![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Cevizci Üyelik Tarihi: 04/2003 Yer: Antalya - Alanya
|
Merhabalar, Centos Server'ım var. Ve yeni bir kullanıcı tanımlamak istiyorum adduser veya useradd (sanırım bi farkı yok) hangisini kullanmam gerek. Tanımladığım kullanıcı hesabı ile ftp den giriş yapıldığında direk belirlenen dizine gidecek. kuallanıcı adı : deneme şifresi : 123456 dizini : /var/deneme/ bu komutu nasıl yazarım. Şimdiden teşekkürler... |
| | |
| | #2 (permalink) |
| iptal dumuru Üyelik Tarihi: 07/2003 Yer: burasi
|
useradd ile adduser ayni isi yapsalarda calisma sintakslari farkli.. 1. centosda standart olarak vsftp kullaniliyor bende onu kullandigini varsayiyorum... /etc/vsftp.conf dosyasini incele bu sana fikir vericektir /etc/vsftp.conf dosyasini googlede arat ayrintili bilgi bulacaksindir bu arada ftpye actigin userlarin sisteme baglanmalarini engellersen iyi bir güvenlik önlemi olur bunun icin /etc/passwd /bin/sh yazili yeri ilgili user icin /bin/false yada /bin/nologin yap. centos hangisini kullaniyor bilmiyorum. ama bunu enson olarak yap. yani ftp calistigindan emin olduktan sonra... sonra lamerler dadanmasin...
__________________ www.fatihgenc.com |
| | |
| | #3 (permalink) |
|
Çok teşekkür ederim muhtemelen bundan sona login olayını engellemeyi soracaktım. Bu arada kullanıcıyı komut ile değil de vsftp.conf dosyasına ekleme yaparak mı ekleyeyim. Bu arada benim etc/vsftp.conf dosyası yok acaba başka bir ftp mi yüklü? Bunun nasıl öğrenebilirim? Teşekkür ederim... |
| | |
| | #4 (permalink) | ||
| Alıntı:
Alıntı:
ftp serverlari varsayilan kurulumlarindan selam verirken adini ve versiyonunu söyler... birde su ayrinti var. hangi ftp-server kurdugunu bilmiyorsan bir sistemci olarak at pencereden kendini.. centosun grafik arabirimli paket yönetisici bu konuda size fikir verir Lütfen böyle sorulari sormak yerine biraz arastiralim.. forumdaki newbielere kötü örnek olmayalim
__________________ www.fatihgenc.com | ||
| | |
| | #5 (permalink) |
|
aslında server arkadaşın ben yaparım dedim atladım ama... SSH ile bağlanıom servere gerçek bir server yani... Kurulu plesk server yönetim yazılımı var ama istediğim gibi direk dizine yönelenen bir kullanıcı oluşturulmuyor. adduser ile yeni kullanıcı oluşturup passwd ile şifresini verdim oldu... Şimdi bu kullanıcının senin de dediğin gibi sistem kullanıcısı olduğu için SSH ile sisteme bağlanmasını engellemeye geldi sıra. Bu arada Linux çok az bilirim bikaç komut sadece şifre vermeyi unuttuğum için yapamadığımı sanmışım... Biraz daha araştırma yapınca çıktı ortaya. :| |
| | |
| | #6 (permalink) | |
| Alıntı:
sistem userlari ile ftp userlari aynidir /etc/passwd icindedir neden ftp kullanicisi icin pleks kullanmiyorsun ki
__________________ www.fatihgenc.com | |
| | |
| | #7 (permalink) |
|
Dediğim gibi; FTP kullanıcısı login olduğunda direk istediğim dizine girmesi gerekiyor çünkü başka bir yazılım tarafından erişilip oraya dosya kopyalanacak. Pleskten oluşturduğum kullanıcı httpdocs üstine kalıyor... Yeni versiyonun yüklenmesi gerekiyor o da bi sürü iş şimdilik böle geçici bir çözüm buldum güncelleme yapınca ordan yaparız... Nese hallettim sayılır çok teşekkür ederim... |
| | |
| | #8 (permalink) |
|
pleskte kullanici olustur sonra o kullanicinin home dizinini istedigin yere tasi home dizini /etc/passwd icinde belirtilmistir useradi:x:userhomedizini: ... seklinde devam eder userhomedizini yerine kendi dizinini koyardin kullanici haklarini uyarlamayi unutma rica ederim
__________________ www.fatihgenc.com |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |