Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Sistem > Ağ / Güvenlik

LinkBack Seçenekler
Eski 31/03/2007, 20:50   #1 (permalink)
Standartın Dışı

hakansor Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Ankara
Varsayılan metro ethernet nedir ne gerektirir

Selamlar;
Metro Etherneti çoğumuz duymuştur küçük çaplı bir dc projemiz var onun için metro eternet düşünüyoruz metro eternet kullanan varmı aranızda varsa tercübeleri nedir.

yaklaşık 5-6 server tutulacak ama ileride sayıyı artırabiliriz bunun için nasıl bir çözüm öneriniz olur bildiğim kadarıyla metro eternette fiber üzerinden çalışıyor (yanılıyor olabilirim) gerekli cihazlar benim bildiğim switch, router bunun yanında tabiki ip bunun dışında gereken nedir firewall, jenaratör, yangın söndürme sistemi gibi (bunlar zaman içinde yapılacak).

alınacak donanım bunlar kafimidir kafii ise ne tip cihazlar alınmalı marka model ve fiyatları (fiyatları biliyorsanız) nedir. bağlantı için ne ücret alınıyor bağlantı ne kadar sürüyor

bütçe biraz düşük ama bu tarz bir şey yapmayı düşünüyoruz önerileriniz nedir.

---------
birde şöyle bir sorum olacak normal 1 isp den 1 server için mesela 1 mbit bağlantı aldım metro ethernette alacağım 1 mbit (almayı düşündüğümüz toplam 10 mbit) isp nin 1 mbiti ile aynı kaliteyi alabilirmiyim

biraz karışık bir soru oldu sanırım ama kusura bakmayın.
Eski 31/03/2007, 22:20   #2 (permalink)
İptal Durumu

Yer: TR / 34

Oncelikle Metro Ethernet'i secerek dogru bir karar vermissiniz (zaten baska seceneginiz yoktu, frame-relay en fazla 2mbit'e kadar destekliyor, data icin en iyi baglanti cozumu Metro Ethernet'tir.)

Metro Ethernet hizmetini kullanabilmek icin 2 tur baglanti seceneginiz var, 1.si bakir kablo digeriyse en fazla verim alinan bilindigi gibi fiber-optik kablodur, ben fiber-optik kablo tipini secmenizi tavsiye ederim, ancak fiber-optik kablolarda sorun cikma ihtimali bakir kabloya oranla daha fazla fakat verim olarak tabiki fiber-optik, tabi buda maliyete yansiyor, zira bakir kablodan daha pahalidir kendileri.

Eger dc isi yapmak istiyorsaniz saglikli bir yapi kurulmasi icin yukarida saydiginiz yangin korumasi, guvenlik sistemleri, storage gibi cozumleri onceden sunmaniz gerek ama yok sadece kendi serverlarimiza cozum saglamayi dusunuyoruz diyecek olursaniz tabi ileride altyapi gelistirmelerine gidebilirsiniz, ayrica disariya hizmet verecekseniz hizmetinizi standartlarin ustunde tutmalisinizki tercih edilesiniz, yoksa ortalikta bir suru datacenter dolu

Alinacak cihazlar olarak, router icin Cisco, Firewall icin Cisco ASA, Jenerator olarak Aksa, Yangin Sondurme olarak Sesa, Storage olarakta (verim sirasina gore) SUN, IBM, HP onerebilirim.

Butceniz dusukse bence co-location'e agirlik verin, ileride dedicated v.b. gibi cozumleri sunmayi dusunebilirsiniz, hatta soyle birseyde olabilir, once frame-relay ile baslayip, kazandikca metro ethernet'e gecis yapabilir, altyapinizi guclendirebilirsiniz.

Su anda hizmet veren DC'larin sagladiklari baglantidan alinan verimle sizin alacaginiz verim ayni midir sorusuna gelince farkedilir farkliliklar (pozitif) oldugunu biliyorum.
treeq hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31/03/2007, 22:26   #3 (permalink)
İptal Durumu

Ayrica su anda Istanbul'da yeni bir DC kuruldu, yakinda reklam, tanitim organizasyonlarina baslanacak, ancak kurucu arkadaslarin bilisim sektoruyle pek ilgileri olmadigi icin pek populer olabileceklerini dusunmuyorum.

Su anda toplam maliyetin ne kadar oldugunu konusunda hesap plani cikariyorlar, 100 makinalik bir altyapi icin su anda cikmis bir hesap plani var (harcanan), bunu soylesem sanirim boyle bir projeyi hayata gecirmekten vazgecersiniz, o yuzden hevesinizi kacirmak istemem, ayrica Turkiye'de ciddi anlamda su anda bu alanda bir eksiklik oldugunu dusunuyorum.

Eger yeterli butcem olsaydi bu ise Ankara'da bi aralar para yatirmayi dusunuyorduk, sonradan ortaya cikan doneler yuzunden vazgecildi, eger boyle bir proje ciddi yapilacak olursa ve hayata gecirilebilirsede meyvesinin uzun sureler yenilebilecegini dusunuyorum, tek sorun maliyetten ibaret

Baglanti ucretleri konusuna gelince, bunu en fazla etkileyen durum, DC'in konumu ve daha once o bolgeye metro ethernet baglantisinin kullandirilip kullandirilmadigi, onun disindaki maliyet icin baglanti hizmetini veren Turk Telekom'la gorusmeniz daha saglam ve dogru bir bilgiye sahip olmanizi saglar.

Kolay Gelsin.
Eski 02/04/2007, 02:01   #4 (permalink)
Standartın Dışı

hakansor Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Ankara

teşekkür ederim ilgine kullanıyorsan bana msn adresini gönderirmisin özel olarak görüşmek isterim. senin ayrıca cihaz olarak model şunlar olabilir demeniz mümkünmü
Eski 02/04/2007, 10:01   #5 (permalink)
İptal Durumu

Maalesef, herhangi bir im kullanmiyorum.

Hardware Firewall olarak Cisco ASA 5500'leri onerebilirim. (vpn'ide var.)
Router olarak yine Cisco'dan 1000 ve 7000 serisini onerebilirim. (ihtiyaclara gore degisir.)

Jenerator ve Storageler yine ihtiyaclara gore degisir, yukaridaki mesajimda zaten markalari belirtmistim.
Eski 06/04/2007, 17:49   #6 (permalink)
Üye

Firewall olarak kesinlikle Juniper SSG ailesini öneriyorum. Onada bakmadan gerçme derim. Biraz pahalı bir yapı istediğin. mesela fiber optiki sonlandırman için LX module ihtiyacın olarak oda parmak kadar bişiy 1.000$ civarı. kolay gelsin
UnBiaSeD hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık