![]() | |
| | #1 (permalink) |
| İri Ceviz Üyelik Tarihi: 06/2004 Yer: İskenderun
|
İnternet üzerinde yeterli sayıda Türkçe kaynak bulunmuyor. Özellikle matematik, fizik gibi müspet bilim dalları konusunda Türkçe kaynaklar çok az. Olanlarda çok dağınık ya da eksik. Türkçe Wiki'de bazı konularda güzel bilgiler oluşturulmuş bir vaziyette ama İngilizce kaynaklarla karşılaştırıldığında çok yetersiz. İngilizce'de istediğiniz konuda ister Wiki'de, ister konulara ilgili açılmış özel sitelerde müthiş bilgi kaynakları oluşturulmuş. İngilizcesi olan insanlar kaynaklardan yararlanabiliyor ama İngilizcesi yetersiz olan insanlar gerçekten bu konuda çok bilgisiz kalıyor. Kaynak oluşturma konusunda Wiki sistemi bence bulunmaz bir fırsat. Benim fikrim şu: Ceviz Wiki'yi sadece HTML, CSS, PHP terimleri gibi konular hakkında açıp geliştirmek yerine matematik, bilgisayar mimarisi gibi ek konularla güçlendirmeliyiz. Bu güçlendirme işinde ister İngilizce Wiki'den ( ya da diğer kaynaklardan ) çeviri yapılır, ister kitaplardan bilgiler yazılır ama kanaatimce bu tür bir şey müthiş bir kaynağın oluşmasına vesile olur. Bunu sadece Ceviz ziyaretçi kazansın, reklamı olsun diye değil, dilimizde yer alan yetersiz kaynak sıkıntısını da aşmak için söylüyorum. Atatürk'ün "İlim tercüme ile olmaz, inceleme ile olur" sözünü düşünenlere ise şunu diyebilirim: Biz mevcut bilgi kaynaklarından yararlanıp kendimizi geliştirmezsek inceleme yapacak bilgimiz dahi olmaz. Çünkü inceleme yapabilmek için mevcut araştırılmış bilim konularında kendimizi çok iyi yetiştirmiş olmamız lazım. Bu konuda fikirleriniz nelerdir? TEŞEKKÜRLER...
__________________ Grup Vitamin ile ilgili herşey... |
| | |
| | #2 (permalink) |
| İptal Durumu Üyelik Tarihi: 04/2004 Yer: M86
|
malesef bilgisayar ve fizik'te tercüme yapmanın çok kötü sonuçlar doğuracağına inanıyorum. tercüme yapmak yerine siteye ingilizce dersleri koymak daha mantıklı. Computer = bilgisayar Computational Complexity = ?? random = rasgele Pseudorandom = ?? Congruence = sözlükte "uygunluk","ahenk" diyor, geometride "benzerlik" Linear congruential generator = ?? Kısaca terim üretmeniz lazım, ancak biz terim üretemeyiz. Çünkü terim üretmek için önce kabul görmüş bir terimler sözlüğü çıkartmak gerekir. |
| | |
| | #3 (permalink) |
|
Tabi İngilizce'den Türkçe'ye direk çeviri yapmak yerine, çeviri yapan kişinin ya da kişilerin çevirdikleri konu hakkında az da olsa bilgisi olması gerekir. Yoksa anlamsız şeyler ortaya çıkar. Aslında sadece İngilizce'den çeviri yapmak yerine ek olarak Türkçe kaynaklardan da yararlanılabilir. Benim de fizik, bilgisayar, matematik gibi konularda bilmediğim bir çok konu, terim olduğu için terim çevirmem, üretebilmem en azından şimdilik zor. Zaten terim üretmek için bilgi sahibi olduğunuz bilim dalı kadar diliniz hakkında da çok geniş bir birikime sahip olmanız gerekir. Terim sözlükleri olarak daha önce yayımlanmış sözlüklere bakılabilir
| | |
| | #5 (permalink) |
|
Bu arada öneriye bir şeyler daha eklemek istiyorum. Türkçe kaynak oluştururken, Türkçe bilgileri ordan burdan, yarım yamalak kopyala - yapıştır yönetimiyle sağlayıp, eksik konular oluşturmaktan çok, konu yeterli bir seviyeye ulaşınca konuyu açıp eklenmek gerekir diye düşünüyorum. Çünkü mesela Wiki TR'de de bi sayfalık konuyu üç dört cümle ile geçiştirmişler. Bu sıkıntıyı aşmak için ise bir denetim grubu oluşturulabilir ya da foruma 'Wiki Ceviz' bölümü açılıp konu gönderilmeden önce orada sergilenebilir. Aslında yoruma ve değişime açık öneriler bunlar. Önerilerinizi bekliyorum...
| | |
| | #6 (permalink) |
| Varlığa izin veren boşluk Üyelik Tarihi: 04/2004 Yer: İstanbul
|
Ceviz wiki zaten var. Şu anda türkçe karakterlerini yayınlanmasıyla alakalı bir problem var onu aşmaya çalışıyoruz. O problemleri aştıktan sonra agresif bir içerik geliştirme/ çeviri / işbirliği sürecine gireceğiz. İçeriğin yarım yamalak olmasına gelince, o konuda sistemin yapabileceği bir şey yok. Tamamen sistemin içindeki insanların kalitesine bağlıdır bu. Biri alacak o yarım içeriği tamamlayacak.
__________________ Ceviz Viki | Vikipedi | VikiKitap | VikiKaynak | VikiSözlük | VikiSöz | Wikipedia | Wikibooks |
| | |
| | #7 (permalink) | |
| Alıntı:
__________________ Grup Vitamin ile ilgili herşey... | |
| | |
| | #8 (permalink) | |
| İptal Durumu Üyelik Tarihi: 04/2004 Yer: M86
| Alıntı:
1) Eleştirmeyi/Tartışmayı bilmiyoruz. Örnek: "Ahmet kökten dincidir ve evrim teorisi hakkındaki dogmatik sözleri yanlıştır" (Ahmet'in kökten dinci olmasıyla, söylediklerinin niteliği arasında bir bağ yoktur. Yukarıdaki sözde mantık hatası vardır) Daha fazlası için A List Of Fallacious Arguments 2) Eleştirilmeyi sevmiyoruz. Örnek: - "XXX, YYY, ZZZ, ... hatalı, PPP, GGG, HHH eksiktir." - O zaman sen yazda görelim. Aslında bize birisi hatamızı gösterdiği için müteşekkir olmamız gerekirken..... | |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Varlığa izin veren boşluk Üyelik Tarihi: 04/2004 Yer: İstanbul
|
İlk mesajını yeterince dikkatli okumamışım. Ona da değinelim. Ceviz wiki nin yayın kapsamı ana sayfa ve forumla paralel olacaktır. Ancak forumda ve ana sayfada bulunan "Olumlu sohbet" gibi konuların karşılığı olmayacaktır. Sadece programlama, donanım, işletim sistemleri vb. konular işlenecektir. Bahsettiğin konular için vikipedi, vikikitap ve diğer projeler kullanılabilir ancak ceviz wiki kullanılamaz. |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |