Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Veritabanları & SQL

LinkBack Seçenekler
Eski 27/02/2006, 20:11   #1 (permalink)
Cevizci

Varsayılan access'ta alt form kullanımında sorun yaşıyorum.

Merhaba arkadaşlar,
Access öğrenme işini oldukça uzun süredir sallamaktaydım (access 2002). nihayet yeni aldığım bir kitap sayesinde veritabanı mantığını çözdüm ve artık bu işi sonuna kadar götürebilirim.

öncelikle hemen belirteyimki bu access'ta fena halde acemiyim. elimde kitaplar var fakat esas yardımı sizden alacağım. çünkü kitaplar sorunlara tam anlamıyla ışık tutamıyorlar.

yarattığım bir veritabanında oluşturduğum alt formun kullanımında sıkıntı yaşamaktayım. bunu burada nasıl anlatayım bilmiyorum doğrusunu isterseniz. ana form olarak firma id'lerini içeren bir combobox var. alt form olarakta firma yetkililerinin adresleri. ana formdan ilgili firmayı seçtiğimde alt formda bu firma yetkililerinin isim ve adresleri görüntüleniyor. fakat alt formda kayıt gezintisi sırasında veya alt form üzerinden yeni yetkili kaydı eklerken mevcut kayıtları bozuyor. yani bir firmanın yetkilisini başka bir firmaya geçirebiliyor.

sorunun sebebini anlamadım. anlamamda yardım edebilirseniz çok memnun olacağım. anlattıklarımın tam olarak anlaşılamadığını düşünerek oluşturduğum veritabanını ekliyorum. problemi "firma_adres_form" formunda yaşıyorum arkadaşlar.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...

http://rapidshare.de/files/14277696/...NANIM.rar.html
savask hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28/02/2006, 09:34   #2 (permalink)
Üye

Yer: Bursa

Mrb.Ms Access i Kod kullanarak mı uygulama yapıyorsun.
Eakoss hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28/02/2006, 11:11   #3 (permalink)
Cevizci

hayır kod kullanmıyorum. önce kod kullanmadan access'te ne yapılabilirse onları öğrenmek istiyorum (SQL dahil değil tabi buna). kod kullanma işine bundan sonra başlamak istiyorum. fakat kullandıkça gördüğüm kadarıyla kod kullanmadan olmayacak bu iş. o da ayrı mesele.
Eski 01/03/2006, 09:05   #4 (permalink)
Üye

O zaman sihirbaz kullanarak Alt forma bağlantı yapıyorsun. Ana formda alan ile alt fromdaki eşleşen alanların değerlerini sabitlemek için Alt formun giriş alanını özelliklerden kilitleyebilirsin.O zaman dediğin sorunu yaşamayacaksın.
Eski 01/03/2006, 22:04   #5 (permalink)
Cevizci

teşekkür ederim. fakat "alt formun giriş alanı" dediğiniz kısmı alt formun özelliklerinde göremedim. sadece "kilitli" özelliğini "evet" yaptım ama sorun çözülmedi. demekki kastettiğiniz bu değildi. özür dileyerek vaktiniz varsa bana adım adım yol göstermenizi rica ediyorum.
Saygılarımla...
Eski 03/03/2006, 10:04   #6 (permalink)
Üye

Merhaba.Tabii ki yardımcı olmaya çalışırım.Zaten benimde amacım takıldığım konularda bilen bir arkadaştan yardım almak.

Öncelikle Alt forma giriş yapmaya çalışıyorum demişsin. Anladığım kadarıyla
Bir Ana form mevcut.Ve alt form oluşturma sihirbazı yardımıyla ana forma bağlı alt form oluşturmuşsun.Ana form ve Alt formu birbirine bağlarken "Ki sihirbaz kullanırken zaten sana seçim için soruyor" ortak kullanım alanları olması gerekiyor.Bu alanları birbirine eşleştirdikten sonra alt formun eşleşen yardımcı anahtarının bulunduğu "Label vs..." alanı kilitle .

"Özellikler veri seçeneğinde Kilitleyi evet yap. Yine Özelliklerde Diğer seçeneğine git Sekme Durağını Hayır yap.Bu işlemi yaptığında Ana formdaki Birinci anahtar Senin oluşturduğun Alt formdaki yardımcı anahtara otomatik olarak aynı değeri alacağından Başka firmaya personel kaydetme imkanın kalmamış olacak.Ki Sekme durağını hayır yapmaklada buraya kullanıcının müdahale etme hakkı olmayacak.Direkt bir sonraki alana veri girişi yapılacak.
Eski 04/03/2006, 11:10   #7 (permalink)
Üye

Yukarı Alt tablolar hakkında

Gönderdiğim tabloyu incele.Sana yardımı olur umarım.
Eski 05/03/2006, 12:20   #8 (permalink)
Cevizci

Merhaba,
açıklamaların için çok teşekkür ederim. geç cevap verdiğim için de özür dilerim ama biraz uğraşmak istedim önce. hata access'te değil bende orası kesin artık bu arada tablo gönderdim demişsin ama göremedim. mail adresime gönderdiysen yok. buraya eklediysen göremiyorum. şimdi gelelim tekrar alt form sorunuma. biraz uğraştım, formları sildim ve ne yaptığımı görebilmek için tekrar oluşturdum. uğraşırken hatalarımı gördüm ve yukarıda anlattıklarımdan farklı bir durum ortaya çıktı.

"Firma" Tablosu : id, firma adı
"Firma Adres" Tablosu :id, firma id, yetkili adı, telefon, adres

"Firma Adres" tablosundaki 'firma id' alanı, "Firma" tablosundaki 'id' alanı ile ilişkili.

Ne yapıyorum :
iki şekilde alt form oluşturmayı denedim.

1) Sihirbazla alt form oluşturduğumda istediğim gibi, çok güzel çalıştı (gözümden birşey kaçmadıysa tabi). yani hem yeni firmayı hem de bu firma altındaki çalışanları görüntüleyip yeni kayıtlar ekleyebiliyorum. ama alt formu veri sayfası ya da sekmeli görünümde oluşturuyor. ayrıca 'id' alanındaki değeri elle değiştiremiyorum birincil anahtar olduğu için. bu kesinlikle istemediğim bir görünüm.

2) bu yukarıdaki mesajlarımda anlattığım durumun tam açıklaması. "Firma Adres" tablosunun 'firma id' alanı arama sihirbazıyla "Firma" tablosunun 'id' ve 'firma adı' alanlarına bağlı. yani anahtar alanı gizle fonksiyonuyla sadece firma adını görüntülüyor. ben form üstbilgisine bu "Firma Adres" tablosunun 'firma id' alanını koydum. ayrıntılar kısmına da 'id' ve 'firma id' alanları hariç diğer alanları ekledim. böyle yapınca yukarıdaki mesajlarda bahsettiğim durum oluşuyor. kayıtlar arasında gezinirken kayıtları değiştiriyor. bunda da benim olmasını istediğim tek kısım üst bilgiye yerleştirdiğim açılır kutudan seçim yapabilmek.

Ne Yapmak İstiyorum :
Form üstbilgisine yerleştireceğim açılır kutuda firma adları görüntülensin. alt form kesinlikle sütunlu görünümde olsun. ben alt formun kayıt gezintisi düğmelerinden gezinerek ilgili firmaya ait kişilerin arasında geçiş yapayım. form üstbilgisindeki açılır kutudan seçim yapabileyim ve seçtiğim firmaya ait adres kayıtları alt formda görüntülensin. bir firmaya it kayıtlar görüntülenirken alt formun "yeni kayıt ekle" düğmesine tıkladığımda o firmaya ait yeni kayıt ekleyebileyim. ana formun kayıt gezintisi düğmelerindeki "yeni kayıt ekle" düğmesine tıkladığımda hem yeni bir firma, hem de alt formda bu firmaya ait yeni adres kayıtları ekleyebileyim.

"ne yapmak istiyorum"u kısaca şu şekilde de tarif edeyim:

"Ne yapıyorum"daki 1. maddede alt form sütunlu görünümde olsun. ana formda kayıt gezinti düğmeleri ile gezinti yapmak zorunda kalmayayım. id'yi elle girebileyim ya da firma adını açılır kutudan seçebileyim.

bunu yapabileceğim bir yol var mı?

umarım bu kez anlatabilmişimdir. başınızı ağrıttığım için özür dilerim.
Saygılarımla...
Eski 05/03/2006, 21:41   #9 (permalink)
Üye

Varsayılan Aht..

mail adresin tanımlı değil arkadaşım.Sana incelemen için için basit Access uygulaması göndereceğim.Tahminim senin için faydası olacak.

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık