Alıntı:
emrah86, mesajından alıntı:
yapmak isteğim şey mesela edit 1 içine girilen değer ile edit 2 içindeki değer çarpılacak ve sonuç edit3 ve label da görünecek fakat edit 2 içerisinde girilen değer sabit bir değer olacak ve sadece ben isteğim zaman değişecek ve edit2 değer girmeye kapalı olacak bunu nasıl yapabilirim yardımlarınızı bekliyorum şimdiden herkese tşk ederim. |
basit olarak ele alırsak.. sanırım öğrencisin.. hem çevirmeleri görmüş olursun..
var
sayi1:integer;
sayi2,sonuc:real;
begin
sayi2:=3.14; // Sonradan atama yaparsan değişir
sayi1:=strtoint(edit1.text); // Burada ve bir altta çevirmeleri yaptık
sonuc:=sayi1*sayi2; // Carpma islemi atadigimiz degiskenlerle yaptirdik, direkde cevirirken yapilabilir..
edit3.text:=floattostr(sonuc); // Edite sonucu yazdirdik
label1.caption:=floattostr(sonuc); // Label'e sonucu yazdirdik
end;
Nicin hem label hem edit e sonuc yazdirmayi istedin anlamadim ama yinede dediklerini uyguladim..
Eger edit2 deki ilk değeri programda göstermek istiyorsan, Formun Create olayina asagidaki kodu eklemen gerekiyor.. Ve değişkenleri yerel yerine, global tanimlaman gerekiyor.. Ayrica edit2 ninde değiştirilmemesi için ayni FormCreate özelligine eklemen gerekiyor.. Ve program mantıklı gelmedi bana

Edit2 değiştirilmeyecek fakat sonradan değiştirilebilir olsun demişsin.. Benim verdigim PI sayisini değiştirebilirsin fakat kullanici değiştiremez.. Neyse kodlar geliyor..
edit2.text:=floattostr(sayi2); // Ilk degerini gösterdik
edit2.readonly:=true; // Değer değiştirilmemesini sagladik