Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Sistem > Donanım

LinkBack Seçenekler
Eski 12/10/2006, 18:59   #1 (permalink)
Üye

McKymZ Adlı Üyenin Profil Grafiği

Tamam AMD'nin 4 çekirdekli yeni işlemcileri Altair ve Altair FX

Intel'in önce Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile masa üstü bilgisayarlarda performans liderliğini geri alması, daha sonra çıkardığı Mobil Core 2 Duo (Merom) işlemciler ile diz üstü piyasasındaki liderliğini pekiştirmesi, sunucu pazarı için Clovertown gibi işlemcileri duyurması ve son olarakta bu ayın sonuna doğru 4 çekirdekli işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlanırken herkes AMD'nin neden sessiz kaldığını, hatta bunu fırtına öncesi sessizlik mi yoksa bir çaresizlik mi olduğunu düşünmeye başlarken firma tarafından da artık elle tututlur somut gelişmeler gelmeye başladı.

Uzun süredir AMD'nin K8L (Barselona) mimarisi hakkında çok şey söylendi çok şey yazıldı. Fakat son gelen bilgilere göre AMD 2007 yılının 3.çeyreğinde 4 çekirdekli Athlon64 işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şuan kod adı Altair olan K8L mimarisine dayalı firmanın ilk 4 çekirdekli işlemcisi için AMD'nin oldukça iddialı olduğu söylenmekte. Bu yılın sonuna doğru şuan satılmakta olan çift çekirdekli X2 işlemcilerini 65nm üretim teknolojisi ile yeniden pazara sürecek olan firma, doğal olarak 4 çekirdekli işlemcilerini de 65nm üretim teknolojisi ile üretecek. AMD'nin yeni 4 çekirdekli (Quad-Core) işlemcileri önümüzdeki ay çıkacka olan Intel'in 4 çekirdekli işlemcileri gibi temelde 2 farklı gruba ayrılması bekleniyor. Intel 4 çekirdekli işlemcilerini Core 2 Duo Extreme ve Core 2 Quadro olarak 2 sınıfa ayırırken AMD 4 çekirdekli Altair işlemcilerini Altair ve Altair FX olmak üzere iki sınıfa ayıracak. Tabii isminden de anlaşıldığı gibi serinin üst sınıfını Altair FX modelleri oluşturacak. İki grup arasında gelen bilgilere göre 2 fark bulunuyor. Bunlardan ilki soket tipleri. Altair FX işlemcileri soket F (1207) formunda olacakken Altair işlemcilerin soket940 (AM2) formunda olacak. Tabii bu noktada geriye doğru bir uyum da söz konusu olabilir. İkinci ve belki de en önemli fark Altair FX işlemciler AMD'nin 4x4 ve Simetrix Çoklu İşlemci teknolojisini destekleyecekler. Bu sayede Intele nazaran AMD 4 çekridekli işlemcileri ile birlikte masa üstü pazara ikinci işlemci kullanım seçeneğini de sunacak ki toplamda elde edilecek 8 çekirdek oldukça cazip görünüyor. Her ne kadar 2. işlemci kullanımı maliyetleri yükseltse bile AMD'nin özellikle Core 2 Duo "Conroe" işlemciler karşısında cevapsız kalması ayrıca Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerine göre daha geç çıkması sebebi ile pazar payını daha etkin bir şekilde arttırabilmek amacıyla 4 çekirdekli işlemci fiyatlarını Intele göre daha alınabilir bir seviyede tutabilecek olması da sektör içinde konuşulanlar arasında.

AMD'nin 4 çekirdekli Altair işlemcileri hakkında gelen diğer bilgilere göre Altair ve Altair FX işlemcilerinin saat hızlarının 2,7 ve 2,9 GHz aralığında olması bekleniyor. İşlemciler de yer alan her çekirdek 512Kb L2 ön belleğe sahip olacaklar yani toplamda Altair ve Altair FX işlemcilrede 2MB L2 ön bellek bulunacak. Tabii işlemcilerde yer alacak 2MB büyüklüğündeki paylaşımlı L3 belleği de unutmamak gerek. Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerinde yer alan 1333MHz'lik fsb hızına karşı AMD Altair ve Altair FX'de HyperTransport 3.0 desteği ile 4GHz'lik bus hızları gelmekte. Ayrıca Altair ve Altair FX işlemcilerin 125 watt'lık güç tüketimine sahip olmaları bekleniyor.
Watt başına performans oranın ve her döngüde gerçekleşen işlemci hacminin oldukça geliştirildiği söylenen işlemciler hakkında geriye uyum konusunda bazı bilgiler var. Öncelikle AMD'nin AM3+ soket yapısını DDR3 belleklerin oturmasını beklemek istemesi sebebiyle 2008 yılına kadar ertelediği söyleniyor. Fakat firma boş durmayıp yeni 4 çekirdekli işlemcileri için şuanki AM2 yapsının güncellenmiş bir versiyonu olan AM2+'ı da çıkaracak kısa bir süre sonra firma. AM2+'ın AM2'den en büyük farkı HyperTransport 3 desteği ile gelecek olması. K8 ve K8L mimarilerini destekleyen AM2+'ın da 4 çekirdekli işlemcileri gibi 2007'nin 3.çeyreğinde çıkması planlanıyor.
Ayrıca Altair işlemciler basit bir bios güncellemesi ile AM2 anakartlar ile de kullanılabilcekler. Tabii burda dikkat edilmesi gereken unsur şuan satılmakta olan AM2 anakartlar ile kullanılacak Altair işlemciler için HT 2GHz olacak. Altair ve Altair FX işlemcilerin çıktıkları çeyrek içinde AMD'nin toplam satışlarının %10'nunu 2007 yılının son çeyreğinde ise firmanın toplam satışlarının %20'sini oluşturması bekleniyor.
AMD'nin 4 çekirdekli işlemcileri Altair ve Altiar FX işlemcilerinin çıkmasına paralel olarak Intel'in de 45nm üretim teknolojisi ile ürettiği 4 çekirdekli Yorksfiled işlemcileri gün yüzüne çıkarması bekleniyor. Intel 4 çekirdekli işlemcilerinde 2 çeirdekli Core 2 Duo "Conroe" işlemcilere göre en az %67 performans farkı olacağını iddia ederken AMD bu konuda %40'a yakın performans farkı olduğunu belirtiyor. Tabii firmalar değişik idialarda bulunabilirler ama en kesin verileri işlemciler çktıktan ve testleri yapıldıktan sonra görebileceğiz. Kısacası özellikle 2007'nin 2. yarısı 4 çekirdekli işlemcilerin kıyasıya rekabeti ile geçecek.

Kaynak: Donanım Haber..
McKymZ hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12/10/2006, 19:30   #2 (permalink)
...

HunTER Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

4 cekırdeklı ıslemcıler... SLI ekran kartları... Teker teker gelın huleyn!
HunTER hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12/10/2006, 20:35   #3 (permalink)
Sivil Üye

Gurhan Adlı Üyenin Profil Grafiği

Alıntı:
HunTER, mesajından alıntı: Mesajı Gör
4 cekırdeklı ıslemcıler... SLI ekran kartları... Teker teker gelın huleyn!
Quattro bile çıktı SLI eskidi artık

2 tane 7950X2 ekran kartı takıyorsun kendisi birleştirilmiş 2 ekran kartıdır tek slota takılıyor ( 1GB - 512Bit ) al sana quattro.
Çocuklar öldürülmesin şekerde yiyebilsinler
Gurhan hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12/10/2006, 21:09   #4 (permalink)
...

Ya aletı daha yenı aldık sımdıden basladık yalanmaya.. Ne olacak bızım bu halımız? Hayır uc gun sonra yalnızca bu sıstemlerde calısan oyunlarda yaparlar, ben ıyıce kahrolurum
Eski 12/10/2006, 21:19   #5 (permalink)
Sivil Üye

Vista ile DirectX10 çıktığında(Dolayısı ile DX10 destekli oyunlarda çıktığında) bizim ekran kartları hiçbir işe yaramayacak şimdiden kendini hazırla kahrolmaya

Hadi ben ekran kartımı satar yenisini alırım sen dizüstünü napacaksın bilmiyorum
Eski 12/10/2006, 22:59   #6 (permalink)
...

Sorma.. Sımdıden bunu elden cıkarıp daha ıyısını alma planları yapmaya basladım.. Hıc olmadı servısıne sorucam bakalım.. Ekran kartı degısebılıyor muymus bunun dıye

Not: Aslına degısebılır gıbı sankı :P
Eski 13/10/2006, 01:45   #7 (permalink)
hus
hekır

hus Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Istanbul

Yeni aldığım sistemin kurulumunu yapıyordum ki artık yeni olmadığını öğrendim
Eski 13/10/2006, 02:12   #8 (permalink)
Agresif Üye

turker Adlı Üyenin Profil Grafiği

gereksiz şeylere para yatırmayın.
turker hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13/10/2006, 02:39   #9 (permalink)
Sivil Üye

Alıntı:
turker, mesajından alıntı: Mesajı Gör
gereksiz şeylere para yatırmayın.
Kimisi içinde S5600'e 700YTL vermek gereksizdir
Eski 13/10/2006, 03:54   #10 (permalink)
Agresif Üye

turker Adlı Üyenin Profil Grafiği

Alıntı:
Kimisi içinde S5600'e 700YTL vermek gereksizdir
bağlantı pek mantıklı değil.

bırakın 4 çekirdeği, 2 çekirdeği bile adam akıllı kullanabilen yazılım sayısı bir elin parmaklarının sayısını geçmez. en basitinden windows tek çekirdekli işlemcilerde daha güzel çalışır, aynı şey çoğu oyun için de geçerlidir. bu yüzdendir ki amd oyunlarda çift çekirdekli işlemcilerini tek çekirdekliymiş gibi gösterecek bir yöntem üzerinde çalışmaktadır. benzer şeyleri sli için de söylemek mümkündür. hatta 512mb ekran kartları için de bu durum böyledir. çoğu oyun 256mb bile ram kullanmaz.(ekran kartıları üzerindekilerden bahsediyorum.)

oysaki amatörlükten yarı profesyonelliğe terfi etmek isteyen bir fotoğraf meraklısı olarak s5600 benim için uygun bir seçim. hatta bi sorun olmazsa, uzun soluklu bir tercih bile. ben eğer tatilden tatile kullanmak için bu aleti alacak olsaydım, 2 çekirdekli işlemci alıp CS oynayan kişilerle aynı durumda olurdum. işte o zaman gurhan, senin dediğin maktıklı olurdu.

geçen gün bir tanıdığım vasıtası ile birisiyle görüştüm. yeni bilgisayar alacak ama öyle şeyler istiyorki boşa para gidecek, laf dinlemiyor. mazareti ise çok daha güzeldi."ben bir daha update yapamam buna, o yüzden şimdi ne alırsam öyle kalır". Masa üstü sistem 8000 küsür ytl tuttu. aynı işleri, aynı performansda yapacak bir sistemin ederi 2000ytl yi geçmezdi.
turker hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık