Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Veritabanları & SQL

LinkBack Seçenekler
Eski 23/02/2006, 16:57   #1 (permalink)
Eski toprak

Yer: TurKey
Varsayılan mySQL sonunda başladım.

ama tam olarak değil..

4.1 i indirip kurdum aynı zaman da MySQL Front 3.2 yi de.. ama bana cok yabancı geldi. Access e alışınca

arkadaşlar malumunuz Access te veritabanı dosyası die bi olay var. hani uzantısı .mdb olan.

dosyamızı "filanca" dizine ekleyip projelerimizde kullanıyoruz ya.

peki MySQL de bu olay nasıl olucak MyS Front ile bunu nası yapıcaz..

Dosyadan "Bağlan" a (F12) ye oradan da yeni diyerek (yeni bir oturum oluşturmaya) tıklıyorum..

ortak.isim: deneme1 (oturum adı)
bağlantı.sunucu: localhost
bağlantı.baglantı_türü: direkt
bağlantı.karakter_düzeni:boş (seçimsiz)
giriş.kullanıcı:root
giriş.parola:11111111 (ve parolayı kaydet..)
veritara.limit:son kullanımı hatırla
veritara.varsayılan_kısaltma:geçerli

oturum ekle penceresinde yukarıdaki ayarları yapıyorum..

sorular:
1- baglantı sekmesinde sunucu olarak localhost yazıyorum da mesela projeyi web e atınca da mı aynı olacak.

2- yine sunucu olarak localhost yazınca karakter düzeni (ne işe yaradıgını bilmiyorum) açılır kutusuna tıklayınca bir hata alıyorum..

ekleden veritabanı ekle dedik:

isim: rehber
karakter düzeni: boş geçtik(!, ?)

tablo ekleye tıklayınca yine resim2 deki hatayı alıyorum.
ama farzedelim hatasız olarak; tablo1 adında bir tablo ekledik ve icine id, alan1, alan2 diye üc alan ekledik. ve veritabanımız hazır. peki bunu ben localhost/proje klasörümün içine nasıl eklicem.

asp ile bir MySQL baglantısı nasıl kuracağım gerisi sql sorguları hallederim sanırım. bu topic aynı zamanda benim gibi yeni başlayanlar icin iyi bir referans olur sanırım..
Eklenmiş Grafikler
File Type: jpg r1.JPG (31.4 KB, 27 views)
File Type: jpg r2.JPG (14.0 KB, 16 views)
Eski 23/02/2006, 18:50   #2 (permalink)
İptal Durumu

KИZ Adlı Üyenin Profil Grafiği

Alıntı:
DotNetKid, mesajından alıntı:
1- baglantı sekmesinde sunucu olarak localhost yazıyorum da mesela projeyi web e atınca da mı aynı olacak.
Cevap: Kullandığın hosting'e göre değişir ama genelde "localhost" olarak kullanırsın ki bu hosting hizmetini sağlayan şirketin güvenliği yanlış birşeydir aslında.

Alıntı:
2- yine sunucu olarak localhost yazınca karakter düzeni (ne işe yaradıgını bilmiyorum) açılır kutusuna tıklayınca bir hata alıyorum..
Cevap: Hata MySQL Front'un iç hatası, server'a bağlantı sağlanamadığı için olabilir (ihtimal).

Alıntı:

Cevap: Türkçe Karakterler için Latin 5 seçmekte fayda var.

Alıntı:
ama farzedelim hatasız olarak; tablo1 adında bir tablo ekledik ve icine id, alan1, alan2 diye üc alan ekledik. ve veritabanımız hazır. peki bunu ben localhost/proje klasörümün içine nasıl eklicem.
Alıntı:
asp ile bir MySQL baglantısı nasıl kuracağım gerisi sql sorguları hallederim sanırım. bu topic aynı zamanda benim gibi yeni başlayanlar icin iyi bir referans olur sanırım..
Cevap: MySQL'i hangi dille kullanacağına bağlı, PHP ile kullanmak için;

PHP Kodu:
<?php

$Baglanti 
mysql_connect("localhost","mysql_username","mysql_password"); // Genelde username: root, password: empty olur.

mysql_select_db("veritabanimizin_ismi",$Baglanti);

?>
ASP için: http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=ASP+with+MySQL

MySQL genel olarak veritabanı, tablo vb. dosyalarını "c:\mysql\data\" dizininde tutar. (dizini default olarak yazdım, kurduğun yere göre değişir ama mysql klasörünün içerisinde data klasöründe tutar.)
KИZ hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24/02/2006, 02:03   #3 (permalink)
Cevizci

MySQL yönetim aracı olarak "DBACentral for MySQL" i kullanabilirsin.
Access kullanmış olanlara hiç yabancı gemeyecektir...
bahtiyarsenoglu hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24/02/2006, 04:59   #4 (permalink)
Yns
İptal Durumu

Yns Adlı Üyenin Profil Grafiği

MySQL'ye ASP ile bağlanmak
http://www.ceviz.net/index.php?case=...d=281&catid=24
Yns hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24/02/2006, 05:39   #5 (permalink)
...

HunTER Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

Alıntı:

MySQL 4.1 'le beraber artık her tablo hatta her alan ıcın ayrı ayrı karakter setı (charset) tanımlayabılıyoruz.. KNZ'nın soyledıgı gıbı bu turkce ıcın latin5 olmalı.. Ama bununla da bıtmıyor.. Bırde karsılastırma (collation) dıye bısey var.. Buda A'dan Z'ye dogru sıralamalar yapabılmek ıcın.. Bu degerede yıne turkce ıcın latin5_turkish_ci vermelısın..

Aksı halde order by isim gıbı bı sorguda şeyma (yada üzeyir) en tepede yer alabılır..

Ancak tum bunlar kaydederken.. Kayıttan okurken turkce karakter problemı yasamak ıstemıyorsan verıtabanı baglantısı yaptıktan hemen sonra su uc sorguyu calıstırmalısın,

Kod:
SET NAMES 'latin5';
SET CHARACTER SET latin5;
SET COLLATION_CONNECTION = 'latin5_turkish_ci';
Alıntı:
Mesaj almanca oldugu ıcın ne dedıgını bılmıyorum.. Ama bende benzer sorunlar yasadım MySQL-Front'la.. En azından yenı versıyonunda.. Aslında sana PHPMyAdmin kullanmanı onerırdım ama sen ASP ıle calısıyosun.. O yuzden belkıde bahtıyarsenoglu'nun tavsıyesını dınlemelısın..

Alıntı:
Yıne KNZ'nın dedıgı gıbı MySQL genelde C:\MySQL\data klasorunde tutar verıtabanlarını.. ve sen genelde bu klasore ulasamazsın.. Tabı web ıcın konusuyorum.. Yoksa my.ini'ye (oda genelde C:\Windows klasorunde olur) mudehale ederek data klasorunu proje dızınıne alabılırsın..

Hatta ıstersen MySQL'ı proje dızınının ıcıne kur.. Kımse napıyorsun demez
HunTER hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24/02/2006, 11:06   #6 (permalink)
Eski toprak

öncelikle hepinize ayrı ayrı çok tşk ederim. güzel bir kaynak olmuş, emek verip yazmışsınız.

Alıntı:
KИZ, mesajından alıntı:
Cevap: Türkçe Karakterler için Latin 5 seçmekte fayda var.

MySQL genel olarak veritabanı, tablo vb. dosyalarını "c:\mysql\data\" dizininde tutar. (dizini default olarak yazdım, kurduğun yere göre değişir ama mysql klasörünün içerisinde data klasöründe tutar.)

- Türkçe karakter icin Latin 5 olacak,
- hatayı hallettim artık hata vermiyor cok şükür. (aldıgım hata da kullanıcı adı veya şifre tutarsızlığıymış sonradan farkettim..)
- c\mysql yok, C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 4.1\data bende varsayılan dizin böyle ama sanırım cok da onemli değil..

şimdi anladığım kadarıyla; msFront ya da baska benzeri bir program yardımıyla VT mizi hazırlıyoruz. sonra bu C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 4.1\data dizinine kaydediliyor. mesela tablo1 diye tablo oluşturdum. C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 4.1\data\rehber\tablo1.frm die bir dosya oluşturdu.

- şimdi wwwroot taki bir projeyi mySQL vtye baglamak için ilgili vt dosyalarını da wwwroot içine kopyalamıcam. phpcode verilen vt baglantı kodlarını (php için diyorum) kullandıgım zaman kendi otomatik olarak C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 4.1\data dizinine ilgili vt dosyalarıma bağlanıyor değil mi yanlış anlamadım inş.

Alıntı:
bahtiyarsenoglu, mesajından alıntı:
MySQL yönetim aracı olarak "DBACentral for MySQL" i kullanabilirsin.
Access kullanmış olanlara hiç yabancı gemeyecektir...
tşk ederim. deneyeceğim..

Alıntı:
Yns, mesajından alıntı:
tşk. ederim.. saolasın...

Alıntı:
HunTER, mesajından alıntı:
MySQL 4.1 'le beraber artık her tablo hatta her alan ıcın ayrı ayrı karakter setı (charset) tanımlayabılıyoruz.. KNZ'nın soyledıgı gıbı bu turkce ıcın latin5 olmalı.. Ama bununla da bıtmıyor.. Bırde karsılastırma (collation) dıye bısey var.. Buda A'dan Z'ye dogru sıralamalar yapabılmek ıcın.. Bu degerede yıne turkce ıcın latin5_turkish_ci vermelısın..

Aksı halde order by isim gıbı bı sorguda şeyma (yada üzeyir) en tepede yer alabılır..
latin5 ve latin5_turkish_ci değerlerini ilgili yerlere girdim.

Alıntı:
HunTER, mesajından alıntı:
Ancak tum bunlar kaydederken.. Kayıttan okurken turkce karakter problemı yasamak ıstemıyorsan verıtabanı baglantısı yaptıktan hemen sonra su uc sorguyu calıstırmalısın,

Kod:
SET NAMES 'latin5';
SET CHARACTER SET latin5;
SET COLLATION_CONNECTION = 'latin5_turkish_ci';
- bu üc sorguyu asp dosyama yazıcam değilmi MySQL front ile ilgili filan değil yani.
Eski 24/02/2006, 14:03   #7 (permalink)
İptal Durumu

KИZ Adlı Üyenin Profil Grafiği

Alıntı:
- şimdi wwwroot taki bir projeyi mySQL vtye baglamak için ilgili vt dosyalarını da wwwroot içine kopyalamıcam. phpcode verilen vt baglantı kodlarını (php için diyorum) kullandıgım zaman kendi otomatik olarak C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 4.1\data dizinine ilgili vt dosyalarıma bağlanıyor değil mi yanlış anlamadım inş.
Evet, sadece bağlantıyı kurup, sorgularını çalıştırman yeterli.

Alıntı:
- bu üc sorguyu asp dosyama yazıcam değilmi MySQL front ile ilgili filan değil yani.
MySQL Yönetim Programlarında da kullanabilirsin, sana betik dillerinin verdiği çıktıyı sağlayacaktır, bu sorguları betik dilleri içerisinde de aynen kullanabilirsiniz.
KИZ hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24/02/2006, 16:58   #8 (permalink)
Eski toprak

hepinize tekrar tşk. ederim.. daha durun yeni başladık
Eski 03/03/2006, 12:48   #9 (permalink)
Eski toprak

Varsayılan bağlantı hatası

arkadaşlar MySQL Front tan MySQL e baglanırken hata alıyorum. (ilk resim)

hizmetlerden mySQL e baktım. sağ tıklayıp " başlat " diyorum. bir hata daha veriyor.. (2. resim) nedendir acaba. önceden sorun yoktu. MySQL Server ı uninstall edip tekrar kurdum düzelmedi..

(önce MySQL Server kurmuş oldugum baska bir makinede de denedim aynı sorun oldu)
Eklenmiş Grafikler
File Type: jpg r1.JPG (6.6 KB, 7 views)
File Type: jpg r2.JPG (47.8 KB, 7 views)
Eski 03/03/2006, 13:15   #10 (permalink)
Registered User

MySQL'i silip sonra elle mysql klasörünü ve varsa herhangi bir yerdeki my.ini ve my.cnf dosyalarını silip yeniden yükle. Bu dosyalar Windows klasöründe olabilir.
acemi hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık