikle para çok önemli. Para haricinde? ![]() http://www.keyboardco.com/ mesela bu firma İngiltere'de çalışıyor. "Contact" bölümüne bakarsanız 5 kişinin adı falan var. Biraz baktım da yani öyle çok yayılmış, ün yapmış bir firmaya benzemiyor. Zaten bizim yapacağımız ülkemizle alakalı olduğu için en azından şimdilik sadece ülkemizde yapılır. F klavyenin çıkış tarihinde okumuştum: İhsan Yener (F klavye babası) sürekli bakanlığa yazılar yazmış. Sonra bu görevi ona vermişler vs. Acaba bizim de mi bakanlığa falan yazmamız gerekiyor? Nasıl bir yol izlemek gerekiyor?
| | |
| | #8 (permalink) |
| Syntax Error Üyelik Tarihi: 05/2006 Yer: Bursa // İzmit
|
HIm aslInda bazI dIş ticaret firmalarI var ülkemizde yani yurtdIsInda uretim yaptIrIp uzerine marka basIp daha sonra ülkemizde satIsa sunuluyor. Bunu onlara iletmek güzel olabilir.. Yani bakanlIga felan yazIya gerek yok gibi gibi.. AyrIca, Alt tuşu hala Ingilizce Alternatif ve Alternatif 2 gibi bişeylerle değiştirebilir ![]() bknz: Pegasus, Bien, Metro Elektronik
__________________ ProgramcIlIk; Kendini ifade edebilme yetenegidir.. http://www.volkanyildirim.org |
| | |
| | #9 (permalink) |
|
Alternatif kelimesi İngilizce'den dilimize doğrudan girdiği için onun yerine "Seçenek" falan gibi bişi olması daha uygun olur diye düşünüyorum. Ya da "Sçnk"... Gerçi "Kontrol" kelimesi de İngilizcesinin doğrudan dilimize girişiyle olmuştur. Aslında olay şimdilik "hangi kelime" den ziyade "yapılabilir mi?, nasıl bir yol izlemeliyiz?" Peki ülkemizde üretemez miyiz? Belki biraz daha pahalıya gelecektir ama yine de merak ediyorum. Bugün eski bir klavyemin içini açtım. Baktım neler var neler yok. Üç tane yalıtkan var üstüste konulmuş. İncecik, kağıt gibi. Sanırım suya karşı dayanıklı olmasını sağlıyor. Dışardan o kadar da zor değil gibi görünüyor aslında.
| | |
| | #10 (permalink) |
| aynanın "Amca" dediği Üyelik Tarihi: 09/2005 Yer: Php.Net
|
Kontrol için Denetle veya kısaca DNT kelimesini öneriyorum. Alt tuşu içinse SÇN
__________________ sineld amcanın imzası: PHP Kodu: |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |