View Single Post
Eski 14/09/2007, 10:47   #1 (permalink)
KaravanaBatu
İri Ceviz

KaravanaBatu Adlı Üyenin Profil Grafiği

Yer: İskenderun
Varsayılan "Cep Telefonu açık mı değil mi?" Uygulaması

Merhaba arkadaşlar. GSM operatörlerinin çalışma mantığı hakkında kesin bilgi sahibi değilim ama anladığım kadarı ile 900 ve 1900 Mhz gibi frekanslarla çalışıyorlar. Karşı kişiyle iletişime girmek TAHMİNİMCE şöyle:

Elimizde biri a, biri b iki cep telefonu olsun. a, b ile iletişim kurmak için gsm operatörüne istekle bulunuyor. Gsm operatörü ise b cep telefonuna sorgu gönderip müsaait olup olmadığına bakıyor. Eğer müsaitse, a'ya 'çalıyor' sesi gönderiyor, b'ye ise tam istek göndererek telefonunun çalmasını sağlıyor.

Tabi bu benim tamamen kendi kurgum sayılır. Eksiği, yanlışı olabilir. Aslında internet üzerinde bu konu hakkında bilgi var ama İngilizce olarak tam kavrayamadım.

Bakmak isteyen olursa: http://en.wikipedia.org/wiki/GSM

Gelelim benim temel fikrime:

Yukarıdaki adımlarda gsm operatörü, b telefonuna müsait olup olmadığını anlamak için sorgu gönderiyor demiştik ve eğer müsaitse (yani telefona erişilebiliyorsa) iletişim tamamen kuruluyor. Diyorum ki acaba bir yazılım sayesinde sadece b telefonunun erişilebilir olup olmadığını anlamak için sorgu gönderebilir miyiz? Yani a, b'yi aradığında b'nin hiç bir haberi olamayacak ama a telefonu b'nin açık olup olmadığını anlayabilecek. Aslında b kapalı olduğuna operatör size erişilemez olduğunu söylüyor ama erişilebilir olduğunda ise direk çaldırıyor. Ben ise çaldırmadan telefonun açık olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

Fikirleriniz nelerdir?

TEŞEKKÜRLER...
KaravanaBatu hatta değil   Alıntı Yaparak Yanıtla