Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Python / Zope

LinkBack Seçenekler
Eski 15/10/2007, 10:04   #1 (permalink)
Üye

CeaSeR Adlı Üyenin Profil Grafiği

Varsayılan Python üzerine kafama takılan 10 soru

selam arkadaşlar ve bu işin erbabı ustalar.
şimdi python hakkında kafama takılan ve cevabını tam anlamı ile öğrenemediğim bir çok soru var.
1-) python > piton diye mi okunur yoksa fayton diye mi ?
2-) bu dil özgür platform özelliğine sahip midir ?
3-) sadece web tabanlı sistemlerde mi etkilidir. ?
4-) masa üstü yazılımı olarak en uç noktada ne yazılabilir ?
(tetris demeyin sakın kime sorsam tetris diyo)
5-) windows ortamında py uzantılı dosyaları exe ye çevirerek kullanabiliyor muyuz.?
6-) başka platformlar altında çalışmak için bir framework çalışma ortamına ihtiyaç duyar mı ?
7-) linuxta (pardus) kodladığım bir dosyayı hiç bir işlemden geçirmeden direk windows ta çalıştırma imkanı var mı ?.
8-) neden türkçe kaynak yok ?
9-) php manual gibi kendi sitesinde manual adresini ben neden bulamıyorum
10-) anladığım kadarı ile python ile hemen hemen bütün işlemleri moduller ile hallediyoruz peki bu modüllerin ne işe yaradığını veya hangi modülleri kullanmam gerektiğini nerden bileceğim nasıl anlayacağım.
Eski 15/10/2007, 11:28   #2 (permalink)
İptal Durumu

Euclides Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: M86

1) fayton
2) ???
3) hayır.
4) http://www.die-offenbachs.de/eric/index.html
5) evet, ancak devasa oluyorlar.
6) python'a ihtiyaç duyar
7) evet
8) Neden olsun ki ?
Euclides hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16/10/2007, 01:39   #3 (permalink)
İptal Durumu

3D modelleme programi var, Blend, python ile yazilmistir..

Bu da 2. ve 4. sorulara gayet iyi bir cevap veriyor galiba.
MOnurCe hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16/10/2007, 15:08   #4 (permalink)
İptal Durumu

aradım "Blend"'i bulamadım. linki varmı ?
Eski 16/10/2007, 15:09   #5 (permalink)
. . :: pCuber :: . .

hasanyasin Adlı Üyenin Profil Grafiği

Arkadaşlara eklemek istediğim hususlar:

1. İlk harfi f diye telaffuz edebilmemiz için p'den sonra en azından bir h'ye ihtiyacımız olurdu(: paython diye okuyoruz. Burada th-peltek te harfi, diliniz dişlerinizin arasına doğru hafifçe uzanırsa en orijinal şekli olur; ama dümdüz t okusanız da sorun olmaz. Sondaki o da horoz'daki gibi yusyuvarlak bir o olmaktan çok o ve ı arası bir ses esasında; ama bunu da o diye çıkardığınızda fark edilmez bile.

2. Özgür platform değil de kastettiğiniz şey özgür yazılım olup olmadığıysa, Python lisansı GPL uyumlu olmak birlikte GPL de değildir. GPL kullanacağınız GPL bir yazılım ürünün de GPL'le lisanslı olmasını zorunlu kılar; ama Python'u GPL ürünlerinizde olduğu gibi tescilli ve kaynağı gizli programlarınızda da kullanabilirsiniz. Kısacası özgür yazılımlardan biraz daha özgür takılan bir yazılım olduğunu söylemek hata olmaz.

3. Python genel amaçlı bir programlama dili. Web, çok ama çok uygun olduğu halde python'un hâlâ en az kullanıldığı alanlardan biri. Bu durumun hızlıca değişmesini de beklemiyorum açıkçası.

4. Ne isterseniz yazarsınız; ama ağır kalabilir. C ile çok içli dışlı bir dil olduğu için yüksek performans gerektiren işlemlerin C'de yazılmış modüllerle halledildiği, Python'la sadece yazılım mimarisinin ve genel çerçevenin ortaya koyulduğu sistemler geliştirebilirsiniz.

7. İşletim sistemine özgü çağrılar/kütüphaneler kullanmadığınız sürece kodunuz her yerde aynı çalışır. Kullanacağınız her kütüphanenin klavuzunda işletim sistemleriyle uyumluluk açıkça belirtilmiştir.

8. Türkçe hangi konuda kaynak var ki?

9. PHP'ninki gibi bir manual'i yok. Zaten Python, PHP gibi bir fonksiyon çöplüğü de değil. Pyhton'u web sitesinden indirdiyseniz içinde dökümanları geliyor zaten. Gelen dökümanlar 9 kitaptan oluşuyor. Bu kitapları web sitesinde ayrı pdfler olarak da indirebilirsiniz. Windows kurulumundaki dökümantasyon, tüm bu kitapların bazı indexler de eklenerek bir araya getirilmesiyle oluşan bir chm dosya olarak geliyor. Ayrıca web sitesinde de http://docs.python.org/ adresinden ilgili dökümanlara erişebilirsiniz.

10. Sorunuzun yanıtı, önceki soruda bahsedilen kitaplardan en hacimlisi olan Library Reference'ta. Lakin yeni başlayan biriyseniz önce Tutorial'i okumalısınız. Güzelce öğreneyim bu dili derseniz ikinci olarak da Language Reference'i okumanız çok iyi olur. Bu iki kitap bittiği zaman Python biliyor olacaksınız. Sonra çalışma sürecinizde karşınıza çıkan sorunları çözerken Library Reference'i bir el kitabı olarak sürekli karıştırır, kütüphaneye de aşinalık elde edersiniz.
Eski 17/10/2007, 00:37   #6 (permalink)
Üye

Utku Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Ist

py uzantılı dosyaları exe' ye çevirdikten sonra neden boyutları devasa oluyor peki? 2 kb' lik bi program yazıp exe' ye çevirmiştim 8 mb olmuştu . Bunu gidermenin bir yolu var mı?
Utku hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17/10/2007, 00:44   #7 (permalink)
Varlığa izin veren boşluk

anov Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

İçine python yorumlayıcısını dahil ediyordur.
anov hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17/10/2007, 16:05   #8 (permalink)
Varlığa izin veren boşluk

anov Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

Alıntı:
hasanyasin, mesajından alıntı: Mesajı Gör
3. Python genel amaçlı bir programlama dili. Web, çok ama çok uygun olduğu halde python'un hâlâ en az kullanıldığı alanlardan biri. Bu durumun hızlıca değişmesini de beklemiyorum açıkçası.
hasanyasin sen python u cgi veya mod_python olarak mı kullanıyorsun? doğrusu asp.net ten sonra en takdir ettiğim sistemlerden biri django ancak yeterli hosting desteği bulamayacağım endişesiyle hep erteliyorum.
anov hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17/10/2007, 17:30   #9 (permalink)
Eski Cevizci

mr1yh1 Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: samsun

Alıntı:
Euclides, mesajından alıntı: Mesajı Gör
aradım "Blend"'i bulamadım. linki varmı ?
bahsedilen blender 3D olabilir, plug-in leri python ile yazılabiliyor.
kendisi C ile yazılmış diye biliyorum.
aynı şey gimp için de geçerli.

benzer yazılımlar, scripting desteği için,
lua ya da python'u gömülü olarak kullanmayı tercih ediyorlar.
bu tarz tercihlerde esas unsur,
kullanılacak script dilinin C/C++ ile etkileşiminin kolay oluşu.
Perl çok yaygın bir dil olmasına rağmen, bu şekilde kullanımı tercih edilmiyor.
mr1yh1 hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17/10/2007, 18:35   #10 (permalink)
İptal Durumu

evet mr1yh1 blender'i gördüm, ancak seninde dediğin gibi python ile yazılmamış sadece script desteği var.
Tıpkı autocad'in lisp kullanması gibi

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı