Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Veritabanları & SQL

LinkBack Seçenekler
Eski 11/11/2004, 15:58   #1 (permalink)
Eski Cevizci

Varsayılan access te ne kadar büyük proje ?

Merhaba,

Accesste hakikaten büyük bir proje sağlam bir şekilde yapılabilir ve işletilebilir mi ?

Yaklaşık 100-150 arası tablo olan , bu tabloların 10-15 tanesine günde 500-1000 arası kayıt girilen
Yaklaşık 100-200 tane sorgu tasarlamak gereken (bütün bu sorgular yaklaşık yıllık ortalama kayıt sayısı 300.000 olan tabloları sorgulayacak)
Yaklaşık 150-200 tane değişik rapor alınabilecek

Ve en önemlisi aynı anda en az 30-40 kişinin, ileride belkide 60-70 kişinin kullanabileceği

Bir program tasarlanabilir mi ve sağlıklı bir şekilde işletilebilir mi ? Yoksa daha şimdiden Visual Basic ve SQL kitapları alıp okumaya başlıyayım mı ?

Birde mesela önce Access te tasarladım ve işletmeye başladım diyelim, fakat belki çok kullanıcı yönünden belki de performans yönünden randıman alamadım. Tabloları yaratmak, aralarındaki ilişkileri belirlemek, formları , raporları tasarlamak, sorguları geliştirmek için harcanan emeklerin boşa gitmemesi için SQL server üzerine olabilir başka bir yere olabilir tasarımları ile birlikte datalar taşınabilir mi ? Taşınırsa beni bekleyen problemler ne olabilir ? Kullanıcı arayüzü tamamen Access in formları vb. olduğu halde datalar SQL server üzerinde olabilirmi ? Olabilmesi için daha en başında dikkat etmem gereken noktalar varmı ?

Yani 2 sene sonra bir sıkışma olursa ve verileri SQL server üzerine taşımak için çalışmaya başladığımda “Tüh bee, demek en başında şunu şöyle yapsaymışım olurmuş ama şimdi olmuyor” yerine “Oh bee iyiki forumdaki arkadaşlara sormuşumda zamanında bunu böyle yapmışım” demem için neleri önerirsiniz.

Teşekkürler.
realperest hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11/11/2004, 19:22   #2 (permalink)
Registered User

Verileri MySQL'de tut. Arayuzleri (form, rapor, kodlar vs) MS Access ile yap.

MySQL ucretsiz oldugu icin herhangi bir ek masrafa girmeden bu sekilde baslayabilirsin ve bu sayede baska bircok avantaja sahip olursun.

MySQL kullanmaya karar verirsen, ufak bir iki tiyosu var.
acemi hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11/11/2004, 21:34   #3 (permalink)
Eski Cevizci

ACEMİ, sevgili dostum.

Access' i sayende öğrendim diyebilirim. Demek sırada My SQL i de senden öğrenmek varmış. :-))

Merak etme bu hemen olacak bir şey değil zaten ben planlarımı bir kaç ay sonrası için yapıyorum. Ama mutlaka bir gün başlayacağım ve başını her zaman ki gibi ağrıtacağım.
Şimdiden özür dilerim.

Fakat My SQL için çoğu programcıda artık klişeleşmiş bir şekilde "bırak yaa, oracle varken hadi onu geç Ms SQL varken onu ancak amatörler kullanır" gibi bir hava içerisindeler. Niye bunu söylüyorlar acaba ?

Birde access i tercih etmemin sebebi birazda formların üzerine koyacağım denetimlerin falan hemen tablodan bağlantıları falan hazır bir şekilde geliyor olmasının sorguları hazırlayıcı ile otomatik olarak hazırlayıvermenin pratikliği idi. My SQL de tabi bunları hep ben hazırlayacağım değil mi ? Yani visual basic te olduğu gibi

Access daha tanıdık olduğu için ben access'i tercih ederim ama Sen vb ye de hakim birisi olarak yinede access i mi kullanırdın, yoksa visual basic'i mi kullanırdın ? Access ten sonra vb yi öğrenmek pek problem olmayacağı için (vede access te olsa bağlantıları falan sıfırdan yapacağım için) acaba direkt vb ye mi geçsem ?

Access te beni en çok düşündüren de formların ekran çözünürlük ayarlarına göre otomatik olarak strech lenmemesi ???

Biraz karışık oldu ama , anlaşılmıştır heralde ne demek istediğim.

Enson 11/11/2004 23:04 tarihinde realperest tarafından düzenlenmiştir..
Eski 11/11/2004, 23:42   #4 (permalink)
Registered User

Alıntı:
Fakat My SQL için çoğu programcıda artık klişeleşmiş bir şekilde "bırak yaa, oracle varken hadi onu geç Ms SQL varken onu ancak amatörler kullanır" gibi bir hava içerisindeler. Niye bunu söylüyorlar acaba ?
Bunca Internet/forum tecruben var, cok defa gozlemlemissindir: cogu kisi, gercek bilgilere dayanarak degil, kliselere, oradan buradan duyduklarina dayanarak laf ediyor. Bunlari ciddiye almana gerek yok. MySQL konusunda sana tam garanti veriyorum. Yahoo da MySQL kullaniyor, Yahoo amator mu?

Alıntı:
Birde access i tercih etmemin sebebi birazda formların üzerine koyacağım denetimlerin falan hemen tablodan bağlantıları falan hazır bir şekilde geliyor olmasının sorguları hazırlayıcı ile otomatik olarak hazırlayıvermenin pratikliği idi. My SQL de tabi bunları hep ben hazırlayacağım değil mi ? Yani visual basic te olduğu gibi
Aynen eskiden yaptigin gibi calisacaksin, yeni bir olay yok.

MS Access'e MySQL tablolarini link edeceksin. Ondan sonra bu tablolar, MS Access tablosuymus gibi, "aynen" eskiden oldugu gibi calisacaksin. Degisen tek sey verilerin MS Access'de degil, MySQL'de tutulacak olmasi.

Alıntı:
Access daha tanıdık olduğu için ben access'i tercih ederim ama Sen vb ye de hakim birisi olarak yinede access i mi kullanırdın, yoksa visual basic'i mi kullanırdın ?
Veritabani uygulamalari icin (onyuz olarak) VBasic ve MS Access arasinda tercih yapacak olursam MS Access'i tercih ederdim.

Ama ilk tercihim, acik kaynak kodlu bir dil ile (Python, PHP gibi) uygulamayi, bir web uygulamasi olarak gelistirmek olurdu.
Eski 12/11/2004, 09:29   #5 (permalink)
Standartın Dışı

hakansor Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: Ankara

My Sql i nasıl kuracağız ?
windows xp işletim sistemini baz alırsak ?

mesela
data diye tablo var, dataform diye form var bu buna bağlantılı. data tablosunu mysql e aktarıp çalışmam için nasıl bir gidişat izlemem lazım ?

Bu tam bana göre gibi ...
Eski 12/11/2004, 11:03   #6 (permalink)
Registered User

Oncelikle, proje gercekten buyuk olmayacaksa buna gerek yok. Isini zorlastirmis olursun.

MySQL'in nasil kurulacagini, omerbalyali'nin hazirladigi makaleye bakarak ogrenebilirsin.

MyODBC konusunu incelemen lazim.

MS Access'de bir tabloya nasil link olusturacagini ogrenmen lazim.
Eski 12/11/2004, 14:43   #7 (permalink)
Eski Cevizci

Merhaba,

Yani ben şimdi öncelikle mysql kurmalı ve orada tablolalırımı oluşturmalıyım anladığım kadarıyla ve sonra access e bunları bağlamalıyım. sorguları falanda access te oluşturmak istiyorum ama problem olmaz değil mi ? (çok extrem bir sorguya ihtiyaç duyarsam onu my sql in gelişmiş özellikleriyle yaparım belki ileride)

birde kullanıcalara yetkilendirmeler yapmam gerekecek falanca kullancı şu bilgiyi görsün/görmesin , değiştirsin/değiştiremesin, eklesin/ekleyemesin gibi bunu access in içindemi yapmam gerekecek, yoksa mysql demi çözeceğim bu sorunu ?

bu arada mysql i indirdim ancak setup ını çalıştırdığımda ;
d:windows\system32\autoexec.nt. sistem dosyası, MS-DOS ile microsoft windows uygulamalarını çalıştırmak için uygun değil. uygulamayı bitirmek için kapat ' ı seçin
gibi bir hata veriyor
sanıyorum son yüklediğim programlardan biri mesela sp2 autoexec te bir değişiklik yapmış ona bakacağım şimdi ama başka bir şey olabilir mi ?

Bu arada ;
Access arayüzü ile ilgili şimdilik aklıma ilk gelen pürüz formları tasarlarken kullanıcının hangi çözünürlükte kullanacağını bilemiyor olmam ve bildiğim kadarıyla access formları çözünürlüğü göre kendisini ayarlayamıyor ?

Enson 12/11/2004 15:09 tarihinde realperest tarafından düzenlenmiştir..
Eski 12/11/2004, 15:21   #8 (permalink)
Registered User

Alıntı:
Yani ben şimdi öncelikle mysql kurmalı ve orada tablolalırımı oluşturmalıyım anladığım kadarıyla ve sonra access e bunları bağlamalıyım. sorguları falanda access te oluşturmak istiyorum ama problem olmaz değil mi ? (çok extrem bir sorguya ihtiyaç duyarsam onu my sql in gelişmiş özellikleriyle yaparım belki ileride)
Dedigin sekilde yapman gerekiyor. Bazi ufak tefek puf noktalari var, onlara dikkat edersen birsey olmaz.

Alıntı:
birde kullanıcalara yetkilendirmeler yapmam gerekecek falanca kullancı şu bilgiyi görsün/görmesin , değiştirsin/değiştiremesin, eklesin/ekleyemesin gibi bunu access in içindemi yapmam gerekecek, yoksa mysql demi çözeceğim bu sorunu ?
Bunu veritabani bolumunde degil de kodlama bolumunde halledersen daha iyi olabilir. Web uygulamalarinda genelde yapildigi gibi...

Diger iki madde ile ilgili diyecegim birsey yok.
Eski 13/11/2004, 12:35   #9 (permalink)
Eski Cevizci

MySQL i kurdum. Ancak yeni veritabanı yaratma, tablo oluşturma gibi işlemleri yapamıyorum. Ya yüklenmesi gereken bir ek uygulamayı yüklemedim, yada bazı şeylerin sıralamasını bilmiyorum.
Aslında çok basit bir menüsü var gibi ama neyin ne işe yapamadığını bilmedikten sonra bir şey yapamıyorum.

My odbc : not found diyor mesela acaba önce bunu mu yüklemem lazım ?
Eski 14/11/2004, 12:23   #10 (permalink)
Üye

Yer: Denizli

evet.şu adresteki dosyayı indirip kurman lazım.
http://dev.mysql.com/downloads/connector/odbc/3.51.html
atlantis hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı