Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Java / JSP

LinkBack Seçenekler
Eski 29/11/2006, 19:46   #1 (permalink)
Üye

Kızgın JTable Cell Erisim Nasil Olur (Her Yonuyle)

JTable sinifina uyuz oldum, yardimlarinizi bekliyorum.

normalde benim icin basit oldugunu dusundugum bir grid(JTable sinifindan tureyen nesnem) yapmak istiyorum.

digelim ki oncelik sirasiyla;
1- grid'i JTable sinifindan turetiyorum. bu kolay
bundan sonraki herseyi runtime aninda yapmak istiyorum;
2- gridin boyunu degistirmek istiyorum. ör 3*2 den 6*1 e
3- her bir column veya row'un yazilip yazilamiyacagina karar vermek istiyorum
4- her bir column veya row'un bir input olmasini istiyorum. örnegin CheckBox ama label'dan kurtulmak istiyorum. ( Cunku koymayi denedim, koydum ama grid'de gozukmuyor, atadigim column'lardan birinde mouse'i basik tutarsam gozukuyor veya basmayi birakinca label'a true veya false yaziyor)
5- her bir column veya row'un rengini degistirmek istiyorum, bir cell icin yapiyom ama örnegin bir cell'e tiklaninca o row'u komple secilmis gostermek icin arkaplan renklerini degistirim diyorum, secilen ve sonrasindakiler renkleniyo.

daha aklima gelmiyen ve jbuilder'la arami acan bu grid mevzusunda cok sey var. bu arada ben c++ builder'dan yeni gecis yaptim (calistigim is geregi), onun icin anlatmak isteyen arkadaslar biraz ayrintiya girerlerse. cunku hep ingilizce dokuman var ve ben anliyamiyom
simadreta hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29/11/2006, 22:04   #2 (permalink)
Luke is back...

mkarabulut Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: ../Dark_Side

Hatırladığım kadarıyla yanıtlayayım, zira uzun zamandır uğraşmıyorum.

Swing bileşenlerinin çoğu MVC kalıbına uygun tasarlanmıştır. Kısacası bu, verinin, görünümün ve işleyişin farklı sınıflarda tutulması demektir.

JTable üzerinden verilere erişemezsin, zira JTable sadece görünüm ile ilgilenir. Verilere erişmek için (satır, sütun olarak) TableModel'i alman gerekir. Her tablonun bir Model'i (DefaultTableModel nesnesidir genelde) vardır ve veriler onun üzerindedir.

Şurada biraz anlatılıyor
http://cit.wta.swin.edu.au/cit/subje...ableModel.html

(Google üzerinden daha fazlasını da bulabilirsin)

Run-time'da satır-sutun eklemek için yapman gereken, genel olarak :

* TableModel'e erişmek
* TableModel'i veri ile güncellemek
* TableModel'in yeni veri ile güncellenmesi için fireTableModelChanged() metodunu çağırmak (Bu metod çağrılınca, JTable kendisini otomatik olarak günceller, bunun dışında fire ile başlayan diğer metodları da incelemek faydalı olabilir.)

Table içindeki hücrelerin içeriğini metinden başka bi şeyler yapmak, hücrelerin rengini değiştirmek v.s. için
* Her JTable için bir CellRenderer nesnesi vardır, bu nesne verinin türüne göre hücreye bi şeyler çizdirir.
* CellRenderer sınıfından türemiş bir sınıf oluşturacaksın, onun getTableCellRendererComponent metodunu implemente edeceksin.
* Bu sınıfı JTable ile ilişkilendireceksin.

Örnek : http://javaalmanac.com/egs/javax.swi.../CustRend.html

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık