Tam Sürümünü Görmek İçin : XML Nedir?
Evet arkadaşlar xml nedir tam olarak ne işe yarar html ye mi yoksa server taraflı script dillerinemi benzer xml ile web sayfası nasıl inşa edilir (yoksa edilemezmi). :)
Aklıma bu soruları bu bolumde bir sormak geldi cunku xml i son zamanlarda cok duyar oldum
XML(Extensible Markup Language) HTML ile pek çok açıdan benzerlik gösteren bir markup dilidir.Verinin tanımlanması ve tarif edilmesi için kulanılır.HTML'deki yapının aksine XML'de kullanılacak olan tag'ler önceden tanımlı değildir.Yani bir XML dökümanının yapısı tamamıyle kullanıcı tarafından oluşturulur.Verinin tarif edilmesi için DTD adı verilen yapılar kullanılmaktadır.XML ve DTD'nin birlikte kullanılması ile dökümanlar kendini tarif eden bir yapı halini alırlar.
XML ve HTML arasındaki en belirgin fark XML'in verinin kendisiyle ilgilenmesi HTML'in ise verinin sunumuyla ilgilenmesidir.Buna bağlı olarak HTML dökümanları veriye ilişkin şekillendirme bilgilerini içerirken XML dökümanları ise verinin tanım bilgilerini içermektedir. XML'in tasarım amaçlarından biri de verinin taşınmasıdır.
Bahsedilen bu özellikleri incelendiğinde XML'in pek çok önemli işlevi yerine getirdiği görülmektedir.
Şimdi çok basit bir XML dökümanını birlikte inceleyelim:
<not>
<kime>Mehmet</kime>
<kimden>Erdem</kimden>
<heading>Hatırlatma</heading>
<body>Kitapları Unutma!</body>
</not>
HTML dökümanlarına çok benzeyen bu yapıda ilk etapta göze çarpan nokta tag yapılarının bizim tarafımızdan tasarlanmış oluşudur.HTML'de kullanılan <p> ve <h1> gibi standart tag yapıları yukarıdaki XML dökümanında kullanılmamıştır.Bahsedilen bu özelliği nedeniyle XML dökümanları genişletilebilir(extensible) bir yapıya sahiptir.Dökümanın bu hali gerçek anlamda herhangi bir şey ifade etmez.Dökümanın iletimi(gönderim veya alım) ya da sunumu için başka şeylerin de yapılması gerekmektedir.
Burada önemli bir nokta olarak XML'i HTML'in yerine geçecek bir dil olarak düşünmek yerine HTML'in tamamlayıcısı olacak olan bir dil şeklinde düşünmek uygundur.
Günümüz bilişim dünyasına bakacak olduğumuzda XML'in her alanda karşımıza çıktığını görmekteyiz.Bu nedenle XML'I bir anlamda geleceğin web dili olarak tanımlamak mümkündür.
http://www.programlama.com (http://www.programlama.com) adresinden alıntı yaptım.Daha fazla bilgi ve tüm soruların için burayı inceleyebilirsin.Daha da yetmezse[ki sanmam] başka adresler verebilirim...
Kolay Gelsin...
http://forum.ceviz.net/showthread.php?threadid=399
bu linkede bir göz at azcok fikir verir. Gerci Arkhe tam sorunun cevabini vermis degil mi?
mkarabulut
07/08/2002, 15:52
XML'yi veritabanı gibi düşünebilirsin...
XML verilerle ilgili bir dildir, HTML gibi tag kullanır, XML tıpkı veritabanları gibi veri depolar...
Ama XML'nin çıkış sebebi veriyi depolamaktan çok - çünkü zaten varolan veritabanı sistemleri bu işi çok güzel yapıyor - birbirinden farklı bilgisayarlar ve hatta makineler arasında veri alışverişini sağlamaktır.
XML veri depolamaya ortak ve evrensel aynı zamanda açık bir yöntem getirdiği için herhangi bir sistem XML verisini tanıyabilir ve kullanabilir bu sebeple verilerin sistemler arası taşınması konusu geçince XML akla gelmelidir...
Bir de veri deyince sadece hemen akla üye bilgileri,üye resimleri gibi bizim veritabanında sakladığımız tür bilgiler akla gelmemeli, mesela SOAP ve XML_RPC ile farklı uzak sistemler üzerindeki procedurler çalıştırılabilmektedir... Yani veri HTTP request-response bilgilerine benzer şeyler bile olabilir...
Herneyse bu konu daha çok uzar, kısaca böyle bi şeyler...
bonusiso
17/07/2005, 14:43
2002 den bu yana beklemkte olan bu konuyu canladırıyorum ama kusura bakmayaın.
peki xml nerelerde ve kimler tarafından kullanılır daha doğrusu xml le neler yapılabilir ben bunu çok merak ediyorum.
buraya bakabilirsiniz.
http://forum.ceviz.net/showpost.php?p=16517&postcount=2
Panteray
17/07/2005, 19:55
xml geliştirilebilir html den ayrı ,geleceğin kod sistemi olarak abartılan ancak birçok script ve uygulamaya uyumluluk gösteren sadece taglar kullanılan bir dildir.Örneğin;
<muzik listesi>
<sarki>
<sanatcı>Bon Jovi</sanatcı>
<sarkı ismi>It`s My Life</sarkı ismi>
</sarki>
<sarki>
<sanatcı>Bryan Adams</sanatcı>
<sarkı ismi>Heaven</sarkı ismi>
</sarki>
</muzik listesi>
Çakya Muni
18/07/2005, 09:17
Basitçe derslerde söylediğim kadarını söyliyeyim (gerçi arkadaşlar gayet güzel söylemiş)
Databaseler veri saklar;
HTML veri gösterir,
XML veri taşır.
Tabii ki tek yaptığı bu değil ama en azından geliştirme amacı bu :)
bonusiso
19/07/2005, 01:58
Cevaplarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim!!! :super:
dmsn programinin türkce dil destegi yoktur. Bu programi indirdiginizde dil eklerinin *.xml bilgileri oldugunu görürsünüz. Bu örnekle bu programa türk dili eki kazandirabilirsiniz ve hemde pratikte yasarsiniz.
Güzel bir konu olmuş xml'yi tanımak açısından sağolun arkadaşlar.
microchip
06/08/2005, 03:09
XML i sitemde anlatmıştım biraz da alıntı tabi dersler kısmında
saygılar
Real Zee
24/11/2005, 15:39
Bir çok firmanın parayı ben kazanacam diye çıkardığı veritabanı ve iletişim teknolojilerinin sonunda firma çıkarları gereği birbiri ile düzenli akıllı ilişkiler kuramaması sonucunda tarafsız kurumlarca ortaya atılan standart teşkil eden teknolojilerden birisidir.
Farklı ortamlarda verilerin taşınmasını sağlar. Ve bu standarttan yine bir çok firma ekmek çıkarmaktadır. İyi bişey midir ? Öyledir.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.