Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Sistem > Ağ / Güvenlik

LinkBack Seçenekler
Eski 16/12/2007, 04:35   #1 (permalink)
CEng n Avar

samil Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Sath-ı Arz
Mutsuz cable modem ve airties ap301 repeater bir de switch :)

board'da repeater'larla ilgili yazılar gördüm ama, işin içine bir adet kablo modem girince işler karıştı...

elimde bir adet switch bir adet airties ap-301 (ap,repeater,bridge özellikleri var) ve bir de kablo modem var.

İlk sorum şu:
Kablo modem switch ile dağıttığım her bilgisayara ayrı bir internet ip'si veriyor, bu yasal mıdır, niçin böyle oluyor? (bu durumda, rapids.... vs. are getting more rapid )

Asıl takıldığım sorun ise:
ap-301 repeateri switch'e bağladım, kablo modemi de switch'e bağladım, ben de hem laptopla havadan(kablosuz ) hem de masaüstü bilgisayarımdan switch ile kablolu bağlanmak istedim. fakat ap-301 bana 192.168.2.xx bir adres veriyor ve internete bağlanamıyorum. Kafam şuna takıldı, ağ geçidi olarak 192.168.2.1 ayarlanmış. Bunu siliyorum, çalışmıyor, 192.168.2.254 yazıyorum çalışmıyor, ben internete bağlıyken baktığım gateway'ı yazıyorum zaten onu hiç kabul etmiyor. Böylece bana gecenin 3 buçuğunda kafayı yedirtiyor.
internette baktığım dökümanlarda adamlar anlatırken dsl/cable diye anlatıp geçmişler. ben nerede hata yapıyorum, yoksa olmayacak duaya amin mi diyorum?

*repeater repeater diyorum ama ben bunun access point özelliğini kullanmaya çalışıyorum.

* airties ap-301'in varsayılan local ip'si 192.168.2.254, dhcp'yi aktifleştirdiğimizde 192.168.2.x (2<= x < 254) aralığında ip veriyor.

* 192.168.2.1 çok kullanılan bir adsl modem adresiydi değilmi...
samil hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16/12/2007, 13:30   #2 (permalink)
CEng n Avar

Değerli arkadaşlar, bunu bugün halledebilmem gerekiyor fakat ben mesajın başlığına acil vs. gibi şeyler yazmak istemedim. Malumunuz kimsenin kimsenin acele mesajlarına cevap verme zorunluluğu yoktur.
Ama rica etsem bir fikri olan varsa söyleyebilir mi?
Eski 17/12/2007, 05:04   #3 (permalink)
iptal dumuru

fgenc Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: burasi

sus ulannnnnnnnn!! Tüm tabulari yikip kendince bir TCP/IP kurgulamisin kafanda..

NAT diye bir icat var. adsl routerin sana LAN icinde local verir sende oldugu gibi 192 li.. disariya tek bir ip ile cikarsin NAT external'ipsi ile bunu hergün ttnet belirler. rapid konusundaki sikintina bir cagre yok. ne yaparsin. böyle iste....

gataway ayarlarinla oynama hele oraya 254lu ip hic bir zaman yazma o senin brodcast adresin. default standartlari kullan.

192.168.2.1 evet tipik bir local ip 192.168.0.1 ya da 192.168.1.1

LAN WLAN ve NAT kelimeleri üzerine biraz arastirma yap
local ag nedir v.s.
Eski 17/12/2007, 20:00   #4 (permalink)
CEng n Avar

sağolasın fgenc çok kibar başlamışsın cevap vermeye, bana bu forumda kural yokmuş gibi hissettirdi, 2,577 mesaj sahibi bir arkadaş için belki de...

rapid ile ilgili bir problemim yok, pek de işim de yok zaten.
benim bildiğim broadcast adresi subnet'e göre belirleniyor, 254 değil.

adsl routerim yok, sorun da bu zaten, elimizde kablonet modem var. adsl router olsaydı buraya soracak birşey kalmazdı...

onbeş satır yazmış, bir çözüm getirmemişsiniz, ya da ben görememişmiyim? lan, wan, wlan, nat, router, vs. gibi şeyler hakkındaki temel bilgilerimi şöyle güzel bir network haberleşmesi kitabından esaslı birşekilde araştırma yapmayı düşünüyorum.
Eski 17/12/2007, 20:46   #5 (permalink)
iptal dumuru

samil@ kusura bakma ama yazdiklarini okudukta kafam karisti 2. cumleyi okudum daha bir sonra 3. cümle iyice karisti artik sorunu cözmeye degil ne anlatigini anlamaya yogunlasmaya basladim.... gecenin 3'de insan piskolojisi daha bir hos oluyor. Birde o "sus ulani" ben kafamda nasil sen nasil tonlamis olabilecegini tamamen fantazine birakiyor sonra konuyuza dönuyorum....

Wlan üzerinden ag paylastirmak istemisin. bu güne kadar sadece bir kere access point ayarladim. cok fazla secenek sunmayan bu aygiti kullanirken dikkat etmengereken hususlar sunlar..

hatirladigim kadari ile eger böyle bisey soruyorsa getaway ve DHCP olarak adsl router'in in intern LAN ipsini ver sanirim 192.168.2.1 submaske tabiyki ayni tut.

onun disinda sifre ayarlari var. Ama bence ilk önce sistemi sifresiz ayarla
sistemin calistigindan emin olunca wap2 sifreleme yöntemini tercih et. (en saglami bu)

Alıntı:
benim bildiğim broadcast adresi subnet'e göre belirleniyor, 254 değil.
evet dogru ama 255.255.255.0 seklinde sub verdigini var sayiyorum ki böyle ver. brodcastin otomatikmen 254 olmus olur. (standart ayarlarda kal özel bir sebebin yoksa)

yazdiklarini tam olarak okumadim cunki okudukta kafam karisti.
bu yazdiklarimdan yola cikarak isin kabasini alip
yeniden bize dönersen yardimci olmaya calisirim..
Eski 17/12/2007, 21:55   #6 (permalink)
CEng n Avar

Gateway, dhcp gibi ayarları varsayılan olduğu gibi bıraktığımda çalışsaydı bu cins aletin ayarlarıyla uğraşmak hiç istemezdim.

Anlatamadığım birşey var, ben adsl router ve adsl internet hattı kullanmıyorum. Kullanılan internet bağlantısı ttnet'in kablo tv hizmetiyle sağlanan kablonet internet bağlantısı. Üzerinde "NET&SYS MNG 2005" yazılan bir de modem veriliyor. Bu aletin bir ip'si var mı yok mu onu da bilmiyorum Bir router değil heralde, çünkü bu cihazı switch'e bağlayıp, 2 adet bilgisayarı da aynı switch'e bağladığımızda iki bilgisayarın da kendine ait internet ip'leri oluyor.
Bunu network connections -> Lan -> status'a bastığımızda (şuanda gördüğüm) 62.248.92.xxx ip'sinden ve diğer bilgisayardaki ayrı internet ip'sinden anlıyorum.

Yani bu cihaz benim bilgisayarıma bir local ip verse, kendinin de bizim oluşturduğumuz lan'da local bir ip'si olsa hiç bu ayarlarla uğraşmayacaktım.

(internette airties marka ap'lerin başka markalarla uyumsuzluk çıkardığını da okudum.
http://bilgisayarsistem.com/haberler...airties-ap-301
adresindeki yorumlarda.)

(bu arada airties ap-301 ap'ye telnet ile bağlandığımda içerisinde netbsd işletim sistemi olduğunu gördüm, hoşuma gitti.)
Eski 17/12/2007, 22:36   #7 (permalink)
iptal dumuru

bu arada ufak bir yanlis bilgi vermisim C klasse ipde brodcast ip'in 254 degil 255 olur...

ilk önce tam olarak bagli bilgisayarlara ne ip verdigini ögrenelim bunu icin
baslat'dan calistira gir (winxp kullandigini var sayiyorum) cmd yaz
acilacak olan siyah ekrana ipconfig yaz ve enter bas

bu program sana bilgisayarina verilen ipyi gösterir.
acces point bu uzaydan gelme alete bagladiginda.
ona bir ip ata. kullanilmayan ve DHCP tarafindan baska bir bilgisayara verilmeyecek herhangi bir ip..

elimde hazir accespoint olmadigi icin bakip sunu bunu yap diyemiyecegim.
ama ilk adimda diger bilgisayarlara ne ipsi veriyor onu ögrenelim
Eski 21/12/2007, 14:08   #8 (permalink)
Aşık Üye

ersin ölmez Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Istanbul

swtich'i konfig. etmiyorsun onunla bir işinde yok zaten,
neyse dinle beni..

modemin ip adresini : 192.168.2.1 ver
ap301 ip adresini : 192.168.2.225 ver.

git bütün terminallere ip adresi aralığını

192.168.2.2'den başlat
192.168.2.224'e kadar ver.

alt ağ maskesi : 255.255.255.0 olarak kalsın her biri elleme.
hemen altında gateway ( ağ maskesi ) bunu'da modemin ip adresi olan 192.168.2.1 ver.
dns sunucularınıda belirtmelisin. ( 192.168.2.1 ) olarak tanımla.

sonra git kablolu veya ,kablosuz bağlantından yukarıda belirtilen ip adresilerine ping at,daha sonra dışarıya ping at. ( örnek : ping www.ceviz.net )
eğer sonuçlar olumlu düşüyorsa problemin çözülmüş demektir.

alternatif : yok hocam bu bana gelmez dhcp'den otomatik alsın her biri ile uğraşamam dersen,biraz araştırma yapıcaksın yönetim arayüzlerini bilmediğimden adım adım tarifde edemeyeceğim.

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık