![]() | |
| | #1 (permalink) |
| İptal Durumu Üyelik Tarihi: 01/2006
|
bir konuda kafama takılan bir şeyi size sormak istiyorum öncelikle belirteyim linuxta program derlemeye çalışıp (saatler boyunca) birsürü hata ile karşılaşıp ümitsizliğe kapılıp sonra tekrar deneyip sonra bi daha deneyeyip üzülüp kırılıp dökülüp ama yine de sağduyu ve soğukkanlılığımı kaybetmeden buraya bunu yazıyorum onca program kurma (çuğunluğu oyundu bu programların) girişiminden başarısızlıkla ayrılınca tuxracer oyununun windows sürümü olduğunu gördüm onu indirdim ve windowsta sorunsuzca çalıştırdım ve haliyle bu beni sinir etti. aynı oyunu linuxa kurmak istediğimde configure betiği benim sdl sürümümü (en son verisiyonu indirmiştim) beğenmedi yok efenim geliştirme paketini kuaracakmışım, kurdum bu sefer de başlık dosyalarının versiyonu eski imiş, o halloldu tcl denen şeyi öğrenmek zorunda kaldım (bir programlama dili midir nedir) onu indirip kurdum, kurduğum sürüm 8.4 idi oysa tuxracer configure betiği 8.3 ve daha alt sürümlerin kontrolünü yapıyordu o yüzden tcl hiç yokmuş gibi davranıp programı kurmayı reddetti (bu konuda emin değilim shellden pek anlamıyorum ama koda bakınca öyle görünüyor) oysa windowsta adam tuxracer.exe nin yanına bir tane tcl.dll eklemiş sorun hallolmuş belgeler.org da program derleme configure make gibi konularla ilgili kısımlara baktım biraz bu conf make libtool gibi şeylerin windows için olanları da var vc++ o işi hallediyor falan diyordu. gerçekten de windowsta da ./configure make make install ve tabii ki bunların arka planda yaptığı işlemler var mı. eğer varsa nasıl oluyor da windowsta hiçbir kütüphane eksiği çakışması vs. yaşanmadan programlar kurulup çalıştırılabiliyor da linuxta bu bu kadar sorunlu oluyor. suse kullanırken kütüphane problemi beni o kadar bunaltmıştı ki 5 kurulum cdsindeki bütün kütüphane dosyalarını yüklemiştim (ama yine de program kurarken kütüphane eksik hatasıyla karşılaşıyordum )bu sorunu kökünden halletmenin bir yolu ok mudur (bütün bu sorunların benim kendi cahilliğimden kaynaklandığını da düşünerek sizden yardım da isteyerek soruyorum) |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Registered User Üyelik Tarihi: 01/2003
|
Windows'da derlenmiş dosyayı kurmuşsun. GNU/Linux'da ise derlenmiş dosyayı kurmaya çalışmamışsın, kaynak kodu alıp derlemeye ve sonra kendi derlediğin paketi kurmaya çalışmıssın. Eğer derleme kısmını boşverip kullandığın dağıtım için hazırlanmış derlenmiş paketi kurmaya kalksaydın, o bahsettiğin sorunları yaşamazdın. Örneğin Debian GNU/Linux'da "apt-get install tuxracer" yazınca paket kuruluyor ve hemen oynamaya başlıyorsun. Eğer kaynak kodlarında bazı değişiklikler yapmak filan istemiyorsan kaynak kod paketleri yerine, derlenmiş paketleri kullan. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| İptal Durumu Üyelik Tarihi: 01/2006
|
sanırım bir konuyu eksik ya da yanlış anlatmışım asıl problem benim bi türlü o programları kuramamam değil. muhtemelen ben birçok şeyi bimiyor veya farketmeden yanlış yapıyorum eğer öğrenirsem sorun düzelecek, bunun farkındayım (gerçi hemencecik öğreten biri olsa da fena olmaz ya neyse) asıl söylemek istediğim şuydu: belgeler.com da deniyor ki bu configure libtool gibi araçlar windows için de yapıldı ve bu işlemleri vc++ ın lib araçları hallediyor. yani ben ilk başta derleme olayının windows ve linuxta çok farklı gerçekleştiğini düşünüyordum oysa birbirlerine çok benziyorlarmış ancak windosta bir programın derlenmesi daha az uğraş gerektiriyor (gibi göründü bana) alt seviyede derleyicinin ya da bağlayıcıların araçları bu işlemleri kolaylıkla yapabiliyorsa neden linuxta da yapmıyor. benim asıl sormak istediğim buydu kaldı ki bir programı kurarken başka bir kürüphanenin gerekmesi, gerekeli olan o kütüphanenin kurulumu esnasında da bir başkasının, onun da başka bir kütüphaneye ihtiyaç duyması çok da mutluluk verici bir olay değil (böyle kısır döngülere günlerdir girip duruyorum da) bu arada linux için dağıtılan birçok programın derlenmiş halini bulmak zor. derlenmiş programö hazır paket deyince zaten herkes debian dan örnek veriyor ~ #apt-get-install mutluluk ne hoş değil mi ama ben deb kullanmıyorum |
| | |
| | #4 (permalink) | ||||
| Registered User Üyelik Tarihi: 01/2003
| Alıntı:
Windows'da birşey derleme tecrüben olursa işin hiç de pratik olmadığını ve VC++ ile bitmediğini görürsün. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
| ||||
| | |
| | #5 (permalink) | |
| Eski Cevizci Üyelik Tarihi: 03/2004 Yer: Eskişehir
| Alıntı:
TCL_LIB=-ltcl8.3 Bunu TCL_LIB=-ltcl8.4 olarak değiştirirsen derleniyor. Ya da aynı kodun yeni versiyonunda Makefile dosyasını şu şekilde yapmışlar: TCL_LIB=-ltcl Sanırım bu şekilde de derlenir .. | |
| | |
| | #6 (permalink) | |
| Eski Cevizci Üyelik Tarihi: 03/2004 Yer: Eskişehir
| Alıntı:
Boost Regression Tests Örneğin benim dün derlemeye çalıştığım kodlar şimdiye kadar benim bildiğim Linux için ticari oyunlar geliştiren ilk firma olan Loki Software'in hazırladığı bir kitabın örnek kodlarıydı. Kitaptaki kodlar 2001'de yazılmış ama şimdi Loki Software kapanmış. libsndfile diye bir kütüphanenin 0.x versiyonunu kullanıyor. Şimdi 1.x versiyonları çıkmış ama bu 0.x versiyonu kendi sitesinde bile kalmamış. İnternette uzun aramalar sonunda archive.org vs.. siteleri gezdikten sonra ancak bulabildim. Ama gene de o ses kütüphanesi kullanan programlar çalışmadı | |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |