![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Cevizci Üyelik Tarihi: 04/2005
|
Penguen logosuyla tanınan Linux, rakibi Microsoft'la mücadelede önemli bir adım daha attı. Counter Strike ve FİFA serisi gibi Windows tabanlı yüzlerce gelişmiş bilgisayar oyunu artık Linux destekli bilgisayarlarda oynanabiliyor Teknoçağ ŞÜKRÜ ANDAÇ Açık kaynak kodlu, güvenli ve bedava yazılım olarak bilgisayar dünyasına giriş yapan, bu özellikleriyle kısa sürede Microsoft'un en ciddi rakibi olan Linux, şimdi de Microsoft Windows tabanlı oyunları hedef almış durumda. Bugüne kadar bilgisayar kullanıcılarının işletim sistemi tercihinde, oyunların Windows'u destekliyor olması Microsoft'a önemli rekabet avantajı sağlıyordu. Zaten oyun üreticileri de, geliştirdikleri hemen tüm oyunları Microsoft destekli geliştirip piyasaya sürüyordu. Linux ise uzun zamandan bu yana, oyun pazarında yer alıp özellikle genç kullanıcıları kendine çekmek için bir arayış içindeydi. Şimdi ise, bu alanda önemli mesafe alınmış durumda. Yüzlerce oyun var Bu alanda çalışmalarını yoğunlaştıran ve öncesinde WineX isimli sistem ile bu geçişi sağlamaya çalışan Transgaming Technologies firmasının yeni nesil uygulaması Cedega, gelişmiş bilgisayar oyunlarının Linux destekli bilgisayarlarda oynanabilmesi için bir platform oluşturdu. Bundan böyle, Counter Strike, Max Payne 2, Grand Theft Auto, Warcraft III, Diablo II ve Doom 3'ün de aralarında bulunduğu onlarca farklı kategoride, yüzlerce Windows tabanlı bilgisayar oyununun Linux işletim sistemi destekli versiyonu hazırlanmış durumda. www.transgaming.com adresinden ulaşılabilecek tüm bu oyunlar, açık kaynak kodlu Linux destekli olsa da, üretici firmaların şartları gereği diğer Linux uygulamaları gibi kodların açılıp, oyunun tüm kodlarına ulaşılmasına izin vermiyor. Önemli çizgi aşıldı Cedaga uygulaması Windows tabanlı bir oyunun, Linux destekli platforma aktarılıp özel kodlar sayesinde oynanabilmesini sağlıyor. Bu arada oyun ses, görüntü, performans ya da içerikte herhangi bir değişikliğe uğramıyor. Platforma eklenen yeni oyun hızındaki artışın ardından, analistler Linux'un Microsoft ile mücadelede önemli bir çizgiyi aştığı görüşünde. Bu arada Transgaming Technologies firmasının bir diğer uygulaması Aclerex ise, kurumsal alandaki Windows tabanlı uygulamaların Linux destekli platformda çalışmasını sağlıyor. Kaynak : Milliyet |
| | |
| | #2 (permalink) |
| i got the blues Üyelik Tarihi: 01/2003
|
Mükemmel birşey. Linux'a sırf oyun yüzünden geçmeyen insanlar var. Sadece oyun oynayanlar geçsin demiyoruz ama sonuçta oyun oynayan kişiler linuxu kurcalamasa bile 3-5 basit işi için linux kullanabilirler, kalkıp windows satın almak zorunda kalmazlar. Ayrıca benim sevindiğim nokta MacOSX için de portlanabiliyor olması bunların. (MacOSX kullanıyorum çünkü, oyun oynamak içinse PC'i açıyorum -şu an olduğu gibi-)
__________________ çılgın bir elmas vardı artık bakışlarında |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 04/2003
|
zamanın ötesinden cevap yazayım bu habere: 100 milyon'a ömür boyu windows satın alıp linux ile aynı makinada çalıştırmak varken (ve ayrıca bir sürü diğer programları da kullanabilmek için) neden aylık beş doları bu firmaya vereyim. hem de her oyunu oynayamayacağımı bilerek. bir yerde bir ceviz üyesi aynı şeyi dreamweaver'a 1000 dolar ödedikten sonra windows'a niye 100 dolar ödenmesin diye soruyordu bence gayet haklı. evet ben de microsoft'tan ve ürünlerinden nefret ediyorum ama diğer yazılım şirketleriyle (mesala adobe, ea vs) kartelcilik yaptıkları için şu an hala gerekli bir sistem. linux ne zaman oyun konusunda microsofta yakın olur: büyük oyun firmaları linux uyumlu oyunlar yapmaya başlayınca. ya da yine linuxcu oyun ekipleri kurulur sırf linux'da çalışacak oyunlar yaparlar. ama bu tür oyunlar için yüzlerce programcı grafiker vs. yanyana gelecek falan zor işler tabii. ama linuxa farklı dağıtımlar yapmak için yan yana geliyorlar. bunun için niye gelmesinler. burada tabii linuxçuların örgütlenme mantığını da sorgulamak gerekiyor ister istemez. benim gördüğüm herkes biraz işi öğrenince kendi lokantasını açan garson moduna girmiş. etrafta onlarca linux dağıtımı var. oysa daha az dağıtım olsa. ama daha fazla insan bu projelere destek verebilseydi daha iyi olmaz mıydı. herkes yeteneğe göre iş bölümü yapardı oyun geliştirme zart zurt gibi işleri de birileri alırdı o zaman herhalde. |
| | |
| | #4 (permalink) | |
| Üye Üyelik Tarihi: 12/2007
| Alıntı:
Bunu düşününce insanın aklına desteklenip geliştirilmesi gereken belli başlı dağıtımlar hangileri ki sorusu geliyor. Şahsi kanaatimce şu dağıtımların gelişimine destek olmak yeni dağıtım oluşturmaktan çok daha büyük başarı: Debian Gentoo Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu/Ubuntu Studio/Ubuntu Server Ve öyleki sadece bu belirttiğim dağıtımlar dünyadaki hemen her bigisayar kullanıcısının işini görür. Önemli olan hangisinin sizin amacınıza uygun olduğunu bulup, kullanmayı öğrenmek. | |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |