![]() | |
| | #1 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 02/2005
|
Oyun programciligiyla kısa bi süredir ilgileyorum . c de 2 boyutlu basit oyunlar yaptım . Fakat oyun motoru denince ne gibi bir işlevin kastedildiği hakkında bir fikrim yoq. ilgilenen arkadaşlar bu konuda birikimleri bu baslikta toplarsa iyi bir dokuman olusur kanatindeyim
|
| | |
| | #2 (permalink) |
| Eski Cevizci Üyelik Tarihi: 04/2005 Yer: samsun
|
bu kavram, en iyi şekilde oyun motorlarının dokümanları incelenerek anlaşılabilir.Belli bir standardı yok.Bir oyun motoru diğerinin içerdiğini içermeyebiliyor. grafik anlamında: 1-)opengl kullanan birisi bir dokuyu doğruda bir resim dosyasından yükleyemez.extradan işlemler yapması lazım. 2-)studio3DMax tarzı programlarla oluşturulmuş 3D cisimleri openGL içerisine doğrudan ekleyemez. 3-)scenegraph denilen yapıları programcının kendisinin oluşturması gerekir.(objelerin tutulduğu bağlı listeler.) 4-)Belli başlı yapıları standart olarak ve optimize edilmiş şekilde kullanmayı sağlar.mesela gökyüzü , yeryüzü(terrian), güneş.. 5-)partikül ve bağlı olarak efektler. ses: 1-)değişik formattaki ses dosyalarını okuyup, 3D şekilde verecek kütüphaneler. yapay zeka: 1-)en azından bir çarpışma dedektörünün hazır gelmesi fena olmaz. internet: 1-)oyun motorları internet üzerinden oynanabilir oyun yazmayı kolaylaştırabilir. programcılık: 1-)bu motorlar bir scripting tanımlayıp kullanabilir.Bu sayede programcının işi kolaylaşır. 2-)resource manager tarzı sınıflar yardımı ile bellek yönetimini kolaylaştırırlar. 3-)Yukarıda sayılanların hepsine ayrı ayrı ulaşılabilir.Ama oyun motorunun özelliği, bunları tutarlı ve birleştirici bir arayüzle sunmaktır. |
| | |
| | #4 (permalink) |
|
scenegraph lar zorunlu değil, onlar bağlı listelerle bir takım organizasyon kolaylıları ve hız avantajı sağlıyorlar.Tıpkı gerçek dünyadaki gibi: ev , evin içinde oda , odanın içinde valiz vs...şimdilik onları unut. biliyorsun 2 boyutlu oyunlarda sadece resimlerin ard arda gösterimi var. 3 boyutlu oyunlarda da o yöntemden yararlanılıyor billboarding deniyor önce 3 boyutlu uzayda bir düzlem seçiyorlar sonra bunun üzerine bir resim ya da resimler yerleştiriyorlar. ( genelde oyunlardaki ağaçlar, araba yarışlarındaki binalar , yol kenarındaki kişiler ) amaç bir düzlemi boyutlu imiş gibi göstermek. ama normal 3 boyutlu cisimler farklı ( elinde tabanca gezen tipler, araba yarışlarındaki arabalar, canavarlar vs..), onlar gerçekten 3 boyutta tanımlılar, ve yine üzerlerine resim konuyor, ama bunun adı dokulandırma. opengl gibi bir grafik engine 3 boyutlu bir şekil verirsen, onun ekran üzerindeki izdüşümünü alırsın.(bir bakış noktası vs ye göre..) yani şeklin gerçek dünyadaki hareketi tanımlaman lazım. Yani kukla oynatma gibi birşey. |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 01/2006
|
ben yeni bi programcıyım.vb de calısıyorum.bi kac 2D oyun yaptım ama senin dedigin gibi resim oynatmak gibi degil.bunu biraz acarmısın.benim bir yılan oyunum var.bunu nasıl multiplayer yapabilirim.hani yılanın da multiplayerı mı olurmus deme ogrenmek icin hersey mubah ... slmlar
|
| | |
| | #6 (permalink) |
|
doğru,daire,dikdörtgen vs.. çizdirerek yapmış olabilirsin. ama bu şekilde karmaşık bir şekli çizdiremezsin. ( mesela bir insan karekter ..) çizgi film gibi düşün, mesela 2-3 kareden oluşan bir çöp adam yap. ( 2-3 ayrı resim olacak elinde ) cismin hareket ettikçe, belli zaman aralıları ile resmi değiştir. multiplayer da yaşadığın problem nedir ? |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Üye Üyelik Tarihi: 01/2006
|
dun aksam game maker ın bedava versiyonunu indirdim.bacgroundu kaldırıp bir seyleri hareket ettirdigim zaman arkasında izler bırakıyor.dedigini anladım.multiplayerda sorunum yok.multiplayer hakkında hic bir bilgimde yok! nedir ne degildir ve nasıl yapılır? ilgilendigin icin sagol
|
| | |
| | #8 (permalink) |
| Silversword Üyelik Tarihi: 07/2003 Yer: Antalya
| vb için multiplay yılan yapacaksan ya da herhangibir oyun paket boyutlarını en düşük hale çekmen gerekiyor. Yılanın oyunda yapcağı sadece 4 yön vardır. o sebepten Karşı taraf sol tuşuna Bastığında "L" göndermen yeterli olacaktır. Yemeklerin yeri her iki tarafda eş yerlede çıkmasını sağlayan bir sistem geliştirebilirsin. Örneğin oyun bağlantıları ve oyun içi chat bir soket den yapılır oyun hazırlanırken N5939 gibi bir veri gönderirsen 5939 a göre hazırlanmış yiyecekler çıkar. Fakat internet koşulları mükemmel değil bu sisteme göre hazırlanmış oyunda oluşacak tek bir paket kaybı her iki ekranda farklı farklı oyunlar görmeye yol açabilir.. Bu sebepten sunucu olan bilgisayarın eşitleme değerleri göndermesi gerekli bu değerleri içerinde "L R U D" içermeyen "%X192%%Y020%" gibi bir değer göndermek iyi olacaktır. Çoğu oyun bunun benzeri mantıklarla yapılır görmüşsünüzdür siz oyunda gezersiniz birden oyun sizi geri çeker nedeni eşitleme paketini almış olmanızdır. UDP gibi daha hızlı bir protokol seçmeniz önerilir.
__________________ ||||Revlis||||| |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |
| |