Ceviz Forum

Geri Dön   Ceviz Forum > Programlama > Javascript / DHTML / Ajax

LinkBack Seçenekler
Eski 09/09/2004, 18:24   #1 (permalink)
Üye

Varsayılan Javascript ile textarea'nın value'sunu belirleme + Formda hernagi bir yer değişince.

Merhaba çok fazla alan bulunan bir formum var input'lar textarea'lar vs...

Bazı textarea'lara veri girişi yaptığımda bazı textara'ların verilerini otomatik değişmesini istiyorum.

Örnek:

<textarea id=miktar>Buraya değer yazacağım</textarea>

<textarea id=birimfiyat>100</textarea>

<textarea id=tutar>Burası otamatik değişecek.Formdan çıkmadan + Burada formülde var miktar * birimfiyat yapması lazım</textarea>

Teşekkürler
aeaeae hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 09/09/2004, 18:46   #2 (permalink)
Varlığa izin veren boşluk

anov Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İstanbul

merhaba aeaeae;
adım adım;
* textarea ların her birinin kendine ait ismi olmalı.(mantıklı olursa daha iyi)
* miktar , birim_fiyat gibi değişkenler için textarea yerine text kullansan daha iyi bence.
* bir fonksiyon yazacaksın.tüm işlemleri yapan ve sonuçları gereken yerlere yazan.
* bu fonksiyonu değiştiği zaman hesaplama yapılmasını istediğin kontrollerin (onkeyup) olayına yazacaksın.
* text kontrollerinin value özelliğinden faydalanıp. (birim_fiyat.value) gibi değerleri okuyacaksın ve aynı yolla yazacaksın.
* son olarak yazdığım bir örnek vardı onun adresini vereyim.
http://www.piramitantrepo.com/tr/antrepo_ucret.asp
not: kod bayağı eski o yüzden mozilla ile çalışmadığını gördüm yani o zaman sadece dünyada tek browser var zannettiğim "gençlik yıllarım" imiş

iyi niyet ve yardım seninle olsun.

Enson 09/09/2004 18:52 tarihinde anov tarafından düzenlenmiştir.. Sebep: ah mozilla ah
anov hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 09/09/2004, 20:37   #3 (permalink)
Üye

Teşekkürler
Allah razı olsun şimdilik ihtiyacımı karşıladı.
Eski 10/09/2004, 11:41   #4 (permalink)
Üye

Merhaba,

Kod:

<script Language=JavaScript>
var f, f1f, f1g, d1f, d1g
d1f = f.f1f.value;
d1g = f.f1g.value;

function hesapla(){
           dtutar =d1f*d1g+
                 0;
          tutar.innerHTML=dtutar;

}//end function
   </script>

<form name="f">
<input type="text" name="f1f" value="8" Onkeyup=hesapla()>
<input type="text" name="f1g" value="5" Onkeyup=hesapla()>
<span id=tutar>40</span>
</form>
Sayfanda baktığım kadarı ile üstteki gibi bir kod yazdım ama f1f null veya nesne değil diye uyarı çıkarıyor ve hesaplamıyor.

Neden olabilir.

Alıntı:
anov, mesajından alıntı:
merhaba aeaeae;
adım adım;
* textarea ların her birinin kendine ait ismi olmalı.(mantıklı olursa daha iyi)
* miktar , birim_fiyat gibi değişkenler için textarea yerine text kullansan daha iyi bence.
* bir fonksiyon yazacaksın.tüm işlemleri yapan ve sonuçları gereken yerlere yazan.
* bu fonksiyonu değiştiği zaman hesaplama yapılmasını istediğin kontrollerin (onkeyup) olayına yazacaksın.
* text kontrollerinin value özelliğinden faydalanıp. (birim_fiyat.value) gibi değerleri okuyacaksın ve aynı yolla yazacaksın.
* son olarak yazdığım bir örnek vardı onun adresini vereyim.
http://www.piramitantrepo.com/tr/antrepo_ucret.asp
not: kod bayağı eski o yüzden mozilla ile çalışmadığını gördüm yani o zaman sadece dünyada tek browser var zannettiğim "gençlik yıllarım" imiş

Eski 10/09/2004, 11:55   #5 (permalink)

hatanın muhtemel sebebi :
* dtutar tanımlanmamış.
* değişkenler ile kontrollere aynı ismi vermemelisin. mesele kontrolün ismi toplam ise
değişkenin ismi int_toplam olmalı (değişik olmalı) veya kontrolün bir textbox olduğundan hareketle txt_toplam diyebilirsin. JS böyle durumlarda karışıklık çıkarabiliyor.
(hatta Asp bile fonksiyon ismi ile değişken ismi aynı olduğu zaman değişken tanımlı değilmiş gibi davranabiliyor.)

ayrıca bazı öğütler :
* degişkenlere , kontrollere , fonksiyonlara "abc , def , fff , aaa" gibi isimler vermekten kaçınmalı.hangi değeri tutacaksa mesela genel toplamı tutacak genel_toplam şeklinde bir isim verilmelidir.
* global değişkenlerden (function dışında tanımlanan değişkenler global değişkendir ve her fonksiyon onlara erişebilir) mümkün olduğu kadar uzak durulmalı.ancak mecbur kalınırsa kullanılmalı.
* html taglarını yazarken , özellikleri tırnak içine almalı bu daha düzenli bir yazım sağlar.
* function , while , if , switch , try gibi blok ifadelerinde bir TAB içeriden yazılmalı.

Eski 10/09/2004, 13:54   #6 (permalink)
Üye

Merhaba,

Teşekkürler Var dtutar'ı tanımladım hata mesajı düzeldi fakat değer değiştirdiğimde tutar hesaplamıyor. Neden Olabilir.?

<span id=tutar>40</span> 'tutarın olduğu yerde NaN yazıyor. ben input 'ların value'ları değişince tutarda değişsin istiyorum ama olmuyor.

d1f = Birinci fiyat input'u
d1g = Birinci miktar input'u

d1f * d1g = tutar demesi lazım ilk value'lara bir değer geliyor value'lar değişince o andaki value'lere göre hesaplayacak.
Eski 10/09/2004, 14:09   #7 (permalink)
Üye

Merhaba,

function hesapla(){
d1f = f.f1f.value;
d1g = f.f1g.value;
dtutar =(d1f)*(d1g);
tutar.innerHTML=dtutar;

}//end function
</script>

Value alma değişkenlerini fonksiyonun içine yazmam gerekiyormuş. var tanımlamalarınıda sildim yinede çalıştı çok teşekkürler
Eski 10/09/2004, 14:25   #8 (permalink)
Üye

Yok yine sorun oluştu herşey yerli yerinde tamam'da Database'den value

0,26 (Virgüllü) şekilde geliyor ama böyle yazılırsa NaN veriyor 0.26 yazılması gerekiyor bu nasıl çözülür

Birde tutar alanında küsurat veriyor ben küsürat istemiyorum veya 2 hane küsürat olsun nasıl olur.????

Alıntı:
aeaeae, mesajından alıntı:
Merhaba,

function hesapla(){
d1f = f.f1f.value;
d1g = f.f1g.value;
dtutar =(d1f)*(d1g);
tutar.innerHTML=dtutar;

}//end function
</script>

Value alma değişkenlerini fonksiyonun içine yazmam gerekiyormuş. var tanımlamalarınıda sildim yinede çalıştı çok teşekkürler
Eski 10/09/2004, 15:46   #9 (permalink)

bu scripti yazarken aynı sorunlarla karşılaşmıştım.
sql server virgüllü tutar sanırım access te böyle yapıyor.
bilgileri alırken Replace işleminden geçir.
var fiyat = <%=Replace( rs("fiyat") , "," , "." )%> ; //rs recordset in ismidir.
yuvarlama için şöyle bir fonksiyon işini görür bir html sayfanın içine kopyalarsan çalışma şekli hakkında kesin fikrin olur.)
Kod:
<script language="javascript">
function yuvarla(parametre, kac_basamak)
{
	return ( Math.round( parametre * Math.pow(10, kac_basamak))/Math.pow(10, kac_basamak))
	//     |           |                     \---------------/|         \---------------/|
	//     |           \--------------------------------------/                          |
	//     \-----------------------------------------------------------------------------/
}
</script>

<input type="text" name="sayi">
<input type="button" name="yuvarla" value="Yuvarla" onclick="alert(yuvarla(sayi.value,2))">
<hr>
<small>20:49 17.06.2004 NB :)</small>
* var ifadelerini niye siliyorsun dursunlar orada.
* neden değişkenlere ısrarla kısaltılmış isim veriyorsun anlamıyorum hayır tabii ki karışmaya hakkım yok ama beni sinirlendiriyor böyle kodlar :-(
(anlamları apaçık belirgin ise özür fakat uzun isimler daima tercih edilmelidir.)
Eski 10/09/2004, 16:20   #10 (permalink)
Üye

Çok teşekkürler, Üşengeçlik :-) Notpad'de yazıyorum zor geliyor unutuyorum falan... kısa daha iyi

d1f
değer,
1.satır
fiyatı gibi

Alıntı:
anov, mesajından alıntı:
bu scripti yazarken aynı sorunlarla karşılaşmıştım.
sql server virgüllü tutar sanırım access te böyle yapıyor.
bilgileri alırken Replace işleminden geçir.
var fiyat = <%=Replace( rs("fiyat") , "," , "." )%> ; //rs recordset in ismidir.
yuvarlama için şöyle bir fonksiyon işini görür bir html sayfanın içine kopyalarsan çalışma şekli hakkında kesin fikrin olur.)
Kod:
<script language="javascript">
function yuvarla(parametre, kac_basamak)
{
	return ( Math.round( parametre * Math.pow(10, kac_basamak))/Math.pow(10, kac_basamak))
	//     |           |                     \---------------/|         \---------------/|
	//     |           \--------------------------------------/                          |
	//     \-----------------------------------------------------------------------------/
}
</script>

<input type="text" name="sayi">
<input type="button" name="yuvarla" value="Yuvarla" onclick="alert(yuvarla(sayi.value,2))">
<hr>
<small>20:49 17.06.2004 NB :)</small>
* var ifadelerini niye siliyorsun dursunlar orada.
* neden değişkenlere ısrarla kısaltılmış isim veriyorsun anlamıyorum hayır tabii ki karışmaya hakkım yok ama beni sinirlendiriyor böyle kodlar :-(
(anlamları apaçık belirgin ise özür fakat uzun isimler daima tercih edilmelidir.)

Bookmarks

Seçenekler

Mesaj Yazma Hakları
Yeni mesajgöndermezsiniz
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Mesajınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı