Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Sistem > GNU / Linux / UNIX / BSD / Pardus

LinkBack Seçenekler
Eski 05/03/2006, 17:07   #1 (permalink)
İptal Durumu

Varsayılan linuxta program derlemek

bir konuda kafama takılan bir şeyi size sormak istiyorum
öncelikle belirteyim linuxta program derlemeye çalışıp (saatler boyunca) birsürü hata ile karşılaşıp ümitsizliğe kapılıp sonra tekrar deneyip sonra bi daha deneyeyip üzülüp kırılıp dökülüp ama yine de sağduyu ve soğukkanlılığımı kaybetmeden buraya bunu yazıyorum

onca program kurma (çuğunluğu oyundu bu programların) girişiminden başarısızlıkla ayrılınca tuxracer oyununun windows sürümü olduğunu gördüm onu indirdim ve windowsta sorunsuzca çalıştırdım ve haliyle bu beni sinir etti.

aynı oyunu linuxa kurmak istediğimde configure betiği benim sdl sürümümü (en son verisiyonu indirmiştim) beğenmedi
yok efenim geliştirme paketini kuaracakmışım,
kurdum bu sefer de başlık dosyalarının versiyonu eski imiş,
o halloldu
tcl denen şeyi öğrenmek zorunda kaldım (bir programlama dili midir nedir) onu indirip kurdum, kurduğum sürüm 8.4 idi oysa tuxracer configure betiği 8.3 ve daha alt sürümlerin kontrolünü yapıyordu o yüzden tcl hiç yokmuş gibi davranıp programı kurmayı reddetti (bu konuda emin değilim shellden pek anlamıyorum ama koda bakınca öyle görünüyor)
oysa windowsta adam tuxracer.exe nin yanına bir tane tcl.dll eklemiş sorun hallolmuş

belgeler.org da program derleme configure make gibi konularla ilgili kısımlara baktım biraz bu conf make libtool gibi şeylerin windows için olanları da var vc++ o işi hallediyor falan diyordu.
gerçekten de windowsta da
./configure
make
make install
ve tabii ki bunların arka planda yaptığı işlemler var mı. eğer varsa nasıl oluyor da windowsta hiçbir kütüphane eksiği çakışması vs. yaşanmadan programlar kurulup çalıştırılabiliyor da linuxta bu bu kadar sorunlu oluyor. suse kullanırken kütüphane problemi beni o kadar bunaltmıştı ki 5 kurulum cdsindeki bütün kütüphane dosyalarını yüklemiştim (ama yine de program kurarken kütüphane eksik hatasıyla karşılaşıyordum )
bu sorunu kökünden halletmenin bir yolu ok mudur (bütün bu sorunların benim kendi cahilliğimden kaynaklandığını da düşünerek sizden yardım da isteyerek soruyorum)
yesilvadi hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05/03/2006, 17:23   #2 (permalink)
Registered User

Windows'da derlenmiş dosyayı kurmuşsun. GNU/Linux'da ise derlenmiş dosyayı kurmaya çalışmamışsın, kaynak kodu alıp derlemeye ve sonra kendi derlediğin paketi kurmaya çalışmıssın.

Eğer derleme kısmını boşverip kullandığın dağıtım için hazırlanmış derlenmiş paketi kurmaya kalksaydın, o bahsettiğin sorunları yaşamazdın. Örneğin Debian GNU/Linux'da "apt-get install tuxracer" yazınca paket kuruluyor ve hemen oynamaya başlıyorsun.

Eğer kaynak kodlarında bazı değişiklikler yapmak filan istemiyorsan kaynak kod paketleri yerine, derlenmiş paketleri kullan.
acemi hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05/03/2006, 17:59   #3 (permalink)
İptal Durumu

sanırım bir konuyu eksik ya da yanlış anlatmışım asıl problem benim bi türlü o programları kuramamam değil. muhtemelen ben birçok şeyi bimiyor veya farketmeden yanlış yapıyorum eğer öğrenirsem sorun düzelecek, bunun farkındayım (gerçi hemencecik öğreten biri olsa da fena olmaz ya neyse)

asıl söylemek istediğim şuydu: belgeler.com da deniyor ki bu configure libtool gibi araçlar windows için de yapıldı ve bu işlemleri vc++ ın lib araçları hallediyor. yani ben ilk başta derleme olayının windows ve linuxta çok farklı gerçekleştiğini düşünüyordum oysa birbirlerine çok benziyorlarmış ancak windosta bir programın derlenmesi daha az uğraş gerektiriyor (gibi göründü bana) alt seviyede derleyicinin ya da bağlayıcıların araçları bu işlemleri kolaylıkla yapabiliyorsa neden linuxta da yapmıyor. benim asıl sormak istediğim buydu

kaldı ki bir programı kurarken başka bir kürüphanenin gerekmesi, gerekeli olan o kütüphanenin kurulumu esnasında da bir başkasının, onun da başka bir kütüphaneye ihtiyaç duyması çok da mutluluk verici bir olay değil (böyle kısır döngülere günlerdir girip duruyorum da)

bu arada linux için dağıtılan birçok programın derlenmiş halini bulmak zor. derlenmiş programö hazır paket deyince zaten herkes debian dan örnek veriyor
~ #apt-get-install mutluluk
ne hoş değil mi ama ben deb kullanmıyorum
yesilvadi hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05/03/2006, 20:28   #4 (permalink)
Registered User

Alıntı:
asıl söylemek istediğim şuydu: belgeler.com da deniyor ki bu configure libtool gibi araçlar windows için de yapıldı ve bu işlemleri vc++ ın lib araçları hallediyor.
Sen verdiğin örnekte Windows için birşey derlememişsin, derlenmiş programı kurmuşsun. Birçok dağıtım için hazır paketi kurmak, Windows'daki kadar basit.

Windows'da birşey derleme tecrüben olursa işin hiç de pratik olmadığını ve VC++ ile bitmediğini görürsün.

Alıntı:
kaldı ki bir programı kurarken başka bir kürüphanenin gerekmesi, gerekeli olan o kütüphanenin kurulumu esnasında da bir başkasının, onun da başka bir kütüphaneye ihtiyaç duyması çok da mutluluk verici bir olay değil (böyle kısır döngülere günlerdir girip duruyorum da)
Paket yöneticileri bu işi otomatik hallediyor. Bağımlılıkları tesbit edip elle tek tek bunları yüklemen gerekmiyor.

Alıntı:
bu arada linux için dağıtılan birçok programın derlenmiş halini bulmak zor.
Değil. Sanırım ortama alışmadığından öyle geldi. Kullandığın sisteme biraz alıştıktan sonra aradığın herşeyi çok rahat bulacaksın ve neyin nerede olduğunu doğru tahmin edebileceksin.

Alıntı:
ne hoş değil mi ama ben deb kullanmıyorum
Her dağıtım için Debian'daki apt-get'e benzer bir sistem var. Paket yöneticilerinde isin mantığı hep aynı. Kullandığın sistemdeki paket yöneticisini biraz incelersen islerini rahatlıkla halledebilirsin.
acemi hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15/03/2006, 02:14   #5 (permalink)
Eski Cevizci

Arkantos Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Eskişehir

Alıntı:
yesilvadi, mesajından alıntı:
tcl denen şeyi öğrenmek zorunda kaldım (bir programlama dili midir nedir) onu indirip kurdum, kurduğum sürüm 8.4 idi oysa tuxracer configure betiği 8.3 ve daha alt sürümlerin kontrolünü yapıyordu o yüzden tcl hiç yokmuş gibi davranıp programı kurmayı reddetti (bu konuda emin değilim shellden pek anlamıyorum ama koda bakınca öyle görünüyor)
oysa windowsta adam tuxracer.exe nin yanına bir tane tcl.dll eklemiş sorun hallolmuş
Arkadaşım bu cevap biraz geç oldu. Ama aynı sorun daha dün Programming Linux Games diye bir kitabın örneklerini derlemeye çalışırken benim de başıma geldi. Eski kodda Makefile dosyasında şunun gibi bir satır var:

TCL_LIB=-ltcl8.3

Bunu TCL_LIB=-ltcl8.4 olarak değiştirirsen derleniyor. Ya da aynı kodun yeni versiyonunda Makefile dosyasını şu şekilde yapmışlar:

TCL_LIB=-ltcl

Sanırım bu şekilde de derlenir ..
Arkantos hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15/03/2006, 02:36   #6 (permalink)
Eski Cevizci

Arkantos Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Eskişehir

Alıntı:
yesilvadi, mesajından alıntı:
asıl söylemek istediğim şuydu: belgeler.com da deniyor ki bu configure libtool gibi araçlar windows için de yapıldı ve bu işlemleri vc++ ın lib araçları hallediyor. yani ben ilk başta derleme olayının windows ve linuxta çok farklı gerçekleştiğini düşünüyordum oysa birbirlerine çok benziyorlarmış ancak windosta bir programın derlenmesi daha az uğraş gerektiriyor (gibi göründü bana) alt seviyede derleyicinin ya da bağlayıcıların araçları bu işlemleri kolaylıkla yapabiliyorsa neden linuxta da yapmıyor. benim asıl sormak istediğim buydu
Yok aslında bence sorun geliştirme araçlarından çok ticari olmadığı için bazı projelerin uzun vadede devam edememesinden kaynaklanıyor. Bu da normal bence.. Çünkü insanlar bir şekilde geçimlerini sağlamak zorunda. Burada firefox gibi artık arkasına geniş kitlelerin desteğini almış popüler açık kaynak kod projelerini kasdetmiyorum tabi.. Benim bahsettiğim böyle kıyıda köşede atıl durumda kalmış projeler.. Buradaki sorun da geliştirme araçlarından çok kullanılan ek kütüphanelerin gelişmesinden ama projenin yeni bir versiyonu çıkmadığı için doğal olarak yeni çıkan kütüphanelerle uyumsuzluk vermesinden kaynaklanıyor. Yoksa Linux altında kullanılan geliştirme araçları en az Windows versiyonları kadar iyi.. Hatta Boost bunların testlerini yapıyor. Grafiklerden de anlaşılabileceği gibi sonuçlar birbirine yakın:

Boost Regression Tests

Örneğin benim dün derlemeye çalıştığım kodlar şimdiye kadar benim bildiğim Linux için ticari oyunlar geliştiren ilk firma olan Loki Software'in hazırladığı bir kitabın örnek kodlarıydı. Kitaptaki kodlar 2001'de yazılmış ama şimdi Loki Software kapanmış. libsndfile diye bir kütüphanenin 0.x versiyonunu kullanıyor. Şimdi 1.x versiyonları çıkmış ama bu 0.x versiyonu kendi sitesinde bile kalmamış. İnternette uzun aramalar sonunda archive.org vs.. siteleri gezdikten sonra ancak bulabildim. Ama gene de o ses kütüphanesi kullanan programlar çalışmadı
Arkantos hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık