![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 09/2004
|
Arkadaşlar forumda baktım ancak çıkan konuların hepsi belli bri seviyeden sonra anlatıyor. soruma gelince şirketimde firewall olarak kullandığım bir freeBSD var sorunsuz çalışıyor. Tabi daha önceki kurulumu bu işte yutmuş bir arkadaş ile yapmıştık. bende tekil olarak kendi başıma (ki başka bir bilgisayar) *unix li sistemler üzerine denemeler yanılmalar yaparak bu konudaki bilgilerimi perçinlemeye çalışıyorum. şimdi FreeBSD 6,2 versiyonunu kurmaya yeltendim bilgisayardan kaynaklanan birkaç hatayı tırmalayarak giderdim (fatal trap 18 gibi) tüm donanımı çıplak bırakarak kurdum. sırası ile ses kartı taktım sildim birdaha kurdum ardından ethernet taktım sildim bir daha kurdum (sadece ilk minimal kurulumdan bahsediyorum) ancak derin araştırmalarım neticesinde (www.google.com/bsd ve www.google.com/linux) bu kurulum işlemlerinin ardından birde çekirdek derlemem gerektiğini öğrendim . Arkadaşlar çekirdek neden derlenir. Sorumun cevabını kısmen biliyorum. Ethernet kartım Inca ve kurulum esnasında ethernet kartımı makina tanımadı benim ethernet kartımın BSD sürücülerini yükleyerek kernel derlemem gerekiyormuş falan filan ancak sadece webmin üzerinden BSD yönettiğim için bu derleme açma konusunda karacahil denilebilecek kadar işin başındayım. EnderUNix'i yedim yuttum ama dediğim gibi belli bir seviyeden sonra anlatıldığı için okurken "ne nasıl haydaa- bu nerden çıktı şimdi" gibi cümleler kafamın içinde döndü durdu. Amacım bu işi öğrenmek bana bu konuda bir kıvılcım lazım ardından peşi geliyor yani neyi aramam gerektiğini bana söyleyebilecek arakadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
__________________ Deneyim ; kişinin başına gelenler değil , kişinin onlara ne yaptığıdır. DeviantART Vuska Deneme Alanı |
| | |
| | #2 (permalink) |
| iptal dumuru Üyelik Tarihi: 07/2003 Yer: burasi
|
firewall olarak kullanicaksan openbsd kullan derim. hem kurulumu daha kolay (Xhost kurmayacagini göz önunde bulundurarak) hemde pf fwsi daha güclü bu konuda fazla bilgi ve tecrubeye sahip olmamakla birlikte ilgini cekiyorsa iletisimde kalabiliriz pm at OPENBSDjim duyayim nefesini ...
__________________ www.fatihgenc.com |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 03/2007 Yer: İzmir
|
Selam, BSD deneyimim cok yok, bilgilerimi aktarmaya calisayim... Gerek BSD, gerek Linux temelde hacker kulturunun meyveleridir. Aslinda eger AT&T olmasaydi Belki bu gun Linux olmayacakti, kisaca ikiside ayni koyun cocugu. Herneyse simdi hersey bir zamanlar gaz ve toz du dan baslamayalim. Bu kulturun geregi, sistemler kaynak kodlari ile birlikte gelir. Ve derlendikten sonra kullanilacak hale getirilir. Simdiki kurulum destek programlari cok daha sonralari cikmistir. Bunun temel nedenide, bu sistemleri zamaninda kullanan insanlarin gelen kaynak kodlarina kendi arzuladiklari degisiklikleri yaparak oyle kullanmalari idi. Zaten GPL lisansi bunu sart kosar... Baglayacak olursak bu bir kultur meselesi, bundan 4 - 5 sene once kurdugum linuxlarda mutlaka kendi derledigim kernelleri kullanirdim, simdi kernel derlemek zul geliyor. (keza php veya apache de oyle) BSD olsun Linux olsun temelinde derleme ile calisirlar. Mesela Linux un Gentoo dagitimi tamamen derleme felsefesi uzerinde yukselir. Paket yoneticisine istedigin programi gonderirisin. O kodu ceker, makinandaki setup a gore ozel bir bicimde derler ve kullanir. BSD veya Linux ogrenme meselesine gelince. Bu sistemler GUI uzerinden KULLANILMAZ. Hele webmin gibi araclarla hic kullanilmaz... Yarin soracaklar BSD biliyonmu ? Evet, bakacaksin webmin yok. E nooldu bilgin ? Direkt cop. Bu yuzden bu tur sistemleri ogrenmek istiyorsan, konsoldan ogrenmen lazim. Webmin gibi bir arayuzden kernel derleyemessin. Cok buyuk bir mesele degil. http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO...-building.html burdaki dosyalar baslangic olabilir. BSD nin ogrenilmesindeki en buyuk handikap (bence) cok akademik takilmasidir. BSD caminasi *nix camiasinin eltistleridir. Herseyi mukemmel yapmak isterler.Bu dokumanlarada yansimistir cok fazla akademik stilde yazarlar bu da kolay anlasilmasini guclestirir. BSD ler ozellikler firewall ve benzeri network uygulamalarinda ozellikle guvenlik ve performans acisindan one cikarlar. Neyse kolay gelsin |
| | |
| | #4 (permalink) |
|
cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ederim kurcalıyorum daha önceden kurulmuş olan BSD'yi webmin ile yönettiğim için kendimi hep son kullanıcı olarak hissettim o yüzden işi başından kendim öğrenmek istiyorum OpenBSD'ye FreeBSD üzerinden temelimi yaptıktan sonra geçip deneyecektim. kurcalamaya ve tırmalamaya devam edeceğim ayrıca kernel derlemek için illaki C bilmemiz şartmı
__________________ Deneyim ; kişinin başına gelenler değil , kişinin onlara ne yaptığıdır. DeviantART Vuska Deneme Alanı |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 03/2007 Yer: İzmir
|
Tekrardan selam Hayir C bilmene gerek yok. Sadece yolunu bilmen yeterli. Bunda boza boza ogreneceksin. Bence bahsettigim dokumani bul yada, Netten baska dokuman ara lkd nin bsd dokumanlari olabilir. Oralardan bak bir kere kavradinmi gerisi cok kolay gelir. |
| | |
| | #6 (permalink) |
|
ya sen yeniysen neden kernel derlemek istiyorsun ki 4 5 senedir linux kullanirlim bir kere kernel derledigimi bilmem... shell örgen ftp ve diger linux serverlerini yönetimini ögren rahat birak kerneli onu programliyanlar en iyi sekilde derleyip yerine koymustur..
| | |
| | #7 (permalink) |
|
aslında dediğin doğru ancak yeni donım ekleme ve çıkarmalarda kernel derlemek şart gibi bir kanı var bari başlamışken zorundan başlayayım dedim o yüzden yoksa dünden bu yana sunucuyu yapılandırdım kurdum çalıştırdım sildim tekrar kuruyorum bunu iyice pekişene kadar başka başka donanımlar ekleme çıkarma (ki elimde cidden çok fazla çıkma donanım var) yaparak sorun üretip çözüm arıyorum biraz deli gibi davranıyor olabilirim ama bugüne kadar neyi öğrendiysem bu şekilde öğrendim bundan sonrada başka bir yöntem ile iflah olmam
| | |
| | #8 (permalink) |
|
freebsd üzerine kitap al onlari oku... Ama kurcalamakta iyidur..
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |