Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Pascal / Delphi / Delphi.NET

Anket Sonuçlarını Göster: Delphi 2005 deneyiminiz oldu mu ?
Evet, kullandım ve memnun kalmadım. 3 17.65%
Evet, kullandım, memnunum ve halen kullanıyorum. 2 11.76%
Hayır, kullanmayı düşünmüyorum. 4 23.53%
Yakın zamanda incelemeyi düşünüyorum. 8 47.06%
Oylayanlar: 17. Bu anketi oylayamazsınız

LinkBack Seçenekler
Eski 20/05/2005, 22:00   #1 (permalink)
...Sanat insan içindir...

burhanmt Adlı Üyenin Profil Grafiği

Mesaj Delphi 2005'i kullandınız mı ?

Borland Delphi 2005'i deneme fırsatı buldunuz mu ? Bulanlar eleştirilerini bizlerle paylaşırsa sevinirim.

Deneme fırsatı bulamayanlar da düşünüp düşünmediklerinin nedenlerini paylaşırlarsa çok şey istemiş olmam herhalde !

"..."
burhanmt hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21/05/2005, 00:04   #2 (permalink)
wLy
İptal Durumu

wLy Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: { 2316,2913,71 }

.NET bildiğim kadarıyla ap ayrı bir teknoloji..

Denemeyi düşünüyorum tabi vakit bulabilirsem..
wLy hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21/05/2005, 03:20   #3 (permalink)
Eski Cevizci

mr1yh1 Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: samsun

düzeltildi mi bilemem ama türkçe OS ile problem yaşayanlar vardı..
http://www.hardwaremania.com/forum/s...ad.php?t=31396
mr1yh1 hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21/05/2005, 19:34   #4 (permalink)
Ryu

karflake Adlı Üyenin Profil Grafiği

Bilgisayarıma format atmadan önce bir günlüğüne kurmuştum. İlk bakışta arayüzüne ısınamadım. Benim yazdığım programlar için .net'e ihtiyacım olmadığından yakın zamanda Delphi 2005'e geçmeyi düşünmüyorum(Ayrıca programı kullanacak kişilere önce .net framework kurmalısınız demek de hoş değil bence). Kullandığım bileşenlerin 2005 versiyonlarını aramak, kurmak da zor geliyor açıkçası...

Enson 22/05/2005 00:22 tarihinde karflake tarafından düzenlenmiştir..
karflake hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13/06/2005, 17:23   #5 (permalink)
...Sanat insan içindir...

burhanmt Adlı Üyenin Profil Grafiği

Borland'ın geçenlerde yayınladığı Update Pack #3 yamasını kurarak Delphi 2005 ile yeni denemeler yapmaya başladım. Eskiden meydana gelen birçok hata giderilmiş; ama yine de açılışta önemsiz de olsa bir "dll " nin bulunamayıp load edilemediği manasında bir hata aldım. Hatanın çalışmamı engeller yanı yoktu, ama rahatsız ediciydi.

Burada şu noktya da değinmek isterim ki, Delphi 2005'in çıkalı daha 5 ay olmuşken 3. Uptade güncellemesini yayınlaması çok kötü ! Neden ilk etapta Windows gibi BETA sürümü çıkartıp kullanıcılara deneme yaptırmıyor da hemen yeni sürümü duyuruyor? Bu bir eksiklik bence. Meselâ Microsoft Visual Studio'nun bugünlerde BETA 2' sürümünü duyurdu. Ne kadar güzel bir tedbir ki normal sürümü hemen çıkartıp afallamak istemiyor. Program kararlı ve istikrarlı olana kadar beta ile hata bulmaya ve eleştirileri incelemeye çalışıyor. Darısı Borland'a.

Konuma tekrar gelirsem, IDE'sinin 3 dili (Delphi for .NET, Delphi for Win32, C#) desteklemesi açılışı yavaşlatmış. Çünkü bunlarla ilgili "dll ve bpl" leri hafızaya yüklediğinden 256 mb RAM kullanan bir bilgisayarda bayağı bir geç açılıyor; fakat IDE'sinin çok dinamik yapıldığı aşikar. İçerisindeki tüm birleşen ve modüller DLL ve BPL(Borland Package Library) şeklinde. Bu da ilerisi açısından çok hızlı geliştirilebilir veya güncellenebilir yapmış. Bunu Delphi32.EXE IDE executable'sinin 536 KB boyutunda olmasından anlıyorum. Aslında Borland, gelecek sürümde IDE'yi özelleştirilebilir yaparak bu sorundan kurtulabilir. Böylece ekstra dll veya bpl yüklemesinden kurtularak IDE daha hızlı hale getirilebilir. (Muhtemelen bunu umuyorum...)

Başka dikkatimi çeken özelliklerden biri "Win Forms" ve "VCL Forms" oldu. "Win Forms" ile .NET Framework çatısındaki ortak birleşenler kullanılıyor. Tamamen Microsoft mühendislerinin yazdığı birleşenler. Bu da eski Borland'ın birleşenlerine aşina olanlara biraz ham gelebilir. Çünkü izlenimim, bu birleşenlerin bayağı ham olması; ama Win Forms ile tasarlanan programlar için kullanılan birleşenlerin zaten .NET Framework'te olması hazırlanan EXE'lerin boyutunun küçük olmasına sebebiyet veriyor.

VCL Forms ile hazırlanan programlarda Borland'ın önceden beri geliştirdiği stabil ve meşhur birleşenlerinin olduğunu ve bunların kullanıldığını gördüm. Hem, Windows'un birleşenlerinden daha yetenekli ve fazla özelliğe sahip. Borland burada tecrübesini konuşturmuş; yalnız .NET ortamında VCL Forms ile tasarladığımız prograramların yanında kullanılan birleşenlerin dll'leri exe'nin yanına eklenmekte ve exe ile taşınmaktadır. Çünkü bunlar .NET Framework ortak kütüphanesinde yer almayan birleşenler. Bu da biraz boyutu artırıyor; ama kalite bakımından kimse hiç bir şey diyemez. Çünkü Windows mühendislerinin yazıdğı .NET Framework birleşenlerine fark atıyor.

ASP.NET ile web programlamaya geldiğimizde IDE'nin yavaşlığı ve fazla kaynak bulamamam canımı sıkan etmenler olmuştur. Bunların haricinde Borland Delphi 2005 gayet güzel bir geliştirme stüdyosu. Borland nede olsa yeni yeni deneyim edinmekte .NET ortamında. Yakın zamanda yine kitlesini sevindirecek işler yapacağına inanıyorum.

"..."

Enson 13/06/2005 17:47 tarihinde burhanmt tarafından düzenlenmiştir..
burhanmt hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık