Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Genel Konular > Beyin Fırtınası

LinkBack Seçenekler
Eski 14/09/2007, 10:47   #1 (permalink)
İri Ceviz

KaravanaBatu Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İskenderun
Varsayılan "Cep Telefonu açık mı değil mi?" Uygulaması

Merhaba arkadaşlar. GSM operatörlerinin çalışma mantığı hakkında kesin bilgi sahibi değilim ama anladığım kadarı ile 900 ve 1900 Mhz gibi frekanslarla çalışıyorlar. Karşı kişiyle iletişime girmek TAHMİNİMCE şöyle:

Elimizde biri a, biri b iki cep telefonu olsun. a, b ile iletişim kurmak için gsm operatörüne istekle bulunuyor. Gsm operatörü ise b cep telefonuna sorgu gönderip müsaait olup olmadığına bakıyor. Eğer müsaitse, a'ya 'çalıyor' sesi gönderiyor, b'ye ise tam istek göndererek telefonunun çalmasını sağlıyor.

Tabi bu benim tamamen kendi kurgum sayılır. Eksiği, yanlışı olabilir. Aslında internet üzerinde bu konu hakkında bilgi var ama İngilizce olarak tam kavrayamadım.

Bakmak isteyen olursa: http://en.wikipedia.org/wiki/GSM

Gelelim benim temel fikrime:

Yukarıdaki adımlarda gsm operatörü, b telefonuna müsait olup olmadığını anlamak için sorgu gönderiyor demiştik ve eğer müsaitse (yani telefona erişilebiliyorsa) iletişim tamamen kuruluyor. Diyorum ki acaba bir yazılım sayesinde sadece b telefonunun erişilebilir olup olmadığını anlamak için sorgu gönderebilir miyiz? Yani a, b'yi aradığında b'nin hiç bir haberi olamayacak ama a telefonu b'nin açık olup olmadığını anlayabilecek. Aslında b kapalı olduğuna operatör size erişilemez olduğunu söylüyor ama erişilebilir olduğunda ise direk çaldırıyor. Ben ise çaldırmadan telefonun açık olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

Fikirleriniz nelerdir?

TEŞEKKÜRLER...
KaravanaBatu hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14/09/2007, 14:04   #2 (permalink)
Bursa

writeLine Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Bursa

Geçenlerde televizyonda buna benzer bir konu vardı. Uzakdoğu'dan getirilen birşeydi sanırım. Türkün biri ordaki yazılımı türkiyeye getirmiş. Yazılımı cebine yüklüyorsun (Yani karşı tarafın). Karşı taraf hiçbir şey anlamıyor bundan. daha sonra bu yazılım siz belirli bir şifreyle telefona istekte bulunduğunuzda telefonun sesini, titreşimini otomatik kapatıyor. freehand'ini açıyor ve ortamdaki sesleri dinleyebiliyorsunuz. hatta karşı tarafın mesajları, arama kayıtları gibi bilgilere anında ulaşabiliyorsunuz. Bence çok sakat bir durum . Tabi bu hizmetler ücretliymiş.
writeLine hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14/09/2007, 14:09   #3 (permalink)
007

ProJecT Adlı Üyenin Profil Grafiği

hizmet hem ücretli hemde dediğin gibi karşı tarafa yüklenmeli .. bu bir nevi pc ler için kullanılan trojanlar gibi yada keylogger tarzı birşey .
ProJecT hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14/09/2007, 14:21   #4 (permalink)
Üye

Predator Adlı Üyenin Profil Grafiği

Hücresel telefon sistemleri diye arattığında türkçe bile birçok içerik bulman mümkün, Özellikle bu bağlantıdaki bilgiler çalışma mantığı ile ilgili soruları cevaplıyor en azından temel eski 2 band için olanları.

Ancak operatörler kullanıcılarını sürekli açıkmı kapalımı diye sorgulamadıklarını biliyorum, telefonunu açtığında açıldı bilgisi, kapandığında kapandı bilgisi operatöre gönderiliyor. Telefonunu normal yollarla kapattığında biri seni ararsa operatör seni bulmaya uğraşmıyor yani.

Enson 14/09/2007 14:55 tarihinde Ömer tarafından düzenlenmiştir.. Sebep: linke bir http:// fazla eklenmişte :)
Predator hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14/09/2007, 15:29   #5 (permalink)
İri Ceviz

KaravanaBatu Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İskenderun

Dökümanda konuşmanın iki safhada gerçekleştiği, birinci safhanın (sinyalizasyon safhası) a numarasını tanımlamak, güvenlik kontrolü yapmak, b numarasının yerini tespit edip onun serbest veya meşgul olduguna bakmak olarak tanımlanıyor. İkinci safha ise konuşma için kurulacak iletişimle ilgili. Benim dediğim, eğer yanlış anlamadıysam tamamen birinci bölümle alakalı. Yani onun serbest olup olmadığını sınayıp bana bilgiyi vericek ve anında iletişim kesilecek.

Predator eğer senin dediğin gibi açılma ve kapanma bilgisi operatörlerde tutuluyorsa, başka bir telefonun açık ya da kapalı olmasını öğrenebilmemiz, operatörden bilgi çekmeye(ya da çekebilmeye) bağlıdır dersek yanlış olmaz sanırım. Bu da bir nevi bilgi sızdırmaya benziyor.

Writeline senin dediğin olayın gerçekleşebilmesi demek karşı tarafla kurulmuş bi iletişimin olması demek oluyor. Ama aslında benim fikrim, karşı telefona hiç bulaşmadan sadece operatörle alakalı bi durum.
KaravanaBatu hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık