![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Delphi Student Üyelik Tarihi: 11/2005 Yer: den Yüksek
|
Uygun oldu mu bilmiyorum ama üç adet sorumu forum kirliliğine neden olmasın diye tek mesajda sormak istedim. Birinci sorum: Bir label ile formda link oluşturdum. Fare ile üzerine gelindiğinde renk değiştirmesi mümkün müdür bu label'in? İkincisi: Veritabanı ile tanıştım nihayet Delphi'de. Oluşturduğum veritabanından sorgular gerçekleştiriyorum. Buraya kadar güzel ama Benim Program Files\Common Shared\Borland Shared (veya benzeri, tam hatırlamıyorum) içerisinde yer alan Tablo.dbf dosyam programı başka bir bilgisayarda çalıştırmama ne şekilde etki edebilir? Yani oluşturduğum proje 700 kb. civarında ama veritabansız bir işime yaramıyor. Veritabanını programa iliştirmek için yapmam gereken işlem nedir? Son olarak: Sonraki Kayıt ve Önceki kayıt olmak üzere iki adet butonum var. İsminden ded anlaşılacağı gibi veritabanından sonraki satırı ve önceki satırı okumama yarıyorlar. Yalnız en son satırı veritabanından okuyunca Sonraki Kayıt butonu doğal olarak işlevsiz kalıyor. Son kayıttan sonra tablo başına dönüp, tekrar ilk kaydı göstermesini sağlamak mümkün müdür? Basit bir adres/telefon defteri uygulaması üzerinde öğrenmeye çalışıyorum. Sorularımda dahi acemilik olabilir. Mazur görünüz. Teşekkür ederim.
__________________ Bu vatanın ekmeğini yiyip, vatana ihanet edenler Birgün ekmek yedikleri yerden kurşunu yerler! |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Kodlarım, Canlarım... Üyelik Tarihi: 05/2005 Yer: » Delphi Bölümü «
|
1- Bileşenler için olayları iyice bir incelemelisin. Orada bir bileşenin üzerine fare ile gelindiğinde windows bunu yakalar ve senin uygulamandada OnMouseMove, OnMouseLeave gibi olay yöneticileri tetiklenir. Tabiki sen bu olay yöneticileri için kod yazmışsan... 2- Yerel SQL hizmet birimleri (paradox, dbase, foxbas vs.) tablolarını kullanıcı bilgisayarlara taşıman ve delphinin veri tabanı motoru BDE. 'yi yine o makianalara kurman gekerir. En kısa yoluyla installshield benzeri bir kurulum hazırlama programıyla tüm bunları setup haline getirebilirsin. 3- Veri tabanına bağlı olarak kullanabileceğin veri bilinçli denetimlerden birde dbnavigator'dür. Bunun yanında tablonun eof, bof kontrollarıylada bu işi yapabilirsin. PHP Kodu:
__________________ Haberbox | Tek Sevgi | Genel Seçimler | Magice Book | Yerel Seçimler Yaşamaya Değer Bir Hayattan, Sevmeye Değer Bir Aşktan, Dostluğa Değer Bir Arkadaşlıktan Asla Vazgeçmeyin... |
| | |
| | #4 (permalink) |
|
Teşekkür ederim @cemaliozan hocam.dbnavigator olayını anladım ve kullandım. Dbase for Windows şeklinde tablomu oluşturdum ama 2 numaralı cevabınızda bahsettiğiniz şekilde BDE yi setup haline nasıl getireceğimi anlayamadım. İnstallshield ile setup hazırlama konusunu biliyorum da buna BDE yi ne şekilde ekleyeceğim o kısmı bilmiyorum. Bir de mousemove-mouseleave olayları için label'a renk değiştirtecek olan küçük bir örnek verebilir misiniz? Form1.Label1.color := clwindow vs. birşeyler yazmam gerekiyor sanırım.
__________________ Bu vatanın ekmeğini yiyip, vatana ihanet edenler Birgün ekmek yedikleri yerden kurşunu yerler! |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 03/2007
|
Label in Events sekmesinden OnMouseOver (mouse üzerine geldiğinde) çift tıklayın ; ilgili prosedüre Label1.color:=clNavy; OnMouseLeave event ine ise label1.font.color:=clblack; gibi istediğiniz özellikteki rengi atayabilirsiniz. 2. sorunuz cemaliozan arkadaşımızın dediği gibi BDE administratorden alias oluşturarak yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgiye google aracılığıyla ulaşın. İsteğinize bağlı olarak direct data file olarakta kullanabilirsiniz fakat bu özellik için programda belirttiğiniz db yolu diğer makinedede var olması gerekiyor 1. makinede db c:\a.db ise 2. makinedede c:\a.db olması gerekiyor. |
| | |
| | #6 (permalink) |
|
Anlaşılmıştır hocam. Teşekkürler. BDE Alias olayı da tamamdır. Biraz döküman okudum, bunu da halledebildim (üstadların da yardımıyla). Şimdi benim DBF dosyam c:\Program Files\ Common Shared\Borland\BDE\tablo.DBF gibi bir dizinde. Setup hazırlarken bu dizinin yoksa dahi oluşturulmasını sağlasam, tablo.DBF dosyasını bunun içerisine atsam olur diyorsunuz yanlış anlamadıysam...
| | |
| | #7 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 03/2007
|
evet bu şekilde olacaktır fakat kurulacak makineninde bde administratorunda gerekli alias oluşturulması gerekmektedir alias kullanmayacak direct data file şeklinde kullanacaksanız C:\a.dbf de çalışıyorsanız 2. makinedende C:\a.dbf şeklinde atarak kullanabilirsiniz. Kolay gelsin |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |