Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Pascal / Delphi / Delphi.NET

LinkBack Seçenekler
Eski 19/09/2004, 06:47   #1 (permalink)
Aborjin özentisi şahıs

Sychorax Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: dünya
Varsayılan MDI Form?

Benim iki tane formum var.Biri ana form(form1) öbürü mdichild form(form2).
Ben application.createform(TForm2,form2) şeklinde yeni form oluşturuyorum.Formların isimleride "Form2_1,Form2_2" gibi sırayla gidiyor.
screen.activeform yazarak aktif formu buluyorum. ama aktif formu TForm olarak alıyor,doğal olarak üzerindeki nesnelere ulaşamıyorum.Aktif formu Form2 olarak nasıl alabilirim.
Şimdiden sağolun
Sychorax hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20/09/2004, 12:00   #2 (permalink)
Üye

Bence şöyle bir yol kullanabilirsin...

var i,ComponentNum:integer;

begin

// Aktif formun component sayısını bul.
ComponentNum:=Screen.ActiveForm.ComponentCount

for i:=0 to ComponentNum-1 // Döngü oluştur.

if Screen.Components[i].ClassName='TEdit' then
begin
TEdit(Screen.Components[i]).Text:='.......';
TEdit((Screen.Components[i]).Width:=150;
....
end;

....
....
....

{
Bu şekilde Eğer "i" numaralı Component TEdit ise TEdit(Screen.Components[i]) diyerek
TEdit' e ait tüm kontrolleri yapabilirsin. Fakat "if Screen.Components[i].ClassName='TEdit' then " kontrolünü koymayı unutma her seferinde bence...
}

end;
raist_TR hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20/09/2004, 13:11   #3 (permalink)
Aborjin özentisi şahıs

Sychorax Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: dünya

Sağolasın bende delphi.about.com'daki MDI makalelerinden buldum bii iki şey(aslında baya şey varmış orda)

Tform2(ActiveMDIChild) şeklinde alırsan aktif formu veriyor
Sychorax hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20/09/2004, 21:20   #4 (permalink)
Üye

TForm(ActiveMDIChild) dersen veya senin dediğin gibi; (ActiveMDIChild) ile belirttiğin Kontrol TForm sınıfı bir eleman gibi davranır. Bu şekilde TForm için kullandığın özelliklerini diğer tüm Komponentler için kullanabilirsin. Ama dediğim gibi başta hangi sınıfa ait olduğunu "Components[i].ClassName='TEdit' then" gibi bir kontrol yöntemiyle kontrol et. Yoksa hata verebilir yazdığın kod.
Eski 21/09/2004, 12:38   #5 (permalink)
Üye

Yer: Ankara
Soru yaramaz child formlar

Benim de MDI formlarla sorunum var. Anaform açılır açılmaz diğer child formlarda açılıyor. Child formları ben manual açmak istiyorum. Her child form ayrı bir içeriğe sahip. Bu konuda bilgisi olan var mı?
free hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21/09/2004, 13:47   #6 (permalink)
Üye

Bu şeklide de yapabilirsin bence...
Mesela bütün MDIChild ları senin dediğin gibi açılsın. Ama 1 tane daha MDIChild oluştur. Bu Child senin default açılış formun olsun. İstediğin Grafiği buna yerleştir (Gzel bir artalan resmi olabilir. Ben genelde böyle yapıyorum). Bu formun default olarak MDIForm açıldığında görünür diğerlerinin görünür olmaması için Project>Options>Forms kısmından Auto-Create forms kısmındaki listenin en alt kısmına koy. Bu formun windowstate özelliğini wsMaximize ayarla. BorderStyle özelliğini bsToolWindow olarak ayarla. Bu Şekilde göze de hitap ediyor. Ben bu şekilde yapıyorum. Belkide alışkanlıktandır.

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık