Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Web & Grafik > Web Tasarım

LinkBack Seçenekler
Eski 14/11/2004, 00:20   #1 (permalink)
Üye

trocin Adlı Üyenin Profil Grafiği

Ampul ideal ölçüler

arkadaşlar forumda araştırdım ancak tatmin edecek nitelikte ideal ölçülerle ilgili konu bulamadım.Bir web sitesi yapıyorsunuz hem 800*600 hem 1024*768 çözünürlükte sayfa taşmıyacak şekilde gözüksün istiyorsunuz.Peki istiyorsunuz istemesine de bunu nasıl yapıyorsunuz width="100%" olayına bi türlü akıl sır erdiremedim width="100%" kullansam bile sayfam her seferinde taşıyor.Zaten forumda da okuduğum kadarıyla yüzde değer vermeyin diye bangır bangır yayın yapılıyor.Pekala yüzde değer vermiyeyim ama piksel olarak kaç piksel en ideal genişliktir.

ayrıca bir firma için tasarım yapıyor olsanız height 'ı çok yüksek mi tutarsınız yoksa olabildiğince kısa mı tutmaya çalışırsınız bu konularda yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum. İYİ ÇALIŞMALAR...
Eski 14/11/2004, 00:51   #2 (permalink)
i got the blues

Zerzevat Adam Adlı Üyenin Profil Grafiği

Öncelikle;

1-Kullanıcılar kaydırmayı fazla sevmezler.
2-İnsan gözükü aşağı-yukarı pozisyonda seyreder genellikle.(Okuma ve izleme.) Bu sebeple yatay çubuklar sevilmez.
3-Sayfanın arayüzü ile arkaplanı bir bütündür ve eğer kullanıcı sadece arayüzü görüp arka planı görmezse bu pek iyi değildir. (width=100% yerine width=85% gibi bir değer yani.)

Ben genelde sitelerimi photoshop'ta tasarlarım(pek grafik kullanmayacak olsam bile önce orada hazırlarım sonra kodlarım, gereken imajları kaydederim.)

Photoshopta genelde w=850, h=650 pixellik boş döküman açarım ve her iki yandan eşit ölçüde boşluk kalacak şekilde en fazla 750 pixellik çalışma alanı hazırlarım.(Rehber çizgilerle.) Fakat dediğim gibi en fazla gerekirse 750 yaparım. Genelde 700-650-600 pixellerde çalışıyorum. Kullanıcılar genelde uzun satırları okumak yerine kısa kısa alt paragraflara geçerler bu sebeple 600-650 pixel iyidir.

Bir de genel bir intiba var o da "header" grafiğin 100-150 pixeli geçmemesinin gerektiği. Ama bana kalırsa 200pixellik bir alan tipografik olarak dengelenirse sitede güzel bir tasarım yaratılabilir.

Not: Benim deneyimlerimle 760-420 pixel olan sayfanın 800-600'de çubukları çıkmıyor.
Zerzevat Adam hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14/11/2004, 08:43   #3 (permalink)
wanna sleep more

Volkan Uzun Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: CA

tasarimdan anlamam ( yazdigim programlarda mesaji; textte dogru yere koyabilmek icin bir egitim almistik ) ama insan gozu asagi yukari degil, Z seklinde okur genelde.
Eski 14/11/2004, 09:04   #4 (permalink)
i got the blues

Zerzevat Adam Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yok ZigZag okuma bir hızlı okuma tekniğidir yani hızlıca göz atarken Z okuma bir tekniktir. (Bizde okulda geçen sene eğitimini aldık. )
Zerzevat Adam hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14/11/2004, 09:19   #5 (permalink)
wanna sleep more

Volkan Uzun Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: CA

ayni zamanda bir web sitesine giren kisiler buyuk bir textle karsilastiginda ( kursta buyuklukten kasit 5 satirdan fazla olacak sekilde diye tanimlanmisti ) otomatik olarak beyin hizli okumaya baslar ve zigzag cizer. buradaki istisna kisiyi direk %100 alakadar eden bir konu olmasi, onun disinda herkes bilincsiz z cizer. bunuda soyle test etmisler, bir web sitesini insanlara bir sure gostermisler, hatirladiklarini sorduklarinda, insanlarin soyledigi kelimeler hep Z harfi ekseninde cikmis. o yuzden tasarim icin asil mesaji Z harfine koyun demislerdi.

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık